po ponownym zainstalowaniu LPG zauważyłem zwiększoną ponownie konsumpcje oleum - czy to normalka ?? - na PB wciąga max 0.4 l / 1000 km, na LPG
![:/](https://a8team.pl/images/smilies/uoeee.gif)
![]() |
![]() |
![]() |
To już jest chyba powód do zastanowienia. Na Pb wciąga ci mniej, prawdopodobnie dlatego, że uzupełnia poziom oleju właśnie Pb, jak go pogonisz oparuje i poziom obniża się. U mnie wcześniej popijał, z ostrzejszymi przelotami, max 2l oleju 5w40 na wymianę (ok. 12 tys.). Po dokładnym płukaniu silnika zalewam full syntetyk 5w40 (przynajmniej tak ma napisane na butelce) i przejechaniu ok. 4 tys. nie zauważam zużycia.robsonik4 pisze:na PB wciąga max 0.4 l / 1000 km, na LPG0.7 - 1 l
raczej nie jest to wina paliwa w oleju, gdyż od zeszłego roku jeździłem na PB więc zamiast oleju miałbym PB ;-), jak padł mi komp od gazu w zeszłym roku to zmianiłem olej przy okazji wizyty na serwisie - wcześniej jeździłem na Castrolu "gaz", teraz na Mobil1. Gdzieś czytałem, że ten olej do gazu zawiera jakiś dodatek, który na gazie zapobiega braniu oleju, gdyż gaz jest suchy, ale wcale nie musi to być prawda tylko chwyt marketingowy.stan pisze:Na Pb wciąga ci mniej, prawdopodobnie dlatego, że uzupełnia poziom oleju właśnie Pb, jak go pogonisz oparuje i poziom obniża się.robsonik4 pisze:na PB wciąga max 0.4 l / 1000 km, na LPG0.7 - 1 l