części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D3 ALL ] Samodzielna naprawa nastawników.

KarolW
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KarolW » 22 kwie 2022, 09:39

pepi pisze:po prawie 20 latach jakie są plastiki ? :>
O co dokładnie pytasz?

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 24 kwie 2022, 07:05

o te 2 mm wytarcia ja rozumiem ze optycznie one ok ale na zimnym silniku plastik jest twardy i kruchy już raczej i często tak się dzieje ze uwala ten dolny którego nie widzisz :]

KarolW
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KarolW » 25 kwie 2022, 08:57

pepi pisze:o te 2 mm wytarcia ja rozumiem ze optycznie one ok ale na zimnym silniku plastik jest twardy i kruchy już raczej i często tak się dzieje ze uwala ten dolny którego nie widzisz :]
Jakie są objawy urwanego dolnego ślizgu? (bo znaki na wałkach i obudowie pokrywają się a łańcuch jest napięty że nie da się go oderwać od ślizgu)

GBH
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: GBH » 21 maja 2024, 20:19

Ja robiłem regenerację lewego nastawnika w 3.7 Powiem tak jest o niebo lepiej ale i tak to nie to samo jak nowy . Na nastawniku zrobione 280k przed regeneracja strasznie trzaskał po raz zawarczy przez ułamek sekundy raz nie,ale i tak będę wymieniał na nowy.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 21 maja 2024, 22:34

To że wymienisz na nowy, nie oznacza, że pozbędziesz się problemu. Też wsadziłem nowe, z ASO, z całą resztą rozrządu, zaworkami zwrotnymi itp itd. Pompa oleju pomierzona na zimnym, na ciepłym. Wszystko książkowo. Lewy klepie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

GBH
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: GBH » 22 maja 2024, 11:34

Tzn że nastawnik jest wadliwy ,coś go przytyka. Ja już niestety z ASO nastawnika nie kupię bo nie ma takiej możliwości ,nie produkują i nie są dostępne. Także każdy zakup to loteria. Już trzy razy wkładałem różne i za każdym razem nastawnik miał inn zakres pracy i błąd. W końcu się wkurzyłem i ocuciłem stary.

pepi
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: pepi » 13 cze 2024, 21:20

kupiłem auto które ma 400 tys i słychać nastawniki na zimnym tylko to stwierdzam że bardzo debry wynik a co zrobię wymienię ślizgi i łan,,, i tyle

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 14 cze 2024, 11:30

Dlatego ja swoje stare nastawniki zostawiłem bo są w bdb stanie :P
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

solus1987
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: solus1987 » 05 sie 2024, 19:59

Cześć panowie. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy różnią się czymkolwiek nastawniki z inną literką niż D? Numer cały się zgadza a tylko na końcu jest C E Lub P wypisane na aukcji, a nie ma właśnie D 🫤... Jest napisane że niby do Audi A8 D3 4.2 334 konie pasuje, roczniki do 2006 roku czyli BFM. ktoś coś wie na ten temat? Na oko na foto porównując z nastawnikiem z literą D nie ma żadnej różnicy poza kolorem ślizgu. W tym na aukcji jest kremowego koloru, a ten z D" jest bardziej w brąz wpadający. Reszta wygląda na identyczne

Radosław Melich
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Radosław Melich » 02 sty 2025, 11:27

solus1987 pisze:Cześć panowie. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy różnią się czymkolwiek nastawniki z inną literką niż D? Numer cały się zgadza a tylko na końcu jest C E Lub P wypisane na aukcji, a nie ma właśnie D 🫤... Jest napisane że niby do Audi A8 D3 4.2 334 konie pasuje, roczniki do 2006 roku czyli BFM. ktoś coś wie na ten temat? Na oko na foto porównując z nastawnikiem z literą D nie ma żadnej różnicy poza kolorem ślizgu. W tym na aukcji jest kremowego koloru, a ten z D" jest bardziej w brąz wpadający. Reszta wygląda na identyczne
Witam. I jak Panowie z tymi literkami na końcu/ ma to znacznie czy nie? Dziekuję za odpowiedz. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 05 sty 2025, 11:10

Niestety nie znam odpowiedzi, jedyne moje przypuszczenie to to, że może dostawca części się zmienił. W Volvo jak zmienia się dostawca części to zmienia się jej numer (niestety).

Ewentualnie jest jeszcze opcja, że ta sama część do innego auta idzie i ma wtedy inną końcówkę. Jak jest np. z wahaczami które są w D3 są takie same jak w Continentalu, różnią się tylko twardością gum w tulejach. Odlew do Bentleya ma oznaczenie 4E0...... natomiast oznaczenie samej części jest bodaj 3W...., przy czym to jest tylko nadrukowane na aluminium (już nie jest odlewem). Czyli pewnie biorą wahacz z produkcji do D3 i tylko inne gumy zakładają, dzięki czemu nie muszą mieć drugiej matrycy do samych odlewów.

Np w D3 z końcówki produkcji używano modułu telefonu o oznaczeniu 4E1 lub zamiennie 4F1 który był już modelem modułu stosowany w A6 późniejszej, a który to dawał dużo większe możliwości komunikacji z telefonem + dodatkowo miał możliwość użytkowania anteny zewnętrznej samochodu.

Radosław Melich
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Radosław Melich » 06 sty 2025, 09:23

Dziękuję za odpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl