Owszem pomyślał...Doc pisze:W rzeczy samej.
Poza tym, nikt z Was nie pomyślał o czymś takim jak indexowanie naszego forum przez wyszukiwarki.
dlatego w pierwszym swoim poscie zaproponowałem zamknięcie tylko niektórych działów.
A z tym znikaniem z wyszukiwarek to chyba jednak przesadzasz...Doc pisze:Poza tym, nikt z Was nie pomyślał o czymś takim jak indexowanie naszego forum przez wyszukiwarki. Jeśli się zamkniemy, nie znajdzie nas tu pies z kulawą nogą. Będziemy sami się kisić w tej intymnej społeczności. Pozycja w google spadnie, znikniemy niemal z wyszukiwarek. Pozycjonuję klub po to, aby ludzie nas znaleźli, a nie przeciwnie.
piszę czasem także na innych forach i jakoś ludzie nie mają problemu z ich odnajdywaniem mimo, że fora te są w dużej części zamknięte dla osób niezarejstrowanych i niezalogowanych.
Wybacz, ale chyba przeczytałeś ten temat bardzo pobieżnie - propozycja zamknięcia działu wewnętrznego padła w moim pierszym poscie otwierającym ten wątek :-?Doc pisze:Mogę zgodzić się z argumentem, który chyba też się nie pojawił, aby np dział stricte klubowy ze sprawami wewnętrznymi był dostępny tylko dla zarejestrowanych.
no a skoro już się z nią zgadzasz to do dzieła ;-)
Wybacz, ale ta restrykcja jest moim zdaniem raczej działaniem stricte porządkowym - może utrudnić nowym klubowiczom lub tym którzy się w tej naszej społeczności praktycznie nie udzielają zamieszczanie ogłoszeń....Doc pisze:Z czasem, jak będzie nas więcej, możemy zrobić restrykcję odnosnie działu ogłoszenia. Aby móc je umieścić, user musi mieć X postów.
Owszem, utrudni oczywiście także tym którzy chcieliby wykorzystać forum jako łatwy rynek zbytu np. na części samochodowe ale to działanie jest tak naprawdę trochę z boku tematu który tutaj poruszyliśmy.
Ależ Doc, powyższe stwierdzenie dla mnie jako klubowicza jest trochę głupie...Doc pisze:Uprzedzając pytania.
Jeśli ktoś nie chce podawać szczegółów o sobie i chce regulaminowo mieć wypełniony profil, zamiast Konstancin niech wpisze Mazowieckie.
Jeśli ktoś ma obawy, niech pokazując swoje auto, zamaluje tablice rejestracyjne.
Poza tym w profilu nic nie ma, żadnych danych, o które można się obawiać.
Będąc w tym elitarnym klubie sugerujesz mi wpisywanie w moim profilu niepełne dane??
Ależ ja wcale nie chcę ukrywać tych danych przed pozostałymi kolegami z naszego klubu - chcę je ukryć przed osobami postronnymi.
Bardzo chętnie widzę w opisie konkretną nazwę miejscowości - dzięki temu kiedy będę miał sprawę do jakiegoś kolegi z określonej lokalizacji to mogę go łatwo znaleźć...
Pomyśl w drugą stronę...
chcę zorganizować spotkanie klubowiczów z Warszawy i okolic...
ale wszyscy w opisie mają wpisane "mazowieckie"...
noi nagle piszę do osób które do Warszawy mają nawet po 150km :roll:
albo inna sytuacja...
siedzę teraz na urlopie w górach...
mam drobny kłopot z autem i chcialbym się skonsultować z jakimś kolegą z forum - podjechać, zVAGować, pogadać...
ale wszyscy mają wpisane wojewódzctwo albo inne pierdoły...
więc muszę pisać na ogólnym i czekać aż trafi tam kolega który mieszka właśnie tam gdzie jestem :roll:
o ile łatwiej byłoby posortować klubowiczów po miejscowości i napisać do kolegi z Zakopanego bezpośrednio na priv??
już nie mówiąc o tym, że niektórzy zamieszczając tu ogłoszenia podają do siebie telefon...
gdybym znalazł kolegę z Zakopanego, przejrzał jego posty to być może mógłbym do niego bezpośrednio zadzwonić i uzyskać szybką pomoc - czyli właśnie to do czego nam ten klub ma służyć.
A poza tym internet to kopalnai wiedzy o ludziach...
Im mniej udostępniamy wszystkim tym lepiej dla nas...
Wg. mnie w pelni otwarte forum to jak serfowanie po internecie bez żadnego fire-wall'a - tylko wybrani są zagrożeni ale o dziwo 90% społeczeństwa używa zabezpieczeń.
Ponownie więc proponuję zamknięcie wybranych elementów naszego forum (klubu) jako dostępne tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników...
Elementy które wg. mnie powinny zostać ukryte:
- cały dział spraw wewnętrznych
- profile użytkowników (m.in. możliwość korzystania z wyszukiwarki profilu, wszystkie informacje o profilu włącznie z avatarem, informacje o profilach ze statystyką i aktualnym statusem on-line)
- wszystkie linki oraz załączniki we wszystkich poruszanych tutaj tematach bo czasami są to linki do prywatnych zdjęć lub informacji (czyli przeznaczonych tylko dla konkretnych klubowiczów)
- dział archiwum - bo tam można znaleźć mnóstwo informacji także tych pochodzących z w/w działów
Pozdrawiam - FOSS
[ Dodano: 2009-08-23, 03:01 ]
Nie bardzo rozumiem Doc....Doc pisze:W rzeczy samej.kuczlaw pisze:Może i tak a po co ? Żeby mieć więcej userów na forum ?Lukasz_ pisze:Z tego co pamiętam kluby Audi A3 i Audi A4 wymagają logowania do przeglądania zawartości
Poza tym, nikt z Was nie pomyślał o czymś takim jak indexowanie naszego forum przez wyszukiwarki. Jeśli się zamkniemy, nie znajdzie nas tu pies z kulawą nogą. Będziemy sami się kisić w tej intymnej społeczności. Pozycja w google spadnie, znikniemy niemal z wyszukiwarek. Pozycjonuję klub po to, aby ludzie nas znaleźli, a nie przeciwnie.
(...)
Kolega kuczlaw sugeruje, że zamkanie forum to może być wybieg aby było więcej user-ów zarejestrowanych w klubie....
przy czym On negatywnie podchodzi do zamykania forum przed osobami niezarejestrowanymi, czyli dopuszcza do sytuacji, kiedy osoby nie rejestrując się i nie zapisując do naszej społeczności będą mogli jednocześnie w pełni korzystać z bogosławieństw tegoż forum/klubu.
(nawiasem mowiąc to temu też osobiście jestem przeciw)
Ty przytakujesz w pełni jego wypowiedzi pisząc jednocześnie później, że zamykając część tego forum przed osobami niezarejestrowanymi zamkniemy się w naszym małym środowisku...
a przecież Tobie zależy właśnie na jak najszerszym promowaniu A8Team i takim działaniu aby dołączyła do nas (zarejestrowała się) jak największa liczba posiadaczy A8/S8...
Wybacz, ale mam wrażenie, że jedno przeczy drugiemu :shock:
Osobiście uważam, że zamkniecie niektórych działów nie ma zupelnie wpływu na liczbę potencjalnie zainteresowanych przynależnością do naszego społeczeństwa i nie ogranicza możliwości znalezienia A8Team przez wyszukiwarkę.