Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanie do szanownego forum.
W dniu wczorajszym po odpaleniu auta i odjechaniu kilkunastu metrów opadł przód.
Dojechałem 2 km do domu na opuszczonym przodzie bardzo powoli.
Po wjechaniu na kanał wykryłem nieszczelnosc w kompresorze zawieszenia. Nieszczelność pojawiła się na pękniętej obudowie kompresora- tej plastikowej.
Czy możliwe jest że uszkodzenie takie kompresora spowoduje opadnięcie auta w ciągu kilkunastu sekund?
Są przecież zawory zwrotne które powinny podtrzymać to ciśnienie. Oczywiście zamówiłem już kompresor ale w czasie oczekiwania na dostawę rozmyślam nad całym zdarzeniem. Będę wdzięczny za jakieś odpowiedzi które naświetlą mnie bardziej temat. Pozdrawiam i dziękuję.
![]() |
![]() |
![]() |
Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.
-
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2007
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Radosław
Re: Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.
Prędzej spodziewałbym się rozszczelnienia gdzieś w instalacji. Nie pomnę już, ale za kompresorem jest chyba jeszcze dodatkowy zawór blokujący możliwość cofania się powietrza. Jak zamontujesz nowy kompresor, to go podłącz, zacznij pompować układ i sprawdzaj czy gdzieś nie ucieka ciśnienie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
-
- Forum Audi A8
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2007
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Radosław
Re: Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.
Kompresor zamontowany. Ewidentnie wina po stronie kompresora. Stary był nie z tego modelu bo ktoś poprzerabiał wtyczki. Po rozkręceniu starego wszystko się wysypało. Także będę obserwował czy nie opada po nocy. Napompował bardzo ładnie i szybko.
Kompresor kupilem nowy za 650 zł oczywiście zamiennnik.
Nie wyświetla żadnych błędów i napompował szybko zawieszenie. Dzięki za zainteresowanie i mam nadzieję że komuś pomoże.
Kompresor kupilem nowy za 650 zł oczywiście zamiennnik.
Nie wyświetla żadnych błędów i napompował szybko zawieszenie. Dzięki za zainteresowanie i mam nadzieję że komuś pomoże.