Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A8 D3 4.2 BVN] Jaka pojemność na popiół jednego filtra DPF ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
psg
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2008
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: Marcin

[A8 D3 4.2 BVN] Jaka pojemność na popiół jednego filtra DPF ?

Post autor: psg » 18 maja 2026, 15:42

cześć, koledzy taki scenariusz: auto D3 4.2TDI BVN chciało się wypalić, była zwykła kontrolka "jedż i mnie wypal" bez migającej spręzynki i check'a, moc normalna szło bez problemu
po odcinku 60km nie dalo się wypalić (i jazda dość szybko oraz 3bieg 2500rpm) kontrolka dpf nadal była, szybka decyzja = może ODIS i wypalenie awaryjne, niestety ODIS 3x próbował i miał info że ECU przerwał test, wyszedłem z procedury ale ODIS zostawił teraz status sprężynki i check engine (jest ograniczenie mocy itd)
ze zdjęcia widać że ciśnienie różnicowe jest OK, sadzy normalnie ta jakby do wypalenia ale czy w tym pierwszym oknie 105.1 i 106.1 jest faktycznie zapełnienie puszki popiołem 0,36 LITRA?
I pytanie czy 0,36Litra to max gdzieś czytałem kiedyś że puszki mają oszacowane 0,8 Litra

pytam bo wiadomo że teraz normalna regeneracja nie zostanie już puszczona przez ECU bo jest błąd zapełnienia ale waham się czy z uwagi żę na oko dpf jest drożny zanim podejmę decyzję czy dpf prać czy ciach/ciach to trzeba jeździć kilka dni ale aby przełączyć ECU w normalny tryb trzeba by go oszukać że dostał nowy dpf, zrobic adaptację i zerowanie popiołu oraz pewnie czujników różnicy ciśnienia by go zmusić do wypalenia tylko te zapełnienie popiołem...
proszę o info, ewentualnie poproszę o kolejność adaptacji "po wymianie dpf", auto ma prawie 400tys może i puszki full, ogólnie przy drożnym dpf takie chwilowe na kilka dni oszukanie go nie zrobi mu kuku
IMG_6885.jpeg
IMG_6884.jpeg
IMG_6883.jpeg
IMG_6882.jpeg
IMG_6881.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
psg
Forum Audi A8
Forum Audi A8
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2008
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: Marcin

Re: [A8 D3 4.2 BVN] Jaka pojemność na popiół jednego filtra DPF ?

Post autor: psg » 18 maja 2026, 23:41

poczytałem o resetowaniu zawartosci popiołu ale utknąłem bo o ile nie mam w vcds 20.4.1 przycisku adaptacja-10 ale jest adaptacja-0A to chyba to samo i tam np kanal 12 lub 81 nie jest dostępny więc pewnie potrzbny jest jakiś kod dostępu upoważnionego czy może ktoś poratować kodem aby zrobić potem reset ilości popiołu w obu filtrach oraz usunąć kalibrację czujnikow różnicowych dpf ?, może to 12233 lub 27971 ?

gdzieś też czytałem artykuł że w moim BVN robi się to poprzez kodowanie II-11 i jednym kodem dla dpf1 i drugim dla dpf2 ale po co byłby przycisk 0A adaptacja

brakuje też pliku LBL z etykietami i balonu z kodami dostępu co by mocno uprościło zalogowanie się oraz wybór bloku wartości dla resetu zawartości popiołu

10016 regeneracja awaryjna

Kod: Zaznacz cały

Particle Filter Emergency Regeneration

Prerequisites:

Ignition ON
    Engine ON (Idle)
    Oil Temperature above 70 °C (see MVB 007.2)
    Particle Filter Load below ???g (see MVB 105.3 for Bank 1 & MVB 106.3 for Bank 2)
        If the Particle Filter Load is above ???g the Particle Filter needs to be replaced since the car may burn down when regenerating.
    Engine Hood CLOSED
    Parking Brake ENGAGED
    Transmission in (P)ARK
    Temperatures at the Exhaust System may rise up to 300 °C!!!
    No Fault Codes Stored
    Power Consumers ON (Light, Seat Heating, Front/Rear Window Heater, Climate Control)

The Regeneration may take up to 40 minutes, the engine speed automatically increases to about 1500 RPM.

[Select]
[11 - Engine]

[Coding-II - 11]

Start Regeneration by Entering 10016.

[Do It!]

[Meas. Blocks - 08]
Select all 3 Groups at once 100, 101 and 102
[Go!]
MVB 100.1: Engine Speed
MVB 100.3: Regeneration Counter/Timer
MVB 100.4: Regeneration Abort recognized (0 = No Abort/1 = Abort recognized)
MVB 101.4: Regeneration Status (001 = Heating Up, 010 = Regeneration, 100 = Cooling Down)
MVB 102.1: Temperature before Catalyst
MVB 102.2: Temperature before Particle Filter
[Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
zdjecie z 01 ale ecu slave 11 ma tak samo
IMG_6886.jpeg
EDIT:
chyba mam za stara wersje vcds dlatego nie mam rozwijanego menu i kodów dostępu, poszukam nowszej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D3 (2002 - 2009)”

opony samochodowe opony samochodowe części samochodowe Motostacja.pl
części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl