123mielony pisze:Akumulator w tamtym roku kupiony to raczej nie powinien jeszcze strajkować ,pali ładnie bez zająknięcia ale będę musiał pomierzyć to się wyjaśni co i jak.
Tylko że mi nie chodzi o sytuację kiedy akumulator pada...colln pisze:nie miałem okazji sprawdzić, jak bateryjka słaba to nie wyskakuje napis LOW BATTERY ?, swoją drogą tez mi na myśl przyszło co FOSS mówi, podepnij prostownik i wtedy spróbuj uruchomić
niestety nie mam pojęcia jakie napięcie musi na nim być i jaka jego pojemność aby ogrzewanie resztkowe wogóle się włączyło ale na pewno są to jakieś wartości zadane a komputer pilnuje aby nie rozładować akumulatora...
więc to oczywiste że samochód uruchamiasz normalnie bez żadnego zająknięcia.
Zauważcie że czas działania ogrzewania resztkowego nie jest określony...
ogrzewanie resztkowe nie ma za zadania ogrzewania wnętrza samochodu do zadanej temeratury ale utrzymywanie ogrzanego wnętrza korzystając z ciepłoty płynu chłodzącego...
tzn. że po jego włączeniu ogrzewanie działa do upadłego czyli do momentu kiedy komuter uzna że należy je wyłączyć (system zabezpieczający przed rozładowaniem komputera)...
tzn. też że czas działania ogrzewania resztkowego jest praktycznie nieustalony i każdorazowo może być zupełnie inny (ogrzewanie resztkowe to praktycznie duży odbiornik prądowy - działa pompa nagrzewnicy wymuszająca obieg płynu chłodzącego w całym układzie chłodzenia oraz działają nawiewy czyli panel climatronica, wentylatory i klapy nawiewów).
Podobnie jak Ty kolego 123mielony miałem w swoim srebrnym A8 ale po wymianie akumulatora działało to dużo sprawniej chociaż jak Twój aku ma tylko 1 rok to trochę dziwne.