Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

Moduł kamery cofania

ODPOWIEDZ
wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: S8 D3
Rocznik: 2009
Silnik: V10 5.2 FSI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Piotr

Moduł kamery cofania

Post autor: wichapiotr » 30 lip 2025, 23:15

Witam, tym razem niestety mam błąd kamerki cofania (kamera błąd komunikacji, oraz przerwa w optycznej magistrali danych, czarny ekran MMI i nic nie działa. Szykuję się do sprawdzenia w czym problem. W tym celu trzeba zdemontować lewy boczek tapicerki w bagażniku. Pytanie od czego zacząć i czego można się spodziewać, na co zwrócić uwagę by nic nie połamać. Może wie ktoś jak to szybko i bezboleśnie zrobić?.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Moduł kamery cofania

Post autor: sssebek » 31 lip 2025, 20:46

Przerwa w magistrali optycznej czyli światłowód gdzieś ma przerwę.Jak wypniesz wtyczkę to jeden koniec powinien na czerwono migać. Jak miga to zapinasz z powrotem i sprawdzasz w kolejnym miejscu i tak aż do skutku. Choć skoro kamera cofania padła to zacznij od jej modułu bo być może on jest powodem obu problemów
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 31 lip 2025, 21:37

Dzisiaj doszedłem do tego modułu 10min rozbierania, wypiąłem moduł i ekran dalej czarny. Czy jest możliwość sprawdzenia tego modułu?, czy poprostu podmienić na inny, a i czy jak podepnę inny używany to trzeba kodować?. Jeśli chodzi o światłowód to kupiłem pętlę i jutro posprawdzam. Wypinałem już co prawda moduł tunera tv i moduł radoa w bagażniku i wydaje mi się że na obu było światełko przez chwilę, został tylko jeszcze wzmacniacz i moduł banga, ale jutro jeszcze raz operację powtórzę. Czy w kabinie też muszę się do radia dobrać?. Jeśli tak to jak to najprościej zrobić?. Wystarczy zdemontować schowek czy coś więcej?.

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 01 sie 2025, 21:09

Wszystko powyczepiałem i podłączyłem spowrotem. Skasowałem błędy i jest czysto, ale mmi dalej czarny. Słychać że po wciśnięciu przycisków car lub setup jak by się coś zakręciło pokazuje logo audi i znika i jest czarny ekran.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 01 sie 2025, 21:27

żeby pętla działała, to musi być zamknięta. Jesli wypniesz jakiś moduł to robisz w niej przerwę. Mówię, wypnij moduł, uruchom MMI i zobacz czy jeden ze światłowodów we wtyczce miga na czerwono, jak tak, to wpinasz moduł z powrotem i lecisz dalej do następnego modułu. Ewentualnie jak nie chcesz się tak bawić, to potrzebujesz bypass do światłowodu, żeby wypiąć moduł, wpiąć bypass i zamknąć pętlę bez modułu. Inaczej tego nie zrobisz. Światłowód musi być zamkniętą pętlą.

Odnośnie samego MMI to zwróć uwagę przy uruchamianiu czy się jasność ekranu zmienia czy jest czarny cały czas. Ewentualnie jak się wysunie to po jakimś czasie zrób reset MMI na przyciskach. Wtedy normalnie MMI powinno zgasnąć i po chwili bootować się od zera. Jeśli czarny ekran jest cały czas to być może podświetanie ekranu wysiadło albo jakiś kabel przy windzie się przełamał
Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko takie, które zabierają trochę więcej czasu ...

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 02 sie 2025, 16:16

Dzisiaj sprawdziłem i sygnał wchodzi do tunera tv ale nie wychodzi, założyłem pętlę to przechodzi do radia ale z radia również nie wychodzi a mam tylko jedną pętlę, czy to możliwe że oba są uszkodzone?

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 02 sie 2025, 20:57

WYkluczyć się nie da, nie mniej szansa na to moim zdaniem jest mała. Sprawdzałeś czy zasilanie do tych modułów dochodzi?

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 03 sie 2025, 13:57

Dziś zrobiłem test magistrali optycznej i podczas testu ekran pokazał więcej na chwilę (tak jak by się załadowało mmi wyświetliło na chwilę CAR i ponownie zgasło), po teście widać że elektrycznie jest ok ale optyka error (załączam zdjęcia). We wtorek przyjadą dodatkowe pętlę, może żeczywiście wysiadły oba moduły na raz. Bezpieczniki w bagażniku sprawne i od strony kierowcy również. Jak przestanie w końcu padać to wyjadę by sprawdzić te od strony pasażera, ponieważ w garażu nie otworze drzwi. Błąd modułu kamery już się nie pokazuje po wypięciu i wpięciu ponownie. MMI raczej działa skoro reaguje na wciśnięcie przycisku CAR, MEDIA, czy przycisk włączenia i wyłączenia z pokrętłem głośności. We wtorek wepne kolejne pętle i dam znać jaki efekt.

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 03 sie 2025, 15:00

Nie wiem tylko dlaczego nie mam listy podłączonych urządzeń, może coś wcisnąłem?.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 03 sie 2025, 20:05

Jeśli dobrze rozumiem po zdjęciu, to skanujesz obwód optyczny a przecież większość wyposażenia samochodu leci po CAN. To auto masz od dłuższego czasu czy nowy zakup?

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 03 sie 2025, 20:19

Już że 3 lata. Może zabrzmi głupio, ale jakie to ma znaczenie?. Robię coś źle?. Proszę podpowiedz. Robię wszystko co potrafię by znaleźć w czym problem. Boję się oddać autko do mechanika.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 04 sie 2025, 21:17

Nie o to chodzi. Zastanawiałem się czy nie kupiłeś auta z usterką. Ale skoro miałeś je wcześniej to zakładam że działało i nagle przestało.

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 04 sie 2025, 22:29

Tak działało, czasami miałem na chwilę takie objawy że na chwilę dźwięk znikał i za chwilę wracał. Cztery dni temu podczas cofania do garażu poprostu ekran zgasł i czujniki tylko działały i się zaczęło szukanie. Jutro przyjadą pętlę (razem 3szt) i mam nadzieję że problem się rozwiąże, mam taką nadzieję.

wichapiotr
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wichapiotr » 11 sie 2025, 20:34

<chura>
Problem rozwiązany przez przypadek, w bagażniku podociskałem bezpieczniki i wszystko ruszyło 😀. Nie wiem jeszcze ktory dokładnie zadziałał ale wygląda na przekaźnik 643. Trochę dziwne ale te przekaźnik nie są od multimediów.

Awatar użytkownika
sssebek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sssebek » 13 sie 2025, 21:08

Musiałbym schematy przejrzeć ale generalnie prawie nigdy nie ma tak, że moduły są bezpośrednio pod aku podpięte. Przeważnie są w jakieś grupy spinane pod np. jeden przekaźnik i całość jeszcze dodatkowo np. przez jakiś większy bezpiecznik idzie. Grunt że znalazłeś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl