Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[D3 08 4.2FSI + LPG ] Zakup A8 D3 4.2FSI

Czy warto kupić to auto?... Znalazłem ciekawą ofertę! Opisy, porównania, porady przed zakupem, wróżenie ze zdjęć i z opisów. Dział dotyczy Audi A8/S8 D3.
Dostęp dla zarejstrowanych.
ODPOWIEDZ
bart777
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2008
Silnik: V8 4.2 FSI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Bartek

[D3 08 4.2FSI + LPG ] Zakup A8 D3 4.2FSI

Post autor: bart777 » 07 cze 2025, 00:10

Witam, panowie zastanawiam się mocno nad zmianą mojego A6 na A8 D3. Znajomy ma do sprzedania wydaje mi się dość ciekawy egzemplarz A8 D3 4.2FSI z 2008 roku.
Zawsze gdzieś tam marzyłem o tym samochodzie i tym bardziej o wersji benzynowej 5.2 lub 4.2. Z racji iż S8 to już raczej średni pomysł na daily, zainteresowałem się egzemplarzem znajomego.

Historia samochodu jest mi znana i jest to samochód krajowy. Pierwszy właściciel do 2020r, potem znajomy i to on zakładał instalację gazową w 2021r.
Jest to wersja long i wersja exclusive, kilometrowo na ten moment 240kkm i jest to oryginał. Nagar czyścił podczas zakładania instalacji. Technicznie jest naprawdę dobrze, zawieszenie dobrze wybiera, nic nie stuka.
Wizualnie jest parę rzeczy do zrobienia ale to w sumie kosmetyka. Bardziej zależy mi na tym aspekcie technicznym.

Pobawiłem się wszystkimi elektrycznymi pierdołami wewnątrz, pneumatyka, szyberdach, dociągi, klapa bagażnika działa. Zauważyłem, że drzwi z tylu lekko opadły.
Serwisy robione regularnie.

Podłączyłem kompa to ukazał się błąd side assist (prawdopodobnie przez ściągany zderzak), błąd czujnika ciśnienia paliwa, błąd z abs. Dwa ostatnie błędy po usunięciu już nie pojawiły się ponownie.

Powiedzcie czy pchać się w te 4.2FSI z gazem? Wolałbym świeższy rocznik niż te ze starszym typem jednostki MPI. Wiem, że ten rozrząd zawsze gdzieś z tyłu głowy jest...
Na jakie osiągi mogę liczyć w tym egzemplarzu? Wydaje mi się, że 7s do 100km/h nie powinno być problemem? (mimo wersji long)

Samochód mogę sprawdzić totalnie na każdy możliwy sposób. Co jeszcze warto sprawdzić?

Proszę o poradę czy warto spełnić marzenie o własnej D3 z V8 z tym właśnie egzemplarzem ;d
Pozdrawiam! <okok>

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: [D3 08 4.2FSI + LPG ] Zakup A8 D3 4.2FSI

Post autor: sssebek » 29 cze 2025, 21:36

Jak myślisz o FSI to znaczy że nie zależy ci na pośrednim wtrysku pod gaz LPG więc kup D4 zamiast D3. Przepaść technologiczna szczególnie jeśli chodzi o multimedia. D3 niestety ale jest przestarzałe.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

bart777
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2008
Silnik: V8 4.2 FSI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Bartek

Post autor: bart777 » 05 lip 2025, 21:10

Rozumiem, jednak w tym budżecie to chyba jakiejś interesującej mnie D4 nie znajdę. Myślę po prostu nad tym konkretnym egzemplarzem od znajomego a że już ma gaz zamontowany to dla mnie na plus. Pytam bardziej w sensie "czy warto pchać się w zakup w takiej konfiguracji" czy lepiej sobie darować. <okok>

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 09 lip 2025, 21:08

Generalnie 20 letnie auto. Cudów się nie spodziewaj. Nie ważne jak będzie zadbane, jakieś bolączki i tak będą. Pytanie czy starczy ci cierpliwości w ich eliminacji (ewentualnie funduszy)
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl