części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 ALL ] Moduł parktronica

Awatar użytkownika
raptor90
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 ALL ] Moduł parktronica

Post autor: raptor90 » 30 kwie 2010, 16:55

Witam,
Wie może któryś z forumowiczów gdzie znajduje się sterownik parktronika w Audi a8 d2 99' ?
I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzieś w instalacji parktonika jakiś słaby punkt (np przecieranie się kabli w jakimś szczególnym miejscu).
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 23:47 przez raptor90, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: PARKTRONIC A8 d2

Post autor: FOSS » 30 kwie 2010, 18:39

raptor90 pisze:(...) czy jest gdzieś w instalacji parktonika jakiś słaby punkt (np przecieranie się kabli w jakimś szczególnym miejscu).
Ale w czym jest problem... parktronic wogóle nie działa?
Napisz jakie są objawy?
Może masz uszkodzony tylko jeden z czujników?... - pamiętaj, że wystarczy jeden uszkodzony czujnik aby cały system nie działał poprawnie.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
raptor90
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: raptor90 » 30 kwie 2010, 19:15

Czujniki działają, samochód był podpinany do komputera i jest ok ale po prostu raz działa i nagle przestaje po czym znów działają... Wnioskuje że może coś być nie tak z kabelkami....

kuczlaw

Post autor: kuczlaw » 30 kwie 2010, 19:24

raptor90 pisze:Czujniki działają,
A nie są czasami brudne ? Przeczyszczenie pomaga ;)

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 30 kwie 2010, 19:55

kuczlaw pisze:A nie są czasami brudne ? Przeczyszczenie pomaga ;)
Tego to nawet nie śmiałem sugerować - z góry założylem, że o tym wiedzą wszyscy ale kolega kuczlaw ma oczywiście trochę racji :lol:
raptor90 pisze:Czujniki działają, samochód był podpinany do komputera i jest ok ale po prostu raz działa i nagle przestaje po czym znów działają... Wnioskuje że może coś być nie tak z kabelkami....
Ja zacząłbym od sprawdzenia czujników...
skoro czasami nie działają to właśnie w tym momencie należy je zdiagnozować...
pozostawiasz auto na biegu wstecznym, zaciągasz ręczny tak aby auto samo nie ruszyło i wychodzisz sprawdzić...
przytykasz ucho do każdego czujnika i słuchasz - sprawny czujnik cichutko "cyka".

Jeżeli niektóre czujniki cykają a inne nie to zamieniasz miejscami te które wydawały się uszkodzone z tymi wstępnie sprawnymi... i całość sprawdzasz ponownie.
Jeżeli po przełożeniu niesprawnych w inne miejsce systemu wciąż to one nie "cykają" to znaczy, że właśnie te są powodem niesprawności całego systemu...
jeżeli natomiast te wstępnie niesprawne w innym miejscu wiązki elektrycznej działają a te sprawne przełożone w miejsce niesprawnych teraz nie działają to znaczy, że usterka nie leży po stronie czujników tylko raczej modułu sterowania systemu partronic.

Kontrola czujników jest dziecinnie prosta więc na Twoim miejscu od tego właśnie bym zaczął ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

kuczlaw

Post autor: kuczlaw » 30 kwie 2010, 20:58

A jeżeli nie chce Ci się schylać koło czujników bo w sumie to na kręgosłup szkodzi ;) to vag wyłapie który czujnik fiksował a z tym brudem to warto sprawdzić, czasami meszka lub komar może nieźle wnerwić ;)

Awatar użytkownika
raptor90
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: raptor90 » 01 maja 2010, 10:35

Ponowie dzięki za wszelkie podpowiedzi, czas je teraz zastosować. Dam znać o postępach ;-)

JIMM

D3 parktronik

Post autor: JIMM » 06 lut 2011, 15:22

Podłączę się do tematu................gdzie w D3 może być moduł parktronika,gdyż mi on nie działa , vag pokazuje błąd 01549 brak napiecia, nie działa żaden z czujników tzn nie cykaja , ale włącznik na konsoli działa i dioda świeci przerywanym światłem jak awaria plus sygnał akustyczny awarii, napięcie na bezpieczniku jest.....................pozostaje mi chyba tylko moduł lub kabel w jego strone???
ma ktoś jakieś doświadczenia z parktronikiem?

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 06 lut 2011, 15:35

W D2 modul parktronika jest w boczku bagaznika ponizej zmieniarki.
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

JIMM

Post autor: JIMM » 06 lut 2011, 15:36

u mnie tam niestety nie ma :cry:..............ale znalazłem go blisko na nadkolu lewym koło tunera...................ale i tak nic to nie dało ,połączenia wyglądają normalnie

wromulus
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: wromulus » 26 lut 2011, 16:43

zanjac pisze:u mnie tam niestety nie ma :cry:..............ale znalazłem go blisko na nadkolu lewym koło tunera...................ale i tak nic to nie dało ,połączenia wyglądają normalnie
U mnie jest to samo, czy rozwiązałeś problem?
Wiech

Awatar użytkownika
wolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: wolek » 01 mar 2011, 12:38

witam, Panowie odnośnie D3 sprawdz napięcie dochodzące do modułu APS. jeśli jest ok to moduł umarł. kiedyś to przerabiałem skończyło się wymianą.

Awatar użytkownika
Danio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Danio » 15 mar 2011, 19:51

Ja też mam problem z parktronem, na vagu wykazało błąd czujnika lewy tył i prawy przód, mam wątpliwości czy kupić czujniki czy szukać gdzie indziej winy bo po włączeniu biegu R i wsłuchiwaniu się w każdy czujnik nie słychać żadnego cykania, zaraz po włączeniu R słychać 2 sekundowe "pip" a kontrolka na włączniku "parku" miga
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami

Awatar użytkownika
wolek
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: wolek » 15 mar 2011, 20:09

Vag prawde ci mówi... mogą one raz działać a raz nie

Awatar użytkownika
Danio
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Danio » 15 mar 2011, 20:37

wolek pisze:Vag prawde ci mówi... mogą one raz działać a raz nie
nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś? chodzi mi o metodę sprawdzania czujników na biegu "R" tą która jest już gdzieś opisana ale nie wiem tego czy jak sygnalizuje jakiś dzwięk (chyba to że jest park nie sprawny) to czy te pozostałe czujniki ( te dobre których nie wskazał vag) mają cykać czy nie? bo u mnie nie cykają ( wszystkie 8)
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl