[D2 ALL ] Olej silnikowy
[D2 ALL ] Olej silnikowy
Do tej pory do Audi lałem - Mobil1, Motul i Liqui Moly (5w40).
Z doświadczeń na własnej skórze (a raczej silniku) nasnuły się takie wnioski:
Mobil1 - normalny olej, bez szaleństw
Motul - bdb
Liqui Moly - dobry, jednak w ostatnim roku, olej z polskiej dystrybucji (oficjalnej) szybko traci swoje właściwości. Wszystko jest ok, do około 5-6kkm, później silnik zaczyna głośniej pracować, do tego nierówno, silnik pije go więcej niż Mobila czy Motula. Stwierdzone w dwóch skrajnych przypadkach - 4.2V8 i 1.9jtd. Zmieniam więc olej...
zastanawiam się teraz czy nie zalać Shella 5w40, bo ma dobre parametry ("papierowe" nawet lepsze niż Motul) - jeździ(ł) ktoś na tym oleju?
Z doświadczeń na własnej skórze (a raczej silniku) nasnuły się takie wnioski:
Mobil1 - normalny olej, bez szaleństw
Motul - bdb
Liqui Moly - dobry, jednak w ostatnim roku, olej z polskiej dystrybucji (oficjalnej) szybko traci swoje właściwości. Wszystko jest ok, do około 5-6kkm, później silnik zaczyna głośniej pracować, do tego nierówno, silnik pije go więcej niż Mobila czy Motula. Stwierdzone w dwóch skrajnych przypadkach - 4.2V8 i 1.9jtd. Zmieniam więc olej...
zastanawiam się teraz czy nie zalać Shella 5w40, bo ma dobre parametry ("papierowe" nawet lepsze niż Motul) - jeździ(ł) ktoś na tym oleju?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 10:28 przez Lukasz_, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukaszku, czytam Twoje posty z pełną uwagą i bardzo sobie cenię Twoje opinie. LM stosowałem do 2,8 AAH, natomiast w 4,2 BFM mam Castrola Edge (jeżdżę bardzo spokojnie). Dobrze że piszesz o utracie właściwości przez LM, przeto dalej pozostanę przy Castrolu. Dobra rada zawsze w cenie. Pozdrawiam.Lukasz_ pisze:Przeczytaj mój pierwszy post na górze... Jak autem jeździsz dynamicznie, to ten olej szybko traci swoje właściwości. Doświadczenie z kilku wymian (polska dystrybucja) - olej LM High Tech 5w40.pebo pisze:Też o tym słyszałem, i sam stosuję, choć skłaniam się bardziej ku Liqui Moly.
Bądź dobry jak chleb.
- sebamac-kg
- Forum Audi A8