[D2 98 4.2PB/LPG ] Pytanie o dystanse
-
- Super Klubowicz
[D2 98 4.2PB/LPG ] Pytanie o dystanse
Mam taki zestaw w s8 fabrycznie obnizowe zawieszenie przed lift
opona 245/35r20 felga 8,5 cala et35
czy ktos w takim zestawie stosował dystanse bo chce zalozyc a niewiem jakie najwieksze wejda a niechcialbym eksperymentowac a na oko ciezko wymierzyc ( chodzi mi o tył ) zeby bardziej wypełnic wnęke koła i z tyłu lepiej to wyglada
tu na forum czesto opisywane ale dystanse przy 18 i 19 albo cos pomiinołem jesli ktos moze pomoc to bede wdzięczny
wyczytalem ze na 9 cali przy tym rozmiarze wejdzie dystans 20/25mm a przy 8.5 cala bedzie podobnie ?
czy ktos w takim zestawie stosował dystanse bo chce zalozyc a niewiem jakie najwieksze wejda a niechcialbym eksperymentowac a na oko ciezko wymierzyc ( chodzi mi o tył ) zeby bardziej wypełnic wnęke koła i z tyłu lepiej to wyglada
tu na forum czesto opisywane ale dystanse przy 18 i 19 albo cos pomiinołem jesli ktos moze pomoc to bede wdzięczny
wyczytalem ze na 9 cali przy tym rozmiarze wejdzie dystans 20/25mm a przy 8.5 cala bedzie podobnie ?
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 18:21 przez tomekzabrze, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Super Klubowicz
Zacznijmy od tego, że minimalne ET jakie wg. mnie dobrze wygląda na D2 (im mniejsze ET tym kolo bardziej wychodzi na zewnątrz) to z przodu 30mm a z tyłu 25mm.tomekzabrze pisze:Mam taki zestaw w s8 fabrycznie obnizowe zawieszenie przed lift
Dla Twoich kół o ET35 do tego co napisałem powyżej z przodu możesz dołożyć cienkie przelotowe 5mm a tyłu max 10mm.
Jeżeli przodu nie chcesz już poszerzać ale chcesz polepszyć trochę tył to żeby było dobrze na tył załóż tylko 5mm.
Jeżeli lubisz ekstremalnie szeroko to wartości które podałem powyżej możesz powiększyć o dodatkowe 5mm ale to już wszystko co tam można wsadzić ;-)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 18:28 przez FOSS, łącznie zmieniany 1 raz.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Ładnie i szeroko: przód 15mm, tył 20mmRapik pisze:To i ja Ciebie poproszę Damian o poradę. Jakie maksymalnie dystanse mogę wstawić do D2 na kołach :
245/40 ZR19
ET 45 , 8,5"
Max szeroko i ekstremalnie: przód 20mm, tył 25mm
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Super Klubowicz
kurde poogladam jutro dokladnie przod jak przestanie padac i zoabcze czy go ruszac czy nie, ma byc extremalnie ladnie wiec 15mm pewnie wyladuje na tyle... to ja ide szukac jakis firmowych dystansow :)
[ Dodano: 2012-03-16, 19:23 ]
zalozylem dystanse 17mm i powiem ze chyba jeszcze te 3mm by szlo tam upchac:) do 20
przed
i po
[ Dodano: 2012-03-16, 19:23 ]
zalozylem dystanse 17mm i powiem ze chyba jeszcze te 3mm by szlo tam upchac:) do 20
przed
i po
Rapik pisze:To i ja Ciebie poproszę Damian o poradę. Jakie maksymalnie dystanse mogę wstawić do D2 na kołach :
Obrazek
245/40 ZR19
ET 45 , 8,5"
właśnie zakupiłem identyczne fele :-D
ale mam oponki 255/40/19
wybieram te 1 czyli przód 15mm a tył 20mm
czy szerokość opony 255 bedzie bardziej wystawać na tych dystansach od opony 245??
-
- Super Klubowicz
-
- Super Klubowicz
255 są oczywiście trochę szersze niż 245 ale różnica jest przecież niewielka więc przy dystansach 15/20 nie masz się czego obawiać... ja na 255 jeżdziłem każdym swoim A8/S8 więc na pewno będzie OK ;-)lukas28 pisze:właśnie zakupiłem identyczne fele :-D
ale mam oponki 255/40/19
wybieram te 1 czyli przód 15mm a tył 20mm
czy szerokość opony 255 bedzie bardziej wystawać na tych dystansach od opony 245??
hehe, ale ja nic nie pisałem o tarciu o nadkole tylko o wystawaniu koła poza obrys pojazdu... noi rozmiary dystansów podawałem pod konkretne felgi... dystanse zmieniają odsadzenie felgi (ET) więc wystarczy, że któryś z Was ma innym model felgi z innym fabrycznym ET i już rozmiary dystansów które można spokojnie założyć będą inne ;-)szeryfisch pisze:mam z tylu 25mm i nie obciera nawet gdy jest max obciazony.Rapik pisze:5 Osób na pokładzie, butla podtlenku azotu w bagażniku - nie będzie tarło :mrgreen: ?FOSS pisze: Max szeroko i ekstremalnie: przód 20mm, tył 25mm
Ty, o ile dobrze pamiętam, na lato masz ori 20" z D2 o szerokości 8,5" i ET45... i wydaje mi się że te 2mm to już tak na siłę byś upychał bo koło masz prawdopodobnie już praktycznie poza nadkolem a tylko bieżnik chowa się w nadkolu i tylko w jego w górnym punkcie ;-)Masa pisze:ja też mam z tyłu 25 mm przy oponie 255 nic nie obciera jeszcze ze 2 mm bym upchnoł
A obcierać to raczej nie będzie ani przy 15mm ani przy 25mm bo A8 ma taki zawias że bez modyfikacji koło nie chowa się u góry w nadkolu... problem z obcieraniem pojawia się częściej z przodu i wewnątrz (o elementy zawieszenia) po założeniu kół z większym ET i szerszą oponą ale bez dystansu.... albo po założeniu dystansów 40 czy 50 mm do fabrycznych kół gdzie bieżnik opony ewidentnie wyjdzie na zewnątrz poza górną krawędź nadkola ;-)
ale przyznaj że jest szeroko
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-