Wykonałem dzisiaj 3 telefony do znanych i renomowanych warsztatów zajmującymi się ASB
1. nie wymieniać wcale bo juz jest za późno jeśli skrzynia może mieć więcej niż 300 tys.
2. Dexron II, żaden III bo to stara skrzynia.
3. Żadne Dexrony - tylko oryginał. Mówię- czyli syntetyk?. Odp - Nie, oryginalny olej w 4HP24a to półsyntetyk :shock: Tego jeszcze nie słyszałem.
Dodam, że jak robiłem pierwszą wymianę dynamiczna w mojej skrzyni, została zalana oryginalnym olejem z ASO, natomiast usłyszałem dzisiaj że w TIPach z duzym przebiegiem nie wolno robić wymian dynamicznych- było to uzasadnienie późniejszego rozszczelnienia mojej skrzyni.
Natomiast kiedy robiłem remont-skrzynia została zalana podobno zalecanym przez producenta olejem ESSO full syntetyk :-D
Ja już się z tego śmieję ale weź tu człowieku bądź mądry :roll:
AUDI to przewidziało i żeby nie robić użytkownikom ósemek sieki z mózgu, znalazło rozwiązanie w postaci niezalecania wymiany oleju w ogóle ;-)
Masz rację, z tym że gdyby zmieniać ten olej faktycznie od początku regularnie to skrzynia powinna wytrzymać 200 tys x 2. Poza tym wymiany statyczne były by w zupełności wystarczająca i nie są takie drogie wtedy - ok 500 złSerrgiusz pisze:Panowie, a tak z boku czytając. Załóżmy przykład na nowym aucie. Może zamiast zmieniać olej co 60-70 tys km (koszt na ori ok 1000-1500 zł). To może robić remont co 200 tys km za 5-6 tys zł? Jak koszta podobne to co lepsze dla skrzyni?