Witam,
Panowie jak wygląda sprawa termostatu w 4.0 tdi? jest on mechaniczny czy sterowany elektronicznie? Jeśli elektronicznie to w którym bloku pomiarowym sprawdzić jego status? błędów nie pokazuje ale silnik okropnie długo się grzeje potrzebuje około 10-12 km do osiągnięcia temperatury pracy, co może wskazywać na jego stałe otwarcie
dodatkowo jeśli jest to możliwe niech ktoś mi poda numer części (numer Audi)
Pozdrawiam Michał
[D3 03 4.0TDI ] Termostat
Dzieki bardzo.daro72 pisze:Numer części termostatu to:
Jak on jest sterowany trudno mi powiedzieć ale myślę, że jest to zwykły termostat.
jest tak odkąd mam autko ale zimą jest to uciążliwe... więc pomyślałem że może warto by to sprawdzić.mazur6662 pisze:ja mam nowy termostat i po 10 km osiąga mi 90 C także nie wiem czy faktycznie masz problem z termostatem. może dopiero teraz zwróciłeś na to uwage
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
po 3 minutkach od włączenia silnika w kabinie zimą robi się ciepło, a zazwyczaj odpalam autko kilka minut wcześniej żeby zagęszczony olej się rozgrzał i dotarł do wszystkich elementów silnika, może poszukaj problemu w dogrzewaniu silnika? które powinno się załączać poniżej -5 C, może tam tkwi jakiś kwiatek
wejdz w bloki pomiarowe silnika blok 01 pozycja 4 masz temperature silnika , rozgrzej go do 90 na postoju troche mozesz potrzymac na gazie 3 tys. i jak bedziem mial 88-90 ruszaj , potrz na temp w komputerze nie na zegarach i jedzi kolo 60-70 na 5 przelozeniu tak z 4 - 5 km, jak temp spadnie ponizej 85 to uwalony termostat , Bardzo latwo sie go wymienia , jest od dolu , wystarczy zdjac tylko oslone i odkrecic jeden waz turbo , termostat jest razem z obudowa i zaworkiem przez ktory moze w tej chwili przelatywac ci plyn, oczywiscie kupic nalezy oryginal gdyz nie jest drogi , kolo 120zl, pozdro, Jacek
Wykonane Mody:
Distronic;Skl.lusterka'09;AMI-mp3,HDD,USB;TunerTV;czuj.deszczu;Radio DAB;Line assist;Side assist; Alcantara;Masarze,wentylacje,grzanie w fotelach przod i tyl;Pilot do MMI;Roleta tyl i boczne el.;Kam.cofania;autom.zam.klapy tyl;el.domyk.drzwi;ISOFIX;czujn.cisnien.kol;Keyless entry z liniami papilarnymi;Telefon BTA;Ogrz.dod.->postoj
Distronic;Skl.lusterka'09;AMI-mp3,HDD,USB;TunerTV;czuj.deszczu;Radio DAB;Line assist;Side assist; Alcantara;Masarze,wentylacje,grzanie w fotelach przod i tyl;Pilot do MMI;Roleta tyl i boczne el.;Kam.cofania;autom.zam.klapy tyl;el.domyk.drzwi;ISOFIX;czujn.cisnien.kol;Keyless entry z liniami papilarnymi;Telefon BTA;Ogrz.dod.->postoj