Witam.
Od niedawna chodzi mi po głowie S8/A8 d2 przedlift. Większość z Was pewnie używa d2 jako 2/3 auta. A ja chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś używa go jako auta do codziennego poruszania się? Jestem ciekaw kosztów eksploatacji itp itd.
Sądzicie że s8 nadaje się tylko na trasy czy też da radę w mieście?
Dzięki
S8 D2 przedlift jako daily car
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Uzywalem jako daily dlugi czas, teraz z racji obecnej sytuacji nie ma to sensu wiec wiecej stoi niz jezdzi.
Trasy super, miasto zawsze sie meczylem. Ale miasto miastu nerowne, w miescie masz rowniez obwodnice takze do takiej jazdy czemu nie.
Co do kosztow, byl/jest taki temat poszukaj.
Trasy super, miasto zawsze sie meczylem. Ale miasto miastu nerowne, w miescie masz rowniez obwodnice takze do takiej jazdy czemu nie.
Co do kosztow, byl/jest taki temat poszukaj.
Black Cars Matters
używam na codzień od 6 lat i jest git czasem wsiądę do popiardówki miejskiej mojej kobiety i jakoś tak dziwnie sie jezdzi jej samochodzikiem - taki lekki, zwinny, lekko dotkniesz hamulca i już staje, sprzęgło leciutko i biegi palcami zmieniasz i do tego pali połowe tego co S8... ale to nie to taka S8 to takie bezsensowny męski samochód ale lubie nim jeździć i dlatego codziennie wożę dzieciaki do przedszkola, jezdze do pracy, na zakupy i w trasy
Nie S, tylko A, ale +1, chociaż zimą zero problemów z parkowaniem na miejscach z ubitym, zmrożonym śniegiem z koleinami, gdzie ośki sobie odpuszczały.Pepek pisze:Źle się manewruje, nie ma gdzie zaparkować, pali w pyte, w manualu jeszcze dochodzi mieszanie kijem (tyle dobrze że można co drugi bieg zmieniać). Z zalet nikt nie trąbi i większość usuwa się z drogi.
Jak tak sobie zerkam w Excela, to wychodzi mi średnio +/- 5-6tys. zł rocznie bez paliwa na bieżące utrzymanie we względnym stanie, przy przebiegach ok. 15 tys. km. Jakbym chciał to utrzymywać w stanie lalka, to i drugie tyle byłoby mało.
Spalanie tylko po mieście, to 23l/100km gazu + 2 benzyny, przy 5km w jedną stronę do i z pracy + jakieś zakupy w weekend.
Sama spokojna trasa to ok 12.5-13l gazu. Tryb mieszany (szacuję na 80% trasy, 20% miasta), wg Fuelio, to 14.6l LPG + 1.2PB / 100km.
Dziewiąty rok na daily.
Four rings to rule them all