części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 94 4.2PB/LPG ] wyciek oleju

Jacek KOSTEK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 94 4.2PB/LPG ] wyciek oleju

Post autor: Jacek KOSTEK » 26 paź 2011, 17:02

Witam. Kupiłem moje pierwsze Audi A8 4.2 94 PB/LPG. Mam wyciek z silnika albo skrzyni. Nie wiem, nie mogę zlokalizować. Zdjąłem pokrywę od miski olejowej i poci się tak jakby nad alternatorem w głębi. Ale konkretnie nie mogę zlokalizować, gdzie jest wyciek, czy to skrzynia czy silnik. Stan oleju w silniku mam cały czas max. Czy ktoś wie co to może być? I jak sprawdzić olej w skrzyni? Dzięki i pozdrawiam.

<table align="center" width="350" cellpadding="8" border="1" bgcolor="239DFA"><tr><span class="postbody"><td align="center" style="font-size: 11; color: #000000; font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><b> Pisanie CAPS LOCKIEM uznawane

Simone331
Ostatnio zmieniony 22 mar 2013, 09:01 przez Jacek KOSTEK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sylwekr
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sylwekr » 26 paź 2011, 17:21

Pisanie dużymi literami, jest delikatnie mówiąc niegrzeczne. Co do wycieku sprawdź czy to nie leci spod pokrywy zaworów

tomekzabrze
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomekzabrze » 26 paź 2011, 17:26

umyj sobie silnik moze sa to jakies stare wycieki a po umyciu jak sie poijaiw latwiej bedie zlokalizowac

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 26 paź 2011, 18:50

zdejmij te plastikowe osłony z silnika i popatrz czy czasem odmy olejowe nie są sparciałe , u mnie też leciało , wymieniłem węże i jest ok

Jacek KOSTEK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jacek KOSTEK » 26 paź 2011, 18:50

tomekzabrze pisze:umyj sobie silnik moze sa to jakies stare wycieki a po umyciu jak sie poijaiw latwiej bedie zlokalizowac

Dzięki za podpowiedzi widze ze forum się przyda a co do tematu to od dołu czysciłem wszystko co możliwe do białej blachy po czym runda w kołomiasta i pod auto na koniec i pojawiają się zacieki tak jakby leciało z okolic tam gdzie rolki paski nad alternatorem kurde on własnie wszystko zasłania a i też jest spocony oliwą i panowie jak jade na zimnym silniku jak przerzuca na 4-ty bieg to tak jakby wrzucił cały a po chwili przerzuci na 4-ry ale połówke jest to nieszarpniecie ale po obrotomierzu widac i pracy silnika czuć ze to chyba nie powinno tak być dzieki za odpowiedzi !!!

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 26 paź 2011, 18:55

Jacek KOSTEK pisze:jak jade na zimnym silniku jak przerzuca na 4-ty bieg to tak jakby wrzucił cały a po chwili przerzuci na 4-ry ale połówke
tak działa sprzędło hydrokinetyczne , żeby obroty nie były za wysokie ;-)

Jacek KOSTEK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jacek KOSTEK » 26 paź 2011, 18:59

mdamian pisze:
Jacek KOSTEK pisze:jak jade na zimnym silniku jak przerzuca na 4-ty bieg to tak jakby wrzucił cały a po chwili przerzuci na 4-ry ale połówke
tak działa sprzędło hydrokinetyczne , żeby obroty nie były za wysokie ;-)[/quote

czyli jest to normalne ? a jak sprawdzić olej w skrzyni ??? i jeszcze na pytanie poprzedniego właściciela kiedy wymieniał olej w skrzyni odpowiedział wcale bo się nie wymienia dziwny gość starszej daty nieznał sie poprostu ale czy to może być tego przyczyną?

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 26 paź 2011, 19:05

Jacek KOSTEK pisze:czyli jest to normalne ?
tak to jest normalne
Jacek KOSTEK pisze:a jak sprawdzić olej w skrzyni ???
polecam zakładkę szukaj , jest tego pełno na forum , szkoda znowu pisać to samo w następnym poście ;-)
Jacek KOSTEK pisze: i jeszcze na pytanie poprzedniego właściciela kiedy wymieniał olej w skrzyni odpowiedział wcale bo się nie wymienia dziwny gość starszej daty nieznał sie poprostu ale czy to może być tego przyczyną?
jeśli skrzynia pracuje bez zarzutu to nie wymieniaj oleju , ponieważ będziesz miał dodatkową robotę bo nowy olej wypłucze cały syf i zaczną się wycieki , odradzam , no chyba że masz skrzynie do robienia to przy okazji wymień olej , prawie każdy użytkownik to potwierdzi .

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 26 paź 2011, 19:10

ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

Jacek KOSTEK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jacek KOSTEK » 26 paź 2011, 19:17

mdamian pisze:
Jacek KOSTEK pisze:czyli jest to normalne ?
tak to jest normalne
Jacek KOSTEK pisze:a jak sprawdzić olej w skrzyni ???
polecam zakładkę szukaj , jest tego pełno na forum , szkoda znowu pisać to samo w następnym poście ;-)
Jacek KOSTEK pisze: i jeszcze na pytanie poprzedniego właściciela kiedy wymieniał olej w skrzyni odpowiedział wcale bo się nie wymienia dziwny gość starszej daty nieznał sie poprostu ale czy to może być tego przyczyną?
jeśli skrzynia pracuje bez zarzutu to nie wymieniaj oleju , ponieważ będziesz miał dodatkową robotę bo nowy olej wypłucze cały syf i zaczną się wycieki , odradzam , no chyba że masz skrzynie do robienia to przy okazji wymień olej , prawie każdy użytkownik to potwierdzi .
no włśnie jestem swieżak i tak zabardzo nie wiem czy pracuje ok jak jest zimna i wciskam delikatnie gaz to jest takie delikatne nie nazwał bym tego szaarpaniem tylko dziwna praca skrzyni ale jak się rozgrzeje to wydaje mi się ze jest ok i jak sie depnie to wszystko ładnie pracuje niby ma 260tyś tak się gość deklarował kupił3lata temu z przebiegiem 230tyś założył lpg wymienił rozrzad paski rolki ale pompy nie wymienił tak się deklarował wydawał się szczery gość i ze wycieków zadnych nie miała a jak na powrocie jechałem 220km to z pod maski zaczoł sie własnie wypalac ten olej no i niby własnie wtedy zaczełodelikatnie kapac

hipcio
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: hipcio » 26 paź 2011, 19:23

Jeśli poci Ci się koło alternatora to zapewme cieknie z chłodniczki oleju, symeringu na wałku rorządu lub prawej odmy.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 26 paź 2011, 19:26

Jacek KOSTEK pisze:niby ma 260tyś tak się gość deklarował kupił3lata temu z przebiegiem 230tyś założył lpg
Ja swoje autko kupiłem z przebiegiem 179kkm i przez półtora roku zrobiłem nim 60kkm , no ale może chłop "8" jeździł tyko w niedziele do kościoła .

10kkm rocznie to trochę mało

Jacek KOSTEK
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Jacek KOSTEK » 26 paź 2011, 19:26

hipcio pisze:Jeśli poci Ci się koło alternatora to zapewme cieknie z chłodniczki oleju, symeringu na wałku rorządu lub prawej odmy.
no wyciek adekwatny mam znad alternatora ale chce podkreslić nie jest to tak ze się leje po prostu jak postawie to parekropel i cisza

[ Dodano: 2011-10-26, 19:31 ]
mdamian pisze:
Jacek KOSTEK pisze:niby ma 260tyś tak się gość deklarował kupił3lata temu z przebiegiem 230tyś założył lpg
Ja swoje autko kupiłem z przebiegiem 179kkm i przez półtora roku zrobiłem nim 60kkm , no ale może chłop "8" jeździł tyko w niedziele do kościoła .

10kkm rocznie to trochę mało
zgadza się kolego ze mało i osobiście to nie wierze w ten przebieg a auto kupiłem tylkodla tego bo było tanie i zadbane wszystko działa i LPG na to się pokusiłem aradośc z jazdy to sam wiesz jaka jest

RobSz
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: RobSz » 26 paź 2011, 20:11

Miałem to samo olej kapał tak jakby gdzieś przy alternatorze, wymieniłem oringi przy chłodniczce oleju i nic wiec wymieniłem simmeringi na wałkach rozrządu, wale oraz pompie oleju. Dalej nie pomogło.
Dopiero jak wymieniłem uszczelki pod głowicami to stała się jasność że leciało spod uszczelki.
Najdziwniejsze w tym wszystkim że silnik trzymał kompresję mimo wycieku spod uszczelki.
Teraz cieszę się z jazdy no i rano jest suchutko po moją niuńką.

P.S Mój kolega miał identycznie w swojej A8 dopiero po wymianie uszczelek pod głowicą ustało.

tomek87g
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: tomek87g » 26 paź 2011, 21:05

ma kolega sporo racji
zdarza sie ze to właśnie spod czapek poci sie olej
oraz czesto za osłonami od rozrzadu(sa tam takie badziewne uszczelki,za niskie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl