![]() |
![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Wyrzuca płyn chłodniczy przez korek
-
- Forum Audi A8
[D3 03 4.2MPI/LPG ] Wyrzuca płyn chłodniczy przez korek
Mam pewien problem. Od kilku tygodni borykam się z problemem układu chłodzenia. Mianowicie co 3 dni z samego rana musze dolewać płyn chłodniczy do zbiorniczka bo jest poniżej minimum. Zauważyłem, że płyn ubywa tylko jak samochód jeździ bo ostatnio stał 10 dni i nie ubyło ani kapki. Stawiam, że płyn wyrzuca górą przez korek podczas jazdy. I kiedy ostygnie to z rana jest poniżej minimium. Auto nie dymi, pod korkiem oleju spokój. Płyn w zbiorniczku też syfu nie ma, miałem wymieniany zbiorniczek (bez korka) i płukany układ, zalany nowym płynem.
Jakieś podpowiedzi?
Jakieś podpowiedzi?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez matt_catt, łącznie zmieniany 1 raz.
- dice111
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1996
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Imię: AHC by MTM
Re: Wyrzuca płyn chłodniczy przez korek
Skąd ta pewność ?matt_catt pisze:Stawiam, że płyn wyrzuca górą przez korek podczas jazdy.
Stawiałbym bardziej na wyciek.matt_catt pisze:Jakieś podpowiedzi?
Black Cars Matters
-
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Tak sądze bo kiedy jest dużo poniżej minimum i nie doleje nic, to po przejechaniu 100metrów może znika kontrola więc domniemam, że ciśnienie wywala do góry płyn. Ale poprawcie mnie jeśli nie mam racji.dice111 pisze:Skąd ta pewność ?matt_catt pisze:Stawiam, że płyn wyrzuca górą przez korek podczas jazdy.
-
- Forum Audi A8
Tak sądze bo kiedy jest dużo poniżej minimum i nie doleje nic, to po przejechaniu 100metrów może znika kontrola więc domniemam, że ciśnienie wywala do góry płyn. Ale poprawcie mnie jeśli nie mam racji.dice111 pisze:Skąd ta pewność ?matt_catt pisze:Stawiam, że płyn wyrzuca górą przez korek podczas jazdy.
-
- Super Klubowicz
nie masz racji. Zbyt niski poziom płynu objawi sie kontrolką, po rozgrzaniu wzrosnie jego objetosc zgodnie z prawami fizyki i tym sposobem poziom rownież i to wystarczy do wylaczenia kontrolki na desce. Oczywiscie brak plynu musi byc niewielki.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
-
- Forum Audi A8
Sprawdz korek, najlepiej wymień na nowy, w żadnym wypadku na inny używany. Możesz tez zrobić test na obecność spalin w układzie chłodzenia, u mnie z początku tez nie dymił. Stan oleju może się zgadzać nawet jeśli coś z układem chłodzenia jest nie tak. Kolejna rzecz to wszystkie węże, łączenia węży. Najprościej chyba będzie zrobić dwie pierwsze rzeczy, łączny koszt nie powinien przekroczyć 100zł
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Witaj, mam podobnie. Czy mozesz powiedziec jaki miales problem i co musiales zrobic zeby go naprawic?matt_catt pisze:Kupiłem korek w aso nowy, wymieniłem. Niestety nie pomogło. Testu na obecność spalin jeszcze nie robiłem. Ale dzisiaj Sobie sprawdzałem ogólnie tą sytuację to po dodaniu gazu tak na 3 tys obrotów to zaczyna kapać z lewej strony przy lewym kole.
2010 AUDI A8L 4.2 D3