Witam,
Mam pytanie dotyczące katalizatorów. Po przeczytaniu wcześniejszych postów Damian napisał w nich że można w BFM'ie wykręcić katy bez konieczności wyciągania całego pieca. Czy ktoś to robił oprócz Fossa? Jeśli tak to jak podejść do śrub? Przez zakole? Od góry? Wczoraj zaglądałem od spodu i przyznam szczerze że od tyłu silnika nie widzę podejścia...
Jakieś sugestie? Z góry dziękuję za każdą pomoc 👍🍻
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Jak wykręcić katalizator
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
Robiłem z kanału, odkręciłem 3 śruby od kolektora wydechowego rozłączyłem od wydechu i jeszcze jedna śruba co łapie rurę do skrzyni taka na sprężynie i katy w dół, oczywiście ciasno było między osłonami termicznymi, ale poszło
Ostatnio zmieniony 18 lis 2021, 20:33 przez Marcin2013, łącznie zmieniany 2 razy.
- mAlIbOr
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2003
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Łukasz
O fuck 😱 brzmi jak operacja wzroku przez odbyt 🤣😅
No cóż, jak dałem radę bez wyjęcia silnika wymienić króciec w chłodnicy oleju to to też jakoś ogarnę. Mam tylko nadzieję że idę w dobrą stronę w uzdrawianiu auta a nie napierdziele się z tym i nic to nie da 🤨 jakoś nikt nie może mi podpowiedzieć w moim wątku z brakiem mocy...
Pozdrawiam,
Łukasz
No cóż, jak dałem radę bez wyjęcia silnika wymienić króciec w chłodnicy oleju to to też jakoś ogarnę. Mam tylko nadzieję że idę w dobrą stronę w uzdrawianiu auta a nie napierdziele się z tym i nic to nie da 🤨 jakoś nikt nie może mi podpowiedzieć w moim wątku z brakiem mocy...
Pozdrawiam,
Łukasz
A odkręcenie 2 śrub tylnych sanek i 4 śrub tylnej łapy skrzyni zajmuje 3 minuty roboty.Marcin2013 pisze:Robiłem z kanału, odkręciłem 3 śruby od kolektora wydechowego rozłączyłem od wydechu i jeszcze jedna śruba co łapie rurę do skrzyni taka na sprężynie i katy w dół, oczywiście ciasno było między osłonami termicznymi, ale poszło
Podwieszenie silnika 4 minutki. Jest wtedy taka dziura do wyciągnięcia katów, że aż miło.