[D2 95 4.2PB/LPG ] Wskazania FIS a spalanie gazu
[D2 95 4.2PB/LPG ] Wskazania FIS a spalanie gazu
witam mam pierwsze pytanie posiadam a8 4,2 i mam gaz komputer pokazuje ze spala 14 a tak naprawde pali mi ponad 25 l gazu przy spokojnej jezdzie czy to normalne bo wydaje mi sie ze strasznie duzo pali z tego co czytałem na forum o spalaniu
dzieki za pomoc
dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2012, 13:51 przez ferosan, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi A8
-
- Forum Audi A8
Witam
Nie kolego, gazownik powie ci dokładnie coś o twoich gratach tzn: centralka, reduktor, wtryskiwacze, dysze i pare innych drobiazgów, pewnie sprawdzi ci mapki, no i ja stawiam na to że instalka gazu źle zrobiona przez druciarzy, w związku z tym spalanie gazu masz na poziomie 25, kiedy komp ci pokazuje 15. Ja u siebie po zakupie szerszenia wymieniłem prawie całe graty od gazu i po problemie. Wierz mi do tych maszynek musi być prawidłowo dobrana instalka bez tzw. półśrodków, jak tak będzie to spalanie gazu będzie 10-20% większe, a autko będzie chodziło identycznie jak na benzynce i znikną twoje problemy.
Daj znać co tam za graty masz do tego cyklonu. Pozdrawiam.
Nie kolego, gazownik powie ci dokładnie coś o twoich gratach tzn: centralka, reduktor, wtryskiwacze, dysze i pare innych drobiazgów, pewnie sprawdzi ci mapki, no i ja stawiam na to że instalka gazu źle zrobiona przez druciarzy, w związku z tym spalanie gazu masz na poziomie 25, kiedy komp ci pokazuje 15. Ja u siebie po zakupie szerszenia wymieniłem prawie całe graty od gazu i po problemie. Wierz mi do tych maszynek musi być prawidłowo dobrana instalka bez tzw. półśrodków, jak tak będzie to spalanie gazu będzie 10-20% większe, a autko będzie chodziło identycznie jak na benzynce i znikną twoje problemy.
Daj znać co tam za graty masz do tego cyklonu. Pozdrawiam.
-
- Forum Audi A8
Drobne wtrącenie na początek - fisie od FIS nie fiksie ;-)ferosan pisze:fiksie znaczy na wyświetlaniu ?? bo nie rozumiem a jak mozna podłączyć gaz pod komputer zeby pokazywał spalanie
Koledzy, niezależnie czy jeździcie na LPG czy na PB FIS pokazuje wartości spalania - lecz zawsze pokazuje je tak jakbyście jechali na PB.
Wiadomo jednak, że na poprawnie dobranej, zainstalowanej i wyregulowanej instalacji zużycie LPG jest o jakieś 10-15% większe niż PB - czyli kiedy FIS pokazuje spalanie 20 litrów to jadąc na LPG zużywamy jakieś 22-23 litry (i u mnie dokładnie tak jest).
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
- -V-I-R-U-S-
- Forum Audi A8
Przypinam się do wypowiedzi kolegi wojti_sopotwojti_sopot pisze: Spalanie na fiksie przy dobrze ustawionej instalce LPG zawsze będzie odpowiadało spalaniu benzyny, oczywiście gazu będzie spalał 10-20% więcej. Jeżeli po przełączeniu na LPG wzrasta spalanie na fiksie to instalka do regulacji.
Przerobiłem już chyba wszystko ze swoją instalacją a muszę dodać że miałem wstawioną nową.
Różnie bywało, ale teraz po uporaniu i kilku modyfikacjach udało się (mam nadzieję)
Komputer musi pokazywać identyczne spalanie jak na PB (przynajmniej bardzo zbliżone) Wtedy instalka jest dobrze ustawiona. (oczywiście w rzeczywistości jest troszkę większe, ale nie 20-30L)
Kudłaty
no u mnie pokazuje prawie zawsze
12,9-13,2 bo jezdze spokojnie często kasuje po zatankowaniu komputer i tak wychodzi zawsze a gazu z wyliczeń pali mi 20 l
zatankuje 70L bo tyle u mnie wchodzi i przejade zawsze nie wiecej niż 350 km
bede musiał pospisywać co mam za instalacje i wtedy może coś wymienie
[ Dodano: 2009-11-28, 14:40 ]
aha sonde mam do wymiany ale czy sonda ma znaczenie do gazu ?? czy tylko psuje mape na pb
12,9-13,2 bo jezdze spokojnie często kasuje po zatankowaniu komputer i tak wychodzi zawsze a gazu z wyliczeń pali mi 20 l
zatankuje 70L bo tyle u mnie wchodzi i przejade zawsze nie wiecej niż 350 km
bede musiał pospisywać co mam za instalacje i wtedy może coś wymienie
[ Dodano: 2009-11-28, 14:40 ]
aha sonde mam do wymiany ale czy sonda ma znaczenie do gazu ?? czy tylko psuje mape na pb
-
- Forum Audi A8
Witam
Kolego sondę to jak najszybciej i w pierwszej kolejności wymień, potem mapa LPG do ustawienia, pewnie masz za bogato na sondzie i dla tego tak niski wynik spalania na fisie, fis będzie pokazywał zużycie 12-15 , ale niestety gaz idzie w błoto, dlatego zużycie masz na poziomie 20LPG przy spokojnej jeździe.
Kolego sondę to jak najszybciej i w pierwszej kolejności wymień, potem mapa LPG do ustawienia, pewnie masz za bogato na sondzie i dla tego tak niski wynik spalania na fisie, fis będzie pokazywał zużycie 12-15 , ale niestety gaz idzie w błoto, dlatego zużycie masz na poziomie 20LPG przy spokojnej jeździe.