[D2 ALL ] Moduł parktronica
[D2 ALL ] Moduł parktronica
Witam,
Wie może któryś z forumowiczów gdzie znajduje się sterownik parktronika w Audi a8 d2 99' ?
I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzieś w instalacji parktonika jakiś słaby punkt (np przecieranie się kabli w jakimś szczególnym miejscu).
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Wie może któryś z forumowiczów gdzie znajduje się sterownik parktronika w Audi a8 d2 99' ?
I jeszcze jedno pytanie, czy jest gdzieś w instalacji parktonika jakiś słaby punkt (np przecieranie się kabli w jakimś szczególnym miejscu).
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2013, 23:47 przez raptor90, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: PARKTRONIC A8 d2
Ale w czym jest problem... parktronic wogóle nie działa?raptor90 pisze:(...) czy jest gdzieś w instalacji parktonika jakiś słaby punkt (np przecieranie się kabli w jakimś szczególnym miejscu).
Napisz jakie są objawy?
Może masz uszkodzony tylko jeden z czujników?... - pamiętaj, że wystarczy jeden uszkodzony czujnik aby cały system nie działał poprawnie.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Tego to nawet nie śmiałem sugerować - z góry założylem, że o tym wiedzą wszyscy ale kolega kuczlaw ma oczywiście trochę racji :lol:kuczlaw pisze:A nie są czasami brudne ? Przeczyszczenie pomaga
Ja zacząłbym od sprawdzenia czujników...raptor90 pisze:Czujniki działają, samochód był podpinany do komputera i jest ok ale po prostu raz działa i nagle przestaje po czym znów działają... Wnioskuje że może coś być nie tak z kabelkami....
skoro czasami nie działają to właśnie w tym momencie należy je zdiagnozować...
pozostawiasz auto na biegu wstecznym, zaciągasz ręczny tak aby auto samo nie ruszyło i wychodzisz sprawdzić...
przytykasz ucho do każdego czujnika i słuchasz - sprawny czujnik cichutko "cyka".
Jeżeli niektóre czujniki cykają a inne nie to zamieniasz miejscami te które wydawały się uszkodzone z tymi wstępnie sprawnymi... i całość sprawdzasz ponownie.
Jeżeli po przełożeniu niesprawnych w inne miejsce systemu wciąż to one nie "cykają" to znaczy, że właśnie te są powodem niesprawności całego systemu...
jeżeli natomiast te wstępnie niesprawne w innym miejscu wiązki elektrycznej działają a te sprawne przełożone w miejsce niesprawnych teraz nie działają to znaczy, że usterka nie leży po stronie czujników tylko raczej modułu sterowania systemu partronic.
Kontrola czujników jest dziecinnie prosta więc na Twoim miejscu od tego właśnie bym zaczął ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
D3 parktronik
Podłączę się do tematu................gdzie w D3 może być moduł parktronika,gdyż mi on nie działa , vag pokazuje błąd 01549 brak napiecia, nie działa żaden z czujników tzn nie cykaja , ale włącznik na konsoli działa i dioda świeci przerywanym światłem jak awaria plus sygnał akustyczny awarii, napięcie na bezpieczniku jest.....................pozostaje mi chyba tylko moduł lub kabel w jego strone???
ma ktoś jakieś doświadczenia z parktronikiem?
ma ktoś jakieś doświadczenia z parktronikiem?
-
- Super Klubowicz
Ja też mam problem z parktronem, na vagu wykazało błąd czujnika lewy tył i prawy przód, mam wątpliwości czy kupić czujniki czy szukać gdzie indziej winy bo po włączeniu biegu R i wsłuchiwaniu się w każdy czujnik nie słychać żadnego cykania, zaraz po włączeniu R słychać 2 sekundowe "pip" a kontrolka na włączniku "parku" miga
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami
nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś? chodzi mi o metodę sprawdzania czujników na biegu "R" tą która jest już gdzieś opisana ale nie wiem tego czy jak sygnalizuje jakiś dzwięk (chyba to że jest park nie sprawny) to czy te pozostałe czujniki ( te dobre których nie wskazał vag) mają cykać czy nie? bo u mnie nie cykają ( wszystkie 8)wolek pisze:Vag prawde ci mówi... mogą one raz działać a raz nie
Automatycznie Uwikłany Dodatkowymi Inwestycjami