części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.

Radosław Melich
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2007
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Radosław

Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.

Post autor: Radosław Melich » 25 sty 2025, 08:20

Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanie do szanownego forum.
W dniu wczorajszym po odpaleniu auta i odjechaniu kilkunastu metrów opadł przód.
Dojechałem 2 km do domu na opuszczonym przodzie bardzo powoli.
Po wjechaniu na kanał wykryłem nieszczelnosc w kompresorze zawieszenia. Nieszczelność pojawiła się na pękniętej obudowie kompresora- tej plastikowej.
Czy możliwe jest że uszkodzenie takie kompresora spowoduje opadnięcie auta w ciągu kilkunastu sekund?
Są przecież zawory zwrotne które powinny podtrzymać to ciśnienie. Oczywiście zamówiłem już kompresor ale w czasie oczekiwania na dostawę rozmyślam nad całym zdarzeniem. Będę wdzięczny za jakieś odpowiedzi które naświetlą mnie bardziej temat. Pozdrawiam i dziękuję.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.

Post autor: sssebek » 28 sty 2025, 15:35

Prędzej spodziewałbym się rozszczelnienia gdzieś w instalacji. Nie pomnę już, ale za kompresorem jest chyba jeszcze dodatkowy zawór blokujący możliwość cofania się powietrza. Jak zamontujesz nowy kompresor, to go podłącz, zacznij pompować układ i sprawdzaj czy gdzieś nie ucieka ciśnienie.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Radosław Melich
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2007
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Radosław

Re: Nieszczelnośc kompresora pneumatyki.

Post autor: Radosław Melich » 28 sty 2025, 16:58

Kompresor zamontowany. Ewidentnie wina po stronie kompresora. Stary był nie z tego modelu bo ktoś poprzerabiał wtyczki. Po rozkręceniu starego wszystko się wysypało. Także będę obserwował czy nie opada po nocy. Napompował bardzo ładnie i szybko.
Kompresor kupilem nowy za 650 zł oczywiście zamiennnik.
Nie wyświetla żadnych błędów i napompował szybko zawieszenie. Dzięki za zainteresowanie i mam nadzieję że komuś pomoże.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl