[ - ] Myć silnik czy nie?
-
- Super Klubowicz
[ - ] Myć silnik czy nie?
W ramach wiosennych porządków zastanawiam się nad umyciem silnika (komory). I stąd pytanie.
Myć czy nie? Czy stało się wam w A8 coś niepokojącego po umyciu?
8-)
Myć czy nie? Czy stało się wam w A8 coś niepokojącego po umyciu?
8-)
Ostatnio zmieniony 29 cze 2014, 23:00 przez bunga bunga, łącznie zmieniany 1 raz.
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Ha ha ha .Nasza firma ma siedzibę obok myjni , właśnie byłem ostatnio świadkiem jak gościu wjechał volvicą na myjkę ,wiadomo sprzątanie, odkurzanie, czyszczenie wnętrza, i tp. no i zachciało się mu właśnie umyć silnik . Zapytał chłopaków czy to bezpieczne ? zapewnili że tak . po czym przystąpili do swoich czynności . Autko stało 2 dni na myjce bo gościu nie chciał odebrać :mrgreen: . po umyciu silnika auto nie odpaliło właściciel myjni na własny koszt brał elektryków i nie mogli doprowadzić auta do porządku , W końcu się udało. tylko że właściciel myjni był w plecy 200 zł za elektryka który uruchomił wóz.
W A8 mycie silnika jest - hmmm... monotonne.
Jak to się powinno zrobić według sztuki? Zdejmuje się wszystkie osłony i myje oddzielnie.
Każdy element następnie zabezpiecza się odpowiednim dressingiem.
Części nierozbieralne myje się przy pomocy dobranej chemii, pędzelka, gąbeczki, mikrofibry. Z reguły czysty kolektor pokrywa się Schutz Lackiem.
Pod żadnym pozorem nie powinno się go czyścić tak jak opisał MASA :mrgreen:
Jest to szybki sposób, ale i najszybsza droga do problemów. A skąd to wiem... z doświadczenia. ;-)
Jak to się powinno zrobić według sztuki? Zdejmuje się wszystkie osłony i myje oddzielnie.
Każdy element następnie zabezpiecza się odpowiednim dressingiem.
Części nierozbieralne myje się przy pomocy dobranej chemii, pędzelka, gąbeczki, mikrofibry. Z reguły czysty kolektor pokrywa się Schutz Lackiem.
Pod żadnym pozorem nie powinno się go czyścić tak jak opisał MASA :mrgreen:
Jest to szybki sposób, ale i najszybsza droga do problemów. A skąd to wiem... z doświadczenia. ;-)
A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL
POLISHANGEL
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL
POLISHANGEL
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Na myjni na którą jeżdżę pytałem się jakiś czas temu o mycie silnika - było w cenniku, ale już wtedy nie chcieli myć (a robili to wcześniej Karcherem). Jak się spytałem dlaczego - zdarzało się, że samochód po umyciu silnika trzeba było wypchnąć aby nie blokował interesu. A później klient wściekły że zepsuli mu samochód.
- tutenhamon
- Super Klubowicz