[D3 07 4.2TDI ] Prosze o diagnoze
[D3 07 4.2TDI ] Prosze o diagnoze
Witam mam mały problem z autem,gdy jest temperatura na dworze -2 to po odpaleniu auta i zrobieniu ok 2 km(wyjazd do sklepu) z pod silnika wydobywa się dużo pary dokładnie od strony pasażera
Zaglądałem pod auto ale jest wszystko zabudowane,para wydobywa się takiego chyba odpływu,nie wiem czy to normalne czy mam pojechać na serwis jedyny problem to że mieszkam w Niemczech i bardzo dużo kasują nawet za diagnozę
Dodam jeszcze że auto jest po gwarancji
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Zaglądałem pod auto ale jest wszystko zabudowane,para wydobywa się takiego chyba odpływu,nie wiem czy to normalne czy mam pojechać na serwis jedyny problem to że mieszkam w Niemczech i bardzo dużo kasują nawet za diagnozę
Dodam jeszcze że auto jest po gwarancji
Pozdrawiam i dzięki za pomoc
- gierobiala
- Super Klubowicz
kolego webasto ci się włącza i silnik dogrzewa
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
może masz dogrzewacz nie musisz posiadać pełnego webasto
Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się jednak tematem bardziej wnikliwie bo...LukaszA8 pisze:ok dziękuje za szybką pomoc,nie muszę się martwić pozdrawiam
→ jeżeli miałbyś webasto to nie przesadzajmy ale podczas swojej pracy nie generuje ono tylu spalin żebyś widział chmurę dymu, tym bardziej podczas jazdy
→ jak już wiemy nie masz webasto ale prawdopodobnie masz fabryczny dogrzewacz (w autach klasy wyższej z silnikiem diesla to praktycznie standard) ale dogrzewacz ten jest elektryczny a nie spalinowy (w uproszczeniu mówiąc to dodatkowa grzałka w bloku silnika podgrzewająca płyn chłodzący) więc nie generuje spalin wogóle :!:
Jeżeli chcesz zdiagnozować sam to nie pozostaje nic innego jak rzucić się pod auto, zdemontować dolną osłonę silnika, przejechać się kawałek i sprawdzić skąd dokładnie wydobywa się ten dym.
Jak z poziomem płynu chłodzącego?... nie ubywa czasem??
Jaki zapach ma ten dym?... czy nie przypomina przypadkiem smrodu oleju??
Czy dym występuje tylko i wyłącznie w temperaturach ujemnych czy po prostu często po uruchomieniu auta??
Ostatnio zmieniony 02 sty 2012, 15:36 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Noi to już jest coś.LukaszA8 pisze:-płyn jest ok
Trochę to zagmatwane :roll:LukaszA8 pisze:-moim zdaniek spalonej gumy
-dym lub para sam już nie wiem występuje zaraz po zgaszeniu silnika(jak nie jest on jeszcze dogrzany)
Jak czuć spaloną gumę to tym śladem należałoby pójść...
sprawdź może przewody wodne za silnikiem i po bokach czy przypadkiem któryś z nich nie leży na wydechu... wbrew pozorom zanim taki przewód się przepali to długo to trwa...
tylko czemu to się dzieje na silniku nie dogrzanym :roll:
Dawaj dalej co jest tak a co nie tak to może do czegoś dojdziemy ;-)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
dokładnie ponieważ woda go chłodzi , na przykład mogę powiedzieć że 2 lata temu gotowałem wodę w ognisku w plastikowej 2 litrowej butelce i się nie przepaliła :mrgreen:FOSS pisze:sprawdź może przewody wodne za silnikiem i po bokach czy przypadkiem któryś z nich nie leży na wydechu... wbrew pozorom zanim taki przewód się przepali to długo to trwa...
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Kolega pisze, że nie ma webasto czyli wyglądałoby na to, że posiada jednak dogrzewacz w wersji spalinowej... wcześniej pisałem o dogrzewaczu elektrycznym ale rzeczywiście są też spalinowe (przyznaję, z silnikami diesla mam niewielkie doświadczenie)tobi pisze:Ta dziura ze zdjęcia to odprowadzenie spalin od webasto/dogrzewacza.
Obecność dogrzewacza spalinowego tłumaczyła by dlaczego działa to tylko w niskich temeraturach ale... dlaczego śmierdzi spaloną gumą skoro tak jest fabrycznie i czemu tych spalin jest tyle ze są niepokojące :roll:
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
foss`ie bo działa na "rope" u mnie tez jak się rozpala (tylko w początkowej fazie) dymi dośc gęsto ale po chwili już przestaje. co do smrodu/zapachu fakt dziwne może od wydechy webasta przytapia się cosik...