części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

[D2 98 2.5TDI ] problem z centralnym zamkiem.

synek220
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 98 2.5TDI ] problem z centralnym zamkiem.

Post autor: synek220 » 10 mar 2012, 19:42

Witam wszystkich.
dziś pojawił mi się problem jak w temacie z zamykaniem centralnego,mianowicie w momencie zamykania z pilota zamykają sie tylko przednie drzwi od kierowcy.wkładając kluczyk do zamka,zamykją sie tylko te drzwi w których jest kluczyk czyli lewe lub prawe przednie.a co mnie zdziwiło zamykając bagarznik z kluczyka to zamykaja i otwieraja sie wszystkie drzwi tak jak nalezy....w kazdym z tych przypadków jest dodatkowo buczenie pompki od centralki i buczy tak ok 10s....i takie pytanie czy jest to nieszczelność czy coś gorszego...proszę o poradę od czego zacząć i co ewentualnie może być jeszcze nie tak..Pozdrawiam.

[ Dodano: 2012-03-10, 19:47 ]
dodam jeszcze gdy zamknę ręcznie wszystkie drzwi,i po otwarciu z pilota to otworzą sie wszystkie drzwi z tym ze z lekkim opuznieniem jedne po drugich.
A8-V6

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 10 mar 2012, 21:00

sprawdź wężyki powietrza przy pompce , i przy zamku klapy , możliwe że jakiś wężyk od powietrza spadł lub pękł albo się urwał ;-)

synek220
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: synek220 » 17 mar 2012, 19:28

i po problemie.powodem była gumka przy siłowniku od klapy bagażnika.po prostu się z suneła i ciśnienie uciekało.teraz wszystko gra ale zastanawia mnie to że siłownik puszcza ciśnienie bo chyba nie powinien.
A8-V6

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 17 mar 2012, 20:27

synek220 pisze:zastanawia mnie to że siłownik puszcza ciśnienie bo chyba nie powinien.
no raczej nie powinien ;-)

jdz1
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: jdz1 » 01 kwie 2012, 16:24

Podepnęł sie pod temat problemu centralnego zamka. Mam taki problem, że pompka po zamknieciu drzwi bezwzględu czy to mechanicznie z kluczyka w zamku drzwi czy z pilota pompuje powietrze kilkanasćie może nawet kilkadziesiąt sekund pomimo że juz wszystkie drzwi są zamknięte. Podejrzewam że być może gdzieś występuje mała nieszczelność w układzie. Podpowiedzcie gdzie jest pompka od centralnego zamka i gdzie pokolei sprawdzać te wężyki?

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 01 kwie 2012, 16:31

mógł się rozpiąć przewód który idzie pod plastykiem na belce bagażnika tam gdzie zamek zamyka jak zamykamy klapę (jak otworzycie bagażnik to wyciągacie 4 zawleczki i plastyk powinien odejść) będzie tam szła czarna rurka taka cienka i łączy się z trójnikiem , może tam się rozłączyło .
Ja miałem (chyba samo się zrobiło) przy zawiasach tylnej klapy rozłączone ten przewód i się dziwiłem czemu mi zamyka tylko drzwi kierowcy i nic więcej .
rozebrałem cały lewy bok i nic , okazało się że przy zawiasach klapy się rozłączyło ;-)
Złączyłem to i zamek działa normalnie ;-)

joker55
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: joker55 » 16 cze 2017, 20:53

jdz1 pisze:Podepnęł sie pod temat problemu centralnego zamka. Mam taki problem, że pompka po zamknieciu drzwi bezwzględu czy to mechanicznie z kluczyka w zamku drzwi czy z pilota pompuje powietrze kilkanasćie może nawet kilkadziesiąt sekund pomimo że juz wszystkie drzwi są zamknięte. Podejrzewam że być może gdzieś występuje mała nieszczelność w układzie. Podpowiedzcie gdzie jest pompka od centralnego zamka i gdzie pokolei sprawdzać te wężyki?
Dołączę się do tematu. U mnie syczy w klapie bagażnika i nie zamyka go. Zdjąłem obicie klapy i powietrze ucieka dokładnie z siłownika/pompki (nie wiem jak to się fachowo nazywa). Czuć powiew powietrza. Mam więc pytanie czy ktoś ma może manual jak rozebrać to lub czy warto to zrobić czy kupićmużywany lub nowy. No i jak to się nazywa abym mógł poszukać w necie.

Chris
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Chris » 17 cze 2017, 11:59

Jeśli masz uszkodzoną samą gumkę na siłowniku to wystarczy, że tylko ją wymienisz.
Jeśli rozszczelnił się sam siłownik albo w środku pękła membrana to tylko wymiana na nowy lub używany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl