[S8 D2 FL] Spalanie... Jakie jest Wasze ?
- JuniorPoznan
- Forum Audi A8
mi wychodzi podobnie ale gazu i to większość po mieście 22l a latem spada do 18l . :diabel:JuniorPoznan pisze:Nie o trasy chodzi tylko o miasto w te mrozu
Mi jakos 28 - Miasto Poznan - duzy ruch...
Wymienilem swiecie - filtry i test
1. Zalany do pelna przejachane 98,6 km - tankowanie 25l
2. Zalany do pelna przejechane 96,6 - tankowanie 25l
3. Zalany do pelna przejachane 99,1 (trasa 40km - miasto 60km) spalanie 19,5
oczywiscie benzyna
Zobaczymy jak sie ociepli
[ Dodano: 2011-03-01, 20:57 ]
albo nie czytasz postów dokładnie , albo nie wiem co jest z twoim samochodem , albo może to ty masz za ciężką nogę .JuniorPoznan pisze:Widzę, że niedługo S8 bądź A8 z silnikiem 4.2 quattro będą paliły 6,3 l /100km to jest silnik wielkości fiata pandy to musi palic moim zdaniem jest tak... jak pali mniej niz 20 to udaje sie do serwisu bo macie coś nie tak hehehe
Moja na paliwie prawie cały czas po mieście 15l-16l
gazu średnio wychodzi mi teraz 22l , ale jak nie szaleję to mieszczę się w 18l/100Km.
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Ja jeszcze nie mam A8/S8 choć mocno się przymierzam do zakupu. Czytając wnikliwie ten temat wniosek nasuwa się taki, ze ogólnie wiadomo każdemu pali inaczej ale jest widoczna różnica miedzy A8 a S8 niby silnik tej samej pojemności ale te dodatkowe 50 koni w S8 nie bierze się z powietrza wiec i spalanie średnio o 3-5 litrów większe jest w S8.
Sorki że jeszcze zaczepiam ten temat...
Niedawno kupiłem S8 wprost z serwisu VW AUDI w Niemczech w naprawde nienagannym stanie. Tiptronic.
Przez ostatni miesiąc gruntownie sprawdzałem jego spalanie na PB98.
Uśredniony wynik w mieście Wrocław (średnia prędkość ok 20 km/h według FIS) wiec zdecydowanie korki przy temp zewnętrznej ok 5-10 stopni przy naprawde spokojnej jeździe 19.0-19.5 (i nie jest to wynik komputera tylko fizycznie mierzony).
Weekend, brak korków, jedynie postoje na światłach przy naprawde spokojnej jeździe 16.0-17.0 litrów.
Trasa, autostrada, przy spokojnej jeździe (120-140km/h) 11.5-12.0 litrów.
W tym miesiącu zobaczymy jak to wyjdzie przy bardziej intensywnej jeździe.
Ciężko mi tu uwierzyć w co niektórych spalanie w mieście poniżej 16 litrów chyba że to miasta bez skrzyżowań i sygnalizacji świetlnej.
Niedawno kupiłem S8 wprost z serwisu VW AUDI w Niemczech w naprawde nienagannym stanie. Tiptronic.
Przez ostatni miesiąc gruntownie sprawdzałem jego spalanie na PB98.
Uśredniony wynik w mieście Wrocław (średnia prędkość ok 20 km/h według FIS) wiec zdecydowanie korki przy temp zewnętrznej ok 5-10 stopni przy naprawde spokojnej jeździe 19.0-19.5 (i nie jest to wynik komputera tylko fizycznie mierzony).
Weekend, brak korków, jedynie postoje na światłach przy naprawde spokojnej jeździe 16.0-17.0 litrów.
Trasa, autostrada, przy spokojnej jeździe (120-140km/h) 11.5-12.0 litrów.
W tym miesiącu zobaczymy jak to wyjdzie przy bardziej intensywnej jeździe.
Ciężko mi tu uwierzyć w co niektórych spalanie w mieście poniżej 16 litrów chyba że to miasta bez skrzyżowań i sygnalizacji świetlnej.
and808, Jak możesz to uzupełnij swój profil ;-)
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Ps:
Ostrzeżeń ma 2 więc pisać może,ale ja na jego miejscu po tym jak dostał te ostrzeżenia to omijałbym to forum szerokim łukiem.daro72 pisze:On już na pewno nie uzupełni. Już dawno ma zakaz pisania..
Zgadzam się w 100%.daro72 pisze:...Choć chylę czoła przed tym co wnosił w tematach na forum i wiedzą jaką dysponował w niektórych tematach.
Ps.Do nowych(starych też)forumowiczów/klubowiczów,uzupełnijcie rzetelnie profile bo będzie Ban :-/
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli
Jedno ostrzeżenie już dawno temu mu cofnięto... a czy wróci czy nie to już jego własny wybór.daro72 pisze:On już na pewno nie uzupełni. Już dawno ma zakaz pisania. Choć chylę czoła przed tym co wnosił w tematach na forum i wiedzą jaką dysponował w niektórych tematach.mdamian pisze:and808, Jak możesz to uzupełnij swój profil ;-)
Ale to chyba nie o tym temat :roll:
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Jako że lubię testować dziś podjąłem się kolejnego sprawdzianu, tym razem porównałem spalanie z innymi autami. O północy wyruszyłem ze znajomymi w eko-podróż, średnia prędkość wyszła 61km/h, ani jednego dotknięcia hamulca.
We wszystkich autach zalaliśmy pod lustro/do odbicia gazu. Dystans pokonany to 101,5km, tankowanie na tej samej stacji.
Wyniki następujące:
(E95) Daewoo Tico nr1 3,24L/100km
(E95) Daewoo Tico nr2 3,76L/100km
(ON) Opel Astra F 1.7TDS 4.14L/100km
(E95) Citroen C2 1.4 VTR 4.19L/100km
(LPG) Daewoo Tico nr3 4,32L/100km
(LPG) Audi S8 360HP .. 12,00L/100km
No nic, miałem większe ambicje Na komputerze spalanie wyszło 9,9L/100km!
We wszystkich autach zalaliśmy pod lustro/do odbicia gazu. Dystans pokonany to 101,5km, tankowanie na tej samej stacji.
Wyniki następujące:
(E95) Daewoo Tico nr1 3,24L/100km
(E95) Daewoo Tico nr2 3,76L/100km
(ON) Opel Astra F 1.7TDS 4.14L/100km
(E95) Citroen C2 1.4 VTR 4.19L/100km
(LPG) Daewoo Tico nr3 4,32L/100km
(LPG) Audi S8 360HP .. 12,00L/100km
No nic, miałem większe ambicje Na komputerze spalanie wyszło 9,9L/100km!
Widzę że kolega nudził się tej nocy baaaaaardzo :lol:Maciex pisze:Jako że lubię testować dziś podjąłem się kolejnego sprawdzianu...
Co do wyników... jakoś bardzo mnie nie zaskoczyły...
na wysokość spalania oczywisty wpływ ma pojemność i moc silnika oraz masa pojazdu...
a wyniki spalania przelicz na litry na każde 100kg masy auta i wtedy S8 wypadnie chyba korzystniej niż Tico...
masa własna Tico to jakieś 620kg
masa własna Audi S8 to około 1850kg
spalanie Tico (lpg) 4,32l/100km czyli jakieś 0,6967l na każde 100kg masy własnej
spalanie S8 (lpg) 12,00l/100km czyli jakieś 0,6486l na każde 100kg masy własnej
S8 górą chociaż liczyłem na większą różnicę :mrgreen:
Wynik był do przewidzenia bo na korzyść S8 przemawia stosunek mocy do masy... na każde 100kg masy auta w Tico przypada tylko 6,61KM a w S8 aż 19,46KM :->
(wg. danych znalezionych w necie silnik Tico ma 0,8l pojemności i 41KM mocy)
"Przewagę dzięki technice" widać po porównaniu mocy silnika patrząc na to jaką moc uzyskano z 1-go litra pojemności silnika...... w Tico jest to 51,25KM a w S8 aż 85,71KM :-P
(tu dodam że oba auta były produkowane w podobnym okresie czasu)
porównanie którego chyba nikt chyba wcześniej nie zrobił
Daewoo Tico vs. Audi S8 D2
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem