![]() |
![]() |
[D2 ALL ] Gniazdo diagnostyczne wpadło do środka
[D2 ALL ] Gniazdo diagnostyczne wpadło do środka
Witam. Chciałem się wpiąć w złącze OBD II i wpadło mi do środka. Jak się do tego mądrze dobrać zeby się nie narobić ? Próbowałem płasko szczypcami, ale nie ma takiej opcji ponieważ profil zacisków uniemożliwia wyciągniecie 

Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 23:17 przez Wiśnia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Super Klubowicz
Małe sprostowanie.... po-lifty 1999/2000 też mają jeszcze gniazdo w popielniczce....szeryfisch pisze:ja zdejmuje boczek. BTW to polifty nie maja gniazda w popielniczce.
dopiero w 2000 (modelowy 2001) gniazdo zawędrowało w ustandaryzowane miejsce na dole deski w okolicy lewej nogi kierowcy ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Super Klubowicz
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
wow... moja pierwsza srebrna FL też miała w popielniczce :roll:szeryfisch pisze:no nie wiem, moj 99 ma pod kierownica.
Co do złącza diagnostycznego....
tu jest opisane po trochu: http://diagnostyka-samochodowa.s-tech.p ... diag_gdzie
po wybraniu z listy marki AUDI jest rozpisane gdzie i w których modelach aut monotwane były złącza diagnostyczne.
Co do standardu OBDII: "Warunkiem uzyskania homologacji /od 2001 roku/ dla nowego modelu samochodu jest wyposażenie go w układ diagnostyki pokładowej (tzw. OBD – On Board Diagnostic). Od roku 2000 światowym standardem jest norma OBD II, która, nakłada na producentów obowiązek tworzenia pokładowych systemów diagnostycznych monitorujących na bieżąco stan pojazdu pod względem emisji substancji szkodliwych. Celem stosowania OBD II jest wyeliminowanie pozapokładowych systemów pomiarowo-diagnostycznych i zastąpienie ich jednym, zunifikowanym systemem pokładowym, za pomocą którego będzie można dokonywać kontroli i diagnostyki układu napędowego, a docelowo całego pojazdu."
I jeszcze tutaj trochę o OBDII (na początku jest opisane kiedy ten standard wszedł na rynki światowe): http://www.samochodowka.koszalin.pl/war ... 2-eobd.htm
Skoro standard OBDII wszedł w latach 2000/2001 to by się pokrywało z moim wcześniejszym wpisem że w A8 gniazdo powędrowało pod kierownicę w roczniku 2000 a modelowym 2001.
Ale nie wiem czemu u Ciebie w 1999 też jest już pod kierą :roll:
może przez roztargnienie zamiast modelu '99 kupiłeś '01 :lol:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem