[D2 96 4.2PB/LPG ] 2 reduktory - czy potrzebne ? rurka 6/8
Re: 2 reduktory - czy potrzebne ? rurka 6/8
Czyli jak masz około 30 litrów gazu to ciśnienie spada poniżej 0.57 ?robsonik4 pisze:Hejka znowu nawiedzam :-D
1. jeden reduktor w zupełności wystarcza do butowania, szybkiej jazdy/długiej trasy z małym ale: jak poziom/ilość gazu spadnie u mnie do około 1/3 (butla 100 l, 92 l wchodzi) to niestety spada ciśnienie na reduktorze i następuje przełączenie na PB przy około 3500 - 3700 obrotów.
tak wygląda z tym, że ciśnienie na reduktorze mam ustawione na 0.97 więc jakbym podkręcił na 1.1 -1.2 to pewno zszedłbym do 10 litrów. W normalnej spokojnej jeździe to nie przeszkadza, ale nie dopuszczam do pustostanu w zbiorniku ;-) w zimie zobaczę co będzie się działo. Wcześniej tez miałem 1 reduktor jakiś badziewiasty i było ok więc teraz też powinno być.
To ja już nierozumie masz takie spadki na wolnych obrotach czy podczas jazdy z gazem w podłodze?
Na wolnych obrotach to powinno być cały czas 0.97 u ciebie nawet jak masz 5litrów gazu, a spadki podczas jazdy to max 0,2-0,3 przy maxymalnym obciązeniu silnika i nieważne czy masz pełny bak czy polowe czy nawet 1/3.
Jeśli jest inaczej to masz zasłaby reduktor, miedz zagięta, zapchane filtry itp.
Na wolnych obrotach to powinno być cały czas 0.97 u ciebie nawet jak masz 5litrów gazu, a spadki podczas jazdy to max 0,2-0,3 przy maxymalnym obciązeniu silnika i nieważne czy masz pełny bak czy polowe czy nawet 1/3.
Jeśli jest inaczej to masz zasłaby reduktor, miedz zagięta, zapchane filtry itp.
:-) zadzwonię jak tylko wstanę z łóżka - grypa i L4, o flaszeczce obiecanej pamiętam a nawet rzekłbym dokonałem takowego zakupu; muszę tez podjechać bo coś gazyfikacją podaje delikatnie, co zaś się tyczy parametrów to mierzyłem na postoju i do około 5000 obr było 0.97/0.96 ale wtedy z tego co się orientuję silnik jest nieobciążony więc inaczej się zachowuje no i butel z gazem był pełen :-D
[ Dodano: 2011-10-04, 17:13 ]
już ozdrowiałem :-D
zmieniłem stację, na której tankuje i wyjeżdżam cały butel gazu bez problemu (2 razy testowałem); widać gaz był do bani i zostawał jakiś niepalny syf.
Wcześniej tankowałem na Tesco ul. Długa, teraz Krzemieniecka lub Kosmonautów (mała stacja tylko z LPG)
A więc rurka fi 6 mm jest ok
[ Dodano: 2011-10-04, 17:13 ]
już ozdrowiałem :-D
zmieniłem stację, na której tankuje i wyjeżdżam cały butel gazu bez problemu (2 razy testowałem); widać gaz był do bani i zostawał jakiś niepalny syf.
Wcześniej tankowałem na Tesco ul. Długa, teraz Krzemieniecka lub Kosmonautów (mała stacja tylko z LPG)
A więc rurka fi 6 mm jest ok