![]() |
![]() |
![]() |
[ALL ] Światła dzienne... zamiast halogenów ?
-
- Super Klubowicz
takei akurat mozna zlaozyc zamias halogenow po lifcie mge zalatwic takei lampy handluje czyms takim jest na to homologacja wybita na szklesebos17 pisze:przepisy przepisami a co sądzicie o czymś takim ? :-P
http://moto.allegro.pl/swiatla-jazdy-dz ... 78182.html
tu masz linak do naszych aukcji
http://moto.allegro.pl/swiatla-do-jazdy ... 77925.html
dodam ze model drl 523 prawie idealnie pasuje w kratke na dole i jest rowno ze zderzakiem lekko trzeba wyciac zeby idelanie zgrało i tez nie wyglada zle a do modelu po lifcie 510 zamasy halogenow
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Panowie ja nie rozumiem po co to całe zamieszanie z tymi światłami do jazdy dziennej,a co to ma być taniej ,lepiej czy ładniej.Mamy ładne światła mijania które producent przewidział do tego auta i niech tak zostanie.Jakaś cholerna moda przyszła i wszyscy led-y na siłę pchają,sorki że się tak unoszę ale od nowości takie światła były w naszych autach i nagle teraz po 8-15latach coś brakuję i na siłę wszyscy pchają jakieś paski lampki i cholera wie co jeszcze wymyślą.Jak dla mnie do tych zestawów powinni jeszcze dodawać pink pongi na antenkę i naklejkę Sony na szybę i dopiero w tedy był by komplet do jazdy dziennej. :-P
- daro72
- Super Klubowicz
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jaka jest różnica w spalaniu między jadą na zapalonych światłach które pobierają (2x55W+4x5W+4x5W=150W) Jest to około 1 litra paliwa na 100km. Kiedyś ze znajomym zrobiliśmy eksperyment. Stary alternator połączyliśmy z wiertarką za pomocą rurki gumowej do ośki alternatora (rurka miała grubość ścianki około 5/7mm. Po włączeniu wiertarki i nie podłączając nic do alternatora. Wszystko chodziło bez zastrzeżeń. Po podłączeniu do alternatora żarówki H4 55W i włączeniu wiertarki rurka się się ukręciła. Tyle energii potrzeba aby zapalić taką żarówkę. Jeśli nie będziesz miał dobrze naciągniętego paska w aucie na alternatorze to bez obciążenia będzie chodził normalnie ale już po włączeniu świateł zacznie piszczeć. Podlicz to wszystko przez cały czas użytkowania auta przez rok. Zobaczysz jaka wyjdzie kwota. Ja akurat nie mam nic takiego założonego ale kiedyś myślałem o montażu ledów w soczewkę przeciwmgielnych w lampę. Mam auto prefl więc przeciwmgielne mam zamontowane w tejże lampie.123mielony pisze:Panowie ja nie rozumiem po co to całe zamieszanie z tymi światłami do jazdy dziennej,a co to ma być taniej ,lepiej czy ładniej.Mamy ładne światła mijania które producent przewidział do tego auta i niech tak zostanie.Jakaś cholerna moda przyszła i wszyscy led-y na siłę pchają,sorki że się tak unoszę ale od nowości takie światła były w naszych autach i nagle teraz po 8-15latach coś brakuję i na siłę wszyscy pchają jakieś paski lampki i cholera wie co jeszcze wymyślą.Jak dla mnie do tych zestawów powinni jeszcze dodawać pink pongi na antenkę i naklejkę Sony na szybę i dopiero w tedy był by komplet do jazdy dziennej. :-P
Dążenie do doskonałości.
- Masa
- Super Klubowicz
ja mam własnie takie wmontowane i super wygląda nic nie widac zadnej przeróbkisebos17 pisze:przepisy przepisami a co sądzicie o czymś takim ? :-P
http://moto.allegro.pl/swiatla-jazdy-dz ... 78182.html
- sebos17
- Super Klubowicz
Masa, dawaj koniecznie fotki ;-)
123mielony, od zawsze byli zwolennicy "poprawiania po fabryce" i tacy co lubują się tylko w oryginalne. Nie cierpię obwieszanych samochodów fantami z allegro, jednak sam nie raz coś dołożę niefabrycznego do swojego auta (LPG, emulator MP3, dystanse do felg, większe zaciski itp itd) Dla wielu jest to profanacja, ale jest to moje auto i dla mnie ma się podobać ;-)
123mielony, od zawsze byli zwolennicy "poprawiania po fabryce" i tacy co lubują się tylko w oryginalne. Nie cierpię obwieszanych samochodów fantami z allegro, jednak sam nie raz coś dołożę niefabrycznego do swojego auta (LPG, emulator MP3, dystanse do felg, większe zaciski itp itd) Dla wielu jest to profanacja, ale jest to moje auto i dla mnie ma się podobać ;-)
- 123mielony
- Super Klubowicz
sebos17 ja nie przeciwnikiem dokładania czegokolwiek do serii tylko mnie drażni druciarstwo i ta chora moda na te światełka do jazdy dziennej.Wiadomo że każdy w swoim samochodzie może zrobić co zechce ale czasami nie daję rady i muszę wyrzucić to z siebie.sebos17 pisze:123mielony, od zawsze byli zwolennicy "poprawiania po fabryce" i tacy co lubują się tylko w oryginalne. Nie cierpię obwieszanych samochodów fantami z allegro, jednak sam nie raz coś dołożę niefabrycznego do swojego auta (LPG, emulator MP3, dystanse do felg, większe zaciski itp itd) Dla wielu jest to profanacja, ale jest to moje auto i dla mnie ma się podobać ;-)
- sebos17
- Super Klubowicz
- 123mielony
- Super Klubowicz
daro72 wiadomo że każde dodatkowe źródło pobiera prąd a co za tym idzie paliwo ale nie popadajmy w paranoję bo idąc tym tropem to po co nam te wszystkie elektryczne udogodnienia skoro zwiększają zużycie paliwa,zrezygnujmy z klimy i tez będzie prawie litr paliwa zaoszczędzony ale to chyba nie oto chodzi albo ja się nie znam.daro72 pisze:Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się jaka jest różnica w spalaniu między jadą na zapalonych światłach które pobierają (2x55W+4x5W+4x5W=150W) Jest to około 1 litra paliwa na 100km.
[ Dodano: 2012-01-29, 14:27 ]
Kiedyś widziałem filmik jak ktoś miał w miejsce halogenów zainstalowane ale xenon i to bardzo fajnie wyglądało.sebos17 pisze:123mielony, spoko Kolego, po to jest forum aby wyrażać swoje opinie ;-) paski ledowe są tragiczne, ale te w miejsce halogenów nawet nawet mi się podobają, nie jest to majątek, zawsze można będzie wymontować ;-)
- Masa
- Super Klubowicz
Tez o tym myslałem ale nie wiem czemu zdecydowałem sie na obecna opcje te swiatła naprawde mocno swiecą jak sie popatrzy na nie to przez chwile nic nie widzisz a wiele razy jak jezdziłem to mi mrugali zebym je zgasił i fajna sprawa jak sadzisz lewym pasem to szybko halogenki lewy pas wolny wielokrotnie sprawdzone :diabel:Kiedyś widziałem filmik jak ktoś miał w miejsce halogenów zainstalowane ale xenon i to bardzo fajnie wyglądało.
- sebos17
- Super Klubowicz
- Rafelek
- Forum Audi A8
mdamian jednak można jeździć na światłach pgielnych w terenie zabudowanym,jednak ja uważnie czytam PROD a nie forum prawnicze ;-) Myślę że byle policjant mi tego nie powie :-Pmdamian pisze:to skopiowałem z jakiegoś forum prawniczegoKierujący pojazdem może używać
świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona
przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na
odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy
widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany
niezwłocznie wyłączyć te światła.
i tu moje zdziwienie , znalazłem coś takiego http://www.poradopedia.pl/motoryzacja/p ... c,649.html :shock:
CCCO Herr der Ringe
- mdamian
- Super Klubowicz
miałem kiedyś taki przykład , zjeżdżałem z obwodnicy trójmiejskiej w Gdyni Chyloni , na końcu stała policja , ściągnęli mnie i dostałem 200 zł mandatu za jazdę na halogenach w terenie zabudowanym :shock: i co wy na to :?: :?:
I od tego czasu twierdzę że w terenie zabudowanym jest oficjalnie zakaz jazdy na halogenach ;-)
Ale czy trzeba się do niego stosować to już inna jazda , inni gadają przez telefon podczas jazdy , a jeszcze inni po pijaku jeżdżą
I od tego czasu twierdzę że w terenie zabudowanym jest oficjalnie zakaz jazdy na halogenach ;-)
Ale czy trzeba się do niego stosować to już inna jazda , inni gadają przez telefon podczas jazdy , a jeszcze inni po pijaku jeżdżą
Nie ma to jak 4.2 Quattro 
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.

Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.

Wypalanie DPF Audi A6 i A8.

Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.