Witam
Mam taki problem A8 D4 4.2 z pneumatycznym zawieszeniem - mianowicie zawieszenie zrobiło się pływające - na dziurawej nawierzchni czuj bardziej jak pontonowe zachowanie i tak jak by tyłek pływał na lewo prawo - dziwne to do opisania - ale tak nie bylo stad wiem ze to nie norma.
Stan na dzien dzis:
- zero bledow
- świeżo po zbieżności
- świeżo po kalibracji czujnika skrętu
- szarpaki nic nie wykazaly - bynajmniej tak stwierdzili
- stan zawieszenia bdb
Spotkał się ktoś kiedyś z takim czyms - wydaje mi się, zę to kwestia źle wykonanej zbieżności - jedno kolo lewy przod mial przestawiona zbieznosc - pozostale ok - lecz diagnosta ktory robil zbieznosc na hunter'ze - za szybko przekilkal kwestie techniczne na kompie przechodzac od razu do ustawienia zbieznosci - dodatkowo nie wiem czy przypadkiem nie musi to robic bardziej wykfalifikowana osoba ktora dodatkowo musi byc podpieta pod jakiegos VCDS'a
Za kazdą odp. z góry dzieki!.
![]() |
![]() |
![]() |
[D4 14 4.2TDI ] Problem z zawieszeniem - plywające zachowa
[D4 14 4.2TDI ] Problem z zawieszeniem - plywające zachowa
Ostatnio zmieniony 30 gru 2024, 07:06 przez kogutu, łącznie zmieniany 2 razy.
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Tuleje z tyłu do wymiany .
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez pioter, łącznie zmieniany 1 raz.
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
Zapomnij że na SKP ci porządnie sprawdzą zawieszenie. Najlepiej podjedź do gościa który robi geometrię i powiedz mu że ci auto pływa i żeby ci pomógł bo byłeś na SKP i nic niby nie wyszło. U mnie było podobnie. Czeka mnie wymiana całego tyłu (przód już wymieniłem). Jeszcze nic oberwane nie jest ale sztywności już nie ma i dupa po prostu pracuje a nie siedzi sztywno.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/