[D4 10 3.0TDI ] Amortyzatory pneumatyczne awaria systemu
[D4 10 3.0TDI ] Amortyzatory pneumatyczne awaria systemu
Witam,
Panowie po wymianie rozrządu i zamontowaniu silnika ze skrzynią w aucie mam problem z zawieszeniem.
Po przejechaniu kilku kilometrów auto wchodzi w alarmy "amortyzatory pneumatyczne awaria systemu" żółte autko i dwie strzałeczki. Po wyłączeniu zapłonu alarm ginie i później znowu to samo po kilku kilometrach. Podpiołem auto do kompa i mam taki kod C104807 czujnik poziomowania, wszedłem w czujniki i widzę że wszystkie czujniki reagują na ruchy nadwozia.
Nie mam więcej danych, nie wiem jak ten problem rozwiazać.
Pomocy
Panowie po wymianie rozrządu i zamontowaniu silnika ze skrzynią w aucie mam problem z zawieszeniem.
Po przejechaniu kilku kilometrów auto wchodzi w alarmy "amortyzatory pneumatyczne awaria systemu" żółte autko i dwie strzałeczki. Po wyłączeniu zapłonu alarm ginie i później znowu to samo po kilku kilometrach. Podpiołem auto do kompa i mam taki kod C104807 czujnik poziomowania, wszedłem w czujniki i widzę że wszystkie czujniki reagują na ruchy nadwozia.
Nie mam więcej danych, nie wiem jak ten problem rozwiazać.
Pomocy
Piotr.
C108407
Zastanawiam się czy któryś czujnik może został uszkodzony przy całej tej akcji z rozrządem albo co gorsza nie włączyli trybu lewarka i może jest to błąd powiązany z amortyzatorami bo przednie zawieszenie jest mocno wysoko względem tyłu.
Piotr.
Dziś mechanik wymienił mi jeden czujnik poziomowania, wątpliwe pracował w różnych pozycjach tzn w jednym miejscu lekko na środku i w skrajnych pozycjach ciężko. Teraz jadę do innego mechanika spróbować zrobić kalibracja czujników. Zobaczymy co będzie. Później wrzucę zdjęcia tego uszkodzonego czujnika oczywiście jak się uda rozwiązać probkem😉
[ Dodano: 2022-10-11, 10:42 ]
Niestety musiałem odwiedzić serwis Audi. Po nie umiejętnych próbach kalibracji zawieszenia sterownik został zablokowany. Należało odblokować sterownik i ponownie zaprogramować a następnie wykonać adaptację.
[ Dodano: 2022-10-11, 10:42 ]
Niestety musiałem odwiedzić serwis Audi. Po nie umiejętnych próbach kalibracji zawieszenia sterownik został zablokowany. Należało odblokować sterownik i ponownie zaprogramować a następnie wykonać adaptację.
Piotr.
-
- Forum Audi A8
Witam.Mam problem z zawieszeniem model a8 d3 2003r Z dnia na dzień zawieszenie po prostu siadło pomarańczowa strzałka,zaraz później czerwona Chodzi tylko o przód auta z tyłem wszystko w porządku Czy możliwe jest że jakiś gryzoń dostał się i przegryzł jakiś przewód lub coś w tym rodzaju Pytam w celach rozpoznawczych przed wizytą u mechanika Z góry dzięki za wszelkie sugestie
VCDS-a ma?
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Siemka, podepnę się pod temat. Próbowałem ostatnio zrobić kalibrację zawiasu i po usunięciu kalibracji w punkcie [*IDE03802*] [Set reference level] przerywa ze względów bezpieczeństwa i zakańcza. W następnym etapie już nie przyjmuje wartości. Jestem od tygodnia z awarią zawiasu i jeżdżę taczką
Prędzej sporadycznie występowały błędy:
C104600 - Regulacja wysokości zawieszenia
Sporadyczna
...
C10C800 - Wyłączenie funkcji aktywne
Statycznie
...
Generalnie mam prośbę, jeśli mógłby ktoś sprawdzić i podrzucić mi temperatury w grupie 34 w live data, zastanawia mnie "temp. otoczenia sprężarki", czy w ogóle macie taki parametr.
Ciśnienie w układzie jakie bywa u was? Czasem widzę 0 i nie wiem czy tak ma być, czy coś nie funkuje.
[ Dodano: 2023-03-09, 21:33 ]
Dla potomnych zostawię info, bo dużo takich tematów i zapytań, a później 0 wieści czy i jak temat zakończony.
Wczoraj postanowiłem jeszcze raz zrobić kalibrację VCDS 'em i się udało. Od poprzednich nieudanych prób w sumie tylko odpiąłem ako, bo stwierdziłem, że może gdzieś jakieś niewidzialne błędy w pamięci wiszą. Dodatkowo jeszcze wczoraj na odpalonym silniku robiłem. Zwias ożył i jestem happy.
Prędzej sporadycznie występowały błędy:
C104600 - Regulacja wysokości zawieszenia
Sporadyczna
...
C10C800 - Wyłączenie funkcji aktywne
Statycznie
...
Generalnie mam prośbę, jeśli mógłby ktoś sprawdzić i podrzucić mi temperatury w grupie 34 w live data, zastanawia mnie "temp. otoczenia sprężarki", czy w ogóle macie taki parametr.
Ciśnienie w układzie jakie bywa u was? Czasem widzę 0 i nie wiem czy tak ma być, czy coś nie funkuje.
[ Dodano: 2023-03-09, 21:33 ]
Dla potomnych zostawię info, bo dużo takich tematów i zapytań, a później 0 wieści czy i jak temat zakończony.
Wczoraj postanowiłem jeszcze raz zrobić kalibrację VCDS 'em i się udało. Od poprzednich nieudanych prób w sumie tylko odpiąłem ako, bo stwierdziłem, że może gdzieś jakieś niewidzialne błędy w pamięci wiszą. Dodatkowo jeszcze wczoraj na odpalonym silniku robiłem. Zwias ożył i jestem happy.