Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl Sklep Motostacja

[ALL ] Światła dzienne... zamiast halogenów ?

Większe koła, spojlery, grille, lotki, blendy z pominięciem rezania.
Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 29 sty 2012, 10:56

przepisy przepisami a co sądzicie o czymś takim ? :-P

http://moto.allegro.pl/swiatla-jazdy-dz ... 78182.html

tomekzabrze
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tomekzabrze » 29 sty 2012, 11:03

sebos17 pisze:przepisy przepisami a co sądzicie o czymś takim ? :-P

takei akurat mozna zlaozyc zamias halogenow po lifcie mge zalatwic takei lampy handluje czyms takim jest na to homologacja wybita na szkle

tu masz linak do naszych aukcji
http://moto.allegro.pl/swiatla-do-jazdy ... 77925.html

dodam ze model drl 523 prawie idealnie pasuje w kratke na dole i jest rowno ze zderzakiem lekko trzeba wyciac zeby idelanie zgrało i tez nie wyglada zle a do modelu po lifcie 510 zamasy halogenow

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2005
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna
Imię: Krzysztof

Post autor: 123mielony » 29 sty 2012, 11:21

Panowie ja nie rozumiem po co to całe zamieszanie z tymi światłami do jazdy dziennej,a co to ma być taniej ,lepiej czy ładniej.Mamy ładne światła mijania które producent przewidział do tego auta i niech tak zostanie.Jakaś cholerna moda przyszła i wszyscy led-y na siłę pchają,sorki że się tak unoszę ale od nowości takie światła były w naszych autach i nagle teraz po 8-15latach coś brakuję i na siłę wszyscy pchają jakieś paski lampki i cholera wie co jeszcze wymyślą.Jak dla mnie do tych zestawów powinni jeszcze dodawać pink pongi na antenkę i naklejkę Sony na szybę i dopiero w tedy był by komplet do jazdy dziennej. :-P

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 29 sty 2012, 11:54

123mielony pisze:Panowie ja nie rozumiem po co to całe zamieszanie z tymi światłami do jazdy dziennej,a co to ma być taniej ,lepiej czy ładniej.Mamy ładne światła mijania które producent przewidział do tego auta i niech tak zostanie.Jakaś cholerna moda przyszła i wszyscy led-y na siłę pchają,sorki że się tak unoszę ale od nowości takie światła były w naszych autach i nagle teraz po 8-15latach coś brakuję i na siłę wszyscy pchają jakieś paski lampki i cholera wie co jeszcze wymyślą.Jak dla mnie do tych zestawów powinni jeszcze dodawać pink pongi na antenkę i naklejkę Sony na szybę i dopiero w tedy był by komplet do jazdy dziennej. :-P
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jaka jest różnica w spalaniu między jadą na zapalonych światłach które pobierają (2x55W+4x5W+4x5W=150W) Jest to około 1 litra paliwa na 100km. Kiedyś ze znajomym zrobiliśmy eksperyment. Stary alternator połączyliśmy z wiertarką za pomocą rurki gumowej do ośki alternatora (rurka miała grubość ścianki około 5/7mm. Po włączeniu wiertarki i nie podłączając nic do alternatora. Wszystko chodziło bez zastrzeżeń. Po podłączeniu do alternatora żarówki H4 55W i włączeniu wiertarki rurka się się ukręciła. Tyle energii potrzeba aby zapalić taką żarówkę. Jeśli nie będziesz miał dobrze naciągniętego paska w aucie na alternatorze to bez obciążenia będzie chodził normalnie ale już po włączeniu świateł zacznie piszczeć. Podlicz to wszystko przez cały czas użytkowania auta przez rok. Zobaczysz jaka wyjdzie kwota. Ja akurat nie mam nic takiego założonego ale kiedyś myślałem o montażu ledów w soczewkę przeciwmgielnych w lampę. Mam auto prefl więc przeciwmgielne mam zamontowane w tejże lampie.
Dążenie do doskonałości.

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 29 sty 2012, 12:21

sebos17 pisze:przepisy przepisami a co sądzicie o czymś takim ? :-P

ja mam własnie takie wmontowane i super wygląda nic nie widac zadnej przeróbki

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 29 sty 2012, 12:27

Masa, dawaj koniecznie fotki ;-)
123mielony, od zawsze byli zwolennicy "poprawiania po fabryce" i tacy co lubują się tylko w oryginalne. Nie cierpię obwieszanych samochodów fantami z allegro, jednak sam nie raz coś dołożę niefabrycznego do swojego auta (LPG, emulator MP3, dystanse do felg, większe zaciski itp itd) Dla wielu jest to profanacja, ale jest to moje auto i dla mnie ma się podobać ;-)

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 29 sty 2012, 13:47

Zdjecia zrobione robiła moja żona bo mnie w czwartek samochód potrącił wiec bądzcie wyrozumiali dla niej Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: 123mielony » 29 sty 2012, 14:12

sebos17 pisze:123mielony, od zawsze byli zwolennicy "poprawiania po fabryce" i tacy co lubują się tylko w oryginalne. Nie cierpię obwieszanych samochodów fantami z allegro, jednak sam nie raz coś dołożę niefabrycznego do swojego auta (LPG, emulator MP3, dystanse do felg, większe zaciski itp itd) Dla wielu jest to profanacja, ale jest to moje auto i dla mnie ma się podobać ;-)
sebos17 ja nie przeciwnikiem dokładania czegokolwiek do serii tylko mnie drażni druciarstwo i ta chora moda na te światełka do jazdy dziennej.Wiadomo że każdy w swoim samochodzie może zrobić co zechce ale czasami nie daję rady i muszę wyrzucić to z siebie.

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 29 sty 2012, 14:16

123mielony, spoko Kolego, po to jest forum aby wyrażać swoje opinie ;-) paski ledowe są tragiczne, ale te w miejsce halogenów nawet nawet mi się podobają, nie jest to majątek, zawsze można będzie wymontować ;-)

Awatar użytkownika
123mielony
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: 123mielony » 29 sty 2012, 14:17

daro72 pisze:Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jaka jest różnica w spalaniu między jadą na zapalonych światłach które pobierają (2x55W+4x5W+4x5W=150W) Jest to około 1 litra paliwa na 100km.
daro72 wiadomo że każde dodatkowe źródło pobiera prąd a co za tym idzie paliwo ale nie popadajmy w paranoję bo idąc tym tropem to po co nam te wszystkie elektryczne udogodnienia skoro zwiększają zużycie paliwa,zrezygnujmy z klimy i tez będzie prawie litr paliwa zaoszczędzony ale to chyba nie oto chodzi albo ja się nie znam.

[ Dodano: 2012-01-29, 14:27 ]
sebos17 pisze:123mielony, spoko Kolego, po to jest forum aby wyrażać swoje opinie ;-) paski ledowe są tragiczne, ale te w miejsce halogenów nawet nawet mi się podobają, nie jest to majątek, zawsze można będzie wymontować ;-)
Kiedyś widziałem filmik jak ktoś miał w miejsce halogenów zainstalowane ale xenon i to bardzo fajnie wyglądało.

Awatar użytkownika
Masa
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Masa » 29 sty 2012, 14:35

Kiedyś widziałem filmik jak ktoś miał w miejsce halogenów zainstalowane ale xenon i to bardzo fajnie wyglądało.
Tez o tym myslałem ale nie wiem czemu zdecydowałem sie na obecna opcje te swiatła naprawde mocno swiecą jak sie popatrzy na nie to przez chwile nic nie widzisz a wiele razy jak jezdziłem to mi mrugali zebym je zgasił i fajna sprawa jak sadzisz lewym pasem to szybko halogenki lewy pas wolny wielokrotnie sprawdzone :diabel:

Awatar użytkownika
sebos17
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: sebos17 » 29 sty 2012, 14:41

123mielony, na początku chciałem właśnie wstawić HIDa do halogeny, jednak i tak nie będę mógł na tym jeździć legalnie, raz że szkło halogenu a dwa niefabryczny xenon. Ledy w miejsce halogenów są legal i ładnie wyglądają

Awatar użytkownika
Rafelek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Rafelek » 29 sty 2012, 23:01

mdamian pisze:
Kierujący pojazdem może używać
świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona
przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na
odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy
widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany
niezwłocznie wyłączyć te światła.
to skopiowałem z jakiegoś forum prawniczego

i tu moje zdziwienie , znalazłem coś takiego http://www.poradopedia.pl/motoryzacja/p ... c,649.html :shock:
mdamian jednak można jeździć na światłach pgielnych w terenie zabudowanym,jednak ja uważnie czytam PROD a nie forum prawnicze ;-) Myślę że byle policjant mi tego nie powie :-P
CCCO Herr der Ringe

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 29 sty 2012, 23:53

miałem kiedyś taki przykład , zjeżdżałem z obwodnicy trójmiejskiej w Gdyni Chyloni , na końcu stała policja , ściągnęli mnie i dostałem 200 zł mandatu za jazdę na halogenach w terenie zabudowanym :shock: i co wy na to :?: :?:
I od tego czasu twierdzę że w terenie zabudowanym jest oficjalnie zakaz jazdy na halogenach ;-)
Ale czy trzeba się do niego stosować to już inna jazda , inni gadają przez telefon podczas jazdy , a jeszcze inni po pijaku jeżdżą

Awatar użytkownika
Rafelek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Rafelek » 30 sty 2012, 11:10

Jest policjant i policjant,ten pewnie był niedouczony a chciał zrobić wynik :lol:
CCCO Herr der Ringe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning wizualny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe Motostacja.pl części samochodowe ucando.pl części samochodowe iparts.pl