[D3 04 4.2MPI/LPG ] Spawanie wydechu?
-
- Forum Audi A8
[D3 04 4.2MPI/LPG ] Spawanie wydechu?
witam
W moim autku mam do wymiany jedną z "plecionek" na wydechu. Jako, że ori ten element występuje wraz katalizatorami i kosztuje około 4000pln, to zakupiłem samą plecionkę z katalogu sklepowego wg. wymiaru oryginału. Podjechałem do mechanika, a on mi mówi, żebym najpierw się dokładnie dowiedział, czy można to spawać na aucie, czy nic się nie uszkodzi-elektronika, bo spawał kiedyś jakiegoś MB i spalił się jakiś sterownik.
Dobrze by było uniknąć wyciągania tego ustrojstwa, bo to cały dzień roboty.
Można spawać wydech na aucie? oczywiście z odłączonym aku.
W moim autku mam do wymiany jedną z "plecionek" na wydechu. Jako, że ori ten element występuje wraz katalizatorami i kosztuje około 4000pln, to zakupiłem samą plecionkę z katalogu sklepowego wg. wymiaru oryginału. Podjechałem do mechanika, a on mi mówi, żebym najpierw się dokładnie dowiedział, czy można to spawać na aucie, czy nic się nie uszkodzi-elektronika, bo spawał kiedyś jakiegoś MB i spalił się jakiś sterownik.
Dobrze by było uniknąć wyciągania tego ustrojstwa, bo to cały dzień roboty.
Można spawać wydech na aucie? oczywiście z odłączonym aku.
Tego nie da się przetestować. Jednemu się stanie a drugiemu nic. Dziesięć samochodów "obstio" a kolejne nie.badyl pisze:nic się nie stanie przetestowane
Osobiście nie znam dobrego mechanika, który by pospawał wydech na samochodzie, każdy wie że akurat może to być ten wóz,który będzie go drogo kosztował, zamiast na nim zarobić.
Przerabialem u siebie ten temat. Spawanie na aucie jest niemozliwe - brak dojscia od strony podlogi uniemozliwia prawidlowy spaw - mozna probowac na lusterko ale to naprawde lipa wychodzi. Nalezy zakupic obejmy dokladnie takie jak w tylnej czesci tlumika - srednica WEWNETRZNA 60-62, kawalek rury o tej samej srednicy spawamy do plecionki, i calosc wsuwamy na rure tlumika. nastepnie z dwoch stron sciskamy obejmami i dopiero takie polaczenie gwarantuje efekt szczelnosci. po operacji moje autko odzyskalo wigor
Dodam tylko ze plecionka im dluzsza tym lepsza - lepiej bedzie sie uginac i nie powodowac drgan. oryginal ma 150 ja zalozylem 250 i jest dobrze.
pozdrawiam
Dodam tylko ze plecionka im dluzsza tym lepsza - lepiej bedzie sie uginac i nie powodowac drgan. oryginal ma 150 ja zalozylem 250 i jest dobrze.
pozdrawiam
-
- Forum Audi A8
shakal12, Witam serdecznie, mam ten sam problem (purka) mi z tej plecionki, czy mógłbyś podać jakiś namiar gdzie to robiłeś i koszt. Jestem z Wrocławia mógłbym nawet podjechać do Polanicy, chodzi mi o to żeby ktoś zrobił to dobrze, a że ty już to przerabiałeś to wiesz co i jak.
[ Dodano: 2011-08-15, 11:46 ]
shakal12, zapomniałem dodać, mam A8 4.2 d3 long 2003-2004rok.
[ Dodano: 2011-08-15, 11:46 ]
shakal12, zapomniałem dodać, mam A8 4.2 d3 long 2003-2004rok.
MAA8
kolego jak jesteś z Wrocka to udaj sie na ulicę Rakową niedaleko "korony" tam są dwa dobre warsztaty, u polaka i drugi od ASB chłopaki naprawde wiedzą co robią.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
rury układu wydechowego
Witam,
wiecie z jakiego materiału są te rury w TDI oraz jaką mają średnicę i grubość ścianki ? Myślałem że nierdzewne ale magnez się do nich przyciąga. Czy oryginalnie są ocynkowane z zwykłego metalu? Na ostatnich odcinkach mam pełno małych dziur i chciałbym je zaspawać lub wstawić nowy odcinek.
wiecie z jakiego materiału są te rury w TDI oraz jaką mają średnicę i grubość ścianki ? Myślałem że nierdzewne ale magnez się do nich przyciąga. Czy oryginalnie są ocynkowane z zwykłego metalu? Na ostatnich odcinkach mam pełno małych dziur i chciałbym je zaspawać lub wstawić nowy odcinek.
Witam
Odświeże trochę temat
Dziś byłem u tłumnikarza i pytałem się jak spawają....
Powiedział że spawają tylko elektrycznie i jeśli na samochodzie to na akumulator zakładają jakies zabezpieczenie...
Faktycznie mieli kilka samochodów na warsztacie i miały pozakładane cos na aku... ale czy cos to daje???
Odświeże trochę temat
Dziś byłem u tłumnikarza i pytałem się jak spawają....
Powiedział że spawają tylko elektrycznie i jeśli na samochodzie to na akumulator zakładają jakies zabezpieczenie...
Faktycznie mieli kilka samochodów na warsztacie i miały pozakładane cos na aku... ale czy cos to daje???
Nie znam tego zabezpieczenia na akumulator, ja po prostu odpinam klemy.joy_pl pisze:Powiedział że spawają tylko elektrycznie i jeśli na samochodzie to na akumulator zakładają jakies zabezpieczenie...
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-