![]() |
![]() |
![]() |
[D2 ALL ] czujnik temperatury zewnętrznej
[D2 ALL ] czujnik temperatury zewnętrznej
Witam,
koledzy mam pewien problem, otóż prawdopodobnie walnięty mam czujnik temperatury zewnętrznej bo na zegarach cały czas pokazuje mi wartości ujemne (np.-30stopni C) a jest na zewnątrz ok +10stopni. (a8 d2 2001r) Czy ten czujnik ma jakiś wpływ na działanie klimatyzacji ? Jak to naprawić/wymienić, żeby nie popaść w jakieś straszne koszta? Gdzie szukać tego czujnika w naszych d2?
Pozdrawiam i liczę na pomoc :-D
koledzy mam pewien problem, otóż prawdopodobnie walnięty mam czujnik temperatury zewnętrznej bo na zegarach cały czas pokazuje mi wartości ujemne (np.-30stopni C) a jest na zewnątrz ok +10stopni. (a8 d2 2001r) Czy ten czujnik ma jakiś wpływ na działanie klimatyzacji ? Jak to naprawić/wymienić, żeby nie popaść w jakieś straszne koszta? Gdzie szukać tego czujnika w naszych d2?
Pozdrawiam i liczę na pomoc :-D
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 00:58 przez patys, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak jak pisze kolega pet3r przy czym cały panel klimatyzacji działa zawsze tak samo włącznie z funkcją auto ale dla temeratury zewnętrznej poniżej 5 st.C nie załącza się sprężarka.pet3r pisze:tak, ten czujnik ma wpływ na działanie klimy, poniżej +5 st. C nie dopuszcza do włączenia jej włączenia.
do A4 zamiennik to koszt 80-120 zł, do 8 przypuszczam, że podobnie.
Dla temeratur powyżej 5 st.C kiedy sprężarka będzie pracować padnięty czujnik temp.zewn. może także powodować niepoprawne działanie klimy.
Do czujnika najłatwiej się dostać zdejmując dolną środkową atrapę (tą w zderzaku) - u mnie jest on właśnie tak wpięty.
A na początku pokusiłbym się o sprawdzenie i przeczyszczenie samej kostki elektrycznej - czasem kostka po prostu nie łączy chociaż jak już koledzy pisali bardzo prawdopodobne, że czujnik jest padnięty.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
EDIT:patys pisze:CZY MOGĘ KOGOŚ PROSIĆ O NUMER KATALOGOWY TAKIEGO CZUJNIKA DO A8 4.2Q FL ?
poprzedni nr części dotyczył czujnika temp. wody, przepraszam za pomyłkę, czujnik temperatury zewnętrznej to
4A0 820 535
Ostatnio zmieniony 18 lis 2009, 22:45 przez pet3r, łącznie zmieniany 1 raz.