części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 04 W12 ] W12 rzuciła palenie

BariM
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: BariM » 16 kwie 2018, 12:00

Zamówiłem jutro będzie założę. Sprawdzę, mam nadzieję że się to jutro uda poskładać i będę mogl już pojechać do Polski na resztki urlopu heh i przy okazji zregeneruje ten zepsuty rozrusznik. Dziękuję wszystkim za pomoc <okok>

Awatar użytkownika
Pepek
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: S8 D5
Rocznik: 1996
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Przemek

Post autor: Pepek » 16 kwie 2018, 22:58

BariM pisze:Panowie, jakas opinia na temat tego rozrusznika?

[ Dodano: 2018-04-15, 23:18 ]
https://m.ebay.co.uk/itm/BENTLEY-CONTIN ... Sw~AVYntnZ
Wg numeru wychodzi że to Lucas Electrical. Czyli teoretycznie firma europejska (Bergs&#248;esvej 12, 8600 Silkeborg).
Osiem garów, klima, wtrysk. Warto dla tej chwili żyć.
Pozdrawiam.

BariM
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: BariM » 17 kwie 2018, 03:47

Pepek, Dzieki za info

halabalala
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: halabalala » 28 mar 2020, 21:57

Odkopuje temat z nadzieją że ktoś odpisze. Kolego wiesz może jak tam mniej wyście wygląda procedura wymiany tego rozrusznika bez wywalania silnika? Kupiłem W12 parę dni temu i bedziemy się zabierać z kolegą za wymianę. Mamy warsztat i podnośnik.

Dżordż
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Dżordż » 28 mar 2020, 23:09

Napisz do Orkaskawina, też jeździ takim potworem:)

halabalala
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: halabalala » 29 mar 2020, 16:12

Jak go znaleźć kolego? Nie za bardzo widzę opcji w szukajce

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 29 mar 2020, 16:39

ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Awatar użytkownika
danishow
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: danishow » 29 mar 2020, 18:40

halabalala pisze:wiesz może jak tam mniej wyście wygląda procedura wymiany tego rozrusznika bez wywalania silnika?
Ciężka sprawa ale do zrobienia, według katalogu wymiana rozrusznika zajmuje 22,4 godz. <faktycznie>
Osobiście wyciągałbym silnik, jest znacznie łatwiej ;)

halabalala
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: halabalala » 19 kwie 2020, 20:27

No wiem widziałem już ale to liczą z wyciąganiem silnika. Mam manuale oraz Else itp. Czytałem że do ogarnięcia bez wywalania silnika już na kilku tematach ale nic konkretnego. Normalnie bym zrzucał silnik bo coś tam bym jeszcze ogarnął dodatkowo jak rozrząd itd. Ale sprawa jest nieco bardziej skomplikowana i na tę chwilę potrzebuję wymienić sam rozrusznik jak najszybciej aby zrobic pomiar ciśnienia na cylindrach...

A więc? Ktoś coś na temat wymiany bez silnika OUT.

[ Dodano: 2020-04-19, 20:27 ]
Temat ogarnięty. Udało się bez wyciągania silnika i wg mnie lepsza opcja niż targanie silnika. Oczywiście nie obędzie się od podnośnika belki do podwieszania silnika oraz kobyłek do podparcia wózka.Najwięcej walki tak naprawdę jest z górną śrubą od rozrusznika która jest jako tako dostępna po odkręceniu i odsunięciu jednego z kolektorów. Pozatym trzeba podwieśić silnik, opuścić zawiechę, wyciągnąć prawą podporę dolną silnika i mamy dostęp do rozrusznika. Mi wyszło 2x10h ale to ze względu na dużo rozkminiania i walki z jedną czy czy dwoma śrubami. Wg mnie do zrobienia w jeden dluuuugi dzień roboczy.

Jakby ktoś potrzebował pomocy (w co wątpię bo pewnie mało komu się chce samemu grzebać w tym potworze) to pisać.

BTW u mnie okazało się ze jebnał silnik a nie rozrusznik&#128514; kilka dni po zakupie nie przyszło mi na myśl żeby sprawdzać czy to może nie rozrusznik siadł tylko wał się blokuje bo zblokowany silnik <boisie>

Także czeka wymiana silnika, za tydzień będę się brał, może zrobię jakąś fotorelacje jeśli w ogóle komuś to potrzebne&#128513;

Awatar użytkownika
orkaskawina
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: orkaskawina » 20 kwie 2020, 21:21

halabalala pisze:może zrobię jakąś fotorelacje jeśli w ogóle komuś to potrzebne&#128513;

Oj potrzebne ,potrzebne wszystkie takie info chętnie zbieram na poczet przyszłych napraw,a nie planuje na razie zmieniać auta.
Odis Ellsa 5.3 baza 2016
http://chomikuj.pl/orkaskawina
VCDS , ODIS-s -e

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 21 kwie 2020, 09:41

halabalala pisze:No wiem widziałem już ale to liczą z wyciąganiem silnika. Mam manuale oraz Else itp. Czytałem że do ogarnięcia bez wywalania silnika już na kilku tematach ale nic konkretnego. Normalnie bym zrzucał silnik bo coś tam bym jeszcze ogarnął dodatkowo jak rozrząd itd. Ale sprawa jest nieco bardziej skomplikowana i na tę chwilę potrzebuję wymienić sam rozrusznik jak najszybciej aby zrobic pomiar ciśnienia na cylindrach...

A więc? Ktoś coś na temat wymiany bez silnika OUT.

[ Dodano: 2020-04-19, 20:27 ]
Temat ogarnięty. Udało się bez wyciągania silnika i wg mnie lepsza opcja niż targanie silnika. Oczywiście nie obędzie się od podnośnika belki do podwieszania silnika oraz kobyłek do podparcia wózka.Najwięcej walki tak naprawdę jest z górną śrubą od rozrusznika która jest jako tako dostępna po odkręceniu i odsunięciu jednego z kolektorów. Pozatym trzeba podwieśić silnik, opuścić zawiechę, wyciągnąć prawą podporę dolną silnika i mamy dostęp do rozrusznika. Mi wyszło 2x10h ale to ze względu na dużo rozkminiania i walki z jedną czy czy dwoma śrubami. Wg mnie do zrobienia w jeden dluuuugi dzień roboczy.

Jakby ktoś potrzebował pomocy (w co wątpię bo pewnie mało komu się chce samemu grzebać w tym potworze) to pisać.

BTW u mnie okazało się ze jebnał silnik a nie rozrusznik&#128514; kilka dni po zakupie nie przyszło mi na myśl żeby sprawdzać czy to może nie rozrusznik siadł tylko wał się blokuje bo zblokowany silnik <boisie>

Także czeka wymiana silnika, za tydzień będę się brał, może zrobię jakąś fotorelacje jeśli w ogóle komuś to potrzebne&#128513;
Co powodem padnięcia silnika ? Rozrząd ?
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl