[D3 ALL ] Jaki rozmiar opon zakupić na zimę do D3?
[D3 ALL ] Jaki rozmiar opon zakupić na zimę do D3?
Jakie opony polecacie na zimę do D3?Na lato mam 19 cali,niestety kupiłem auto bez zestawu zimowego i trzeba o takim pomyśleć.W D2 jeździłem na 17-tkach i dosyć fajnie się jeździło.
-
- Super Klubowicz
Myślę, że 18" to jest max. Osobiście mam na zimę 19" i uważam, że jest to za duży rozmiar. Opona zimowa powinna mieć jak najwyższy profil do szerokości. Odwrotnie od letniej. A opony nowe, średniej klasy lub wyższej. Jak jeździsz A8 w zimę dużo to topowe marki. Ja będę zakładał nowe Felkeny ponieważ A8 w zimę robię naprawdę może ze 2-2,5 tys km.
8-)
8-)
i przy tym pozostań , rozmiar w orginale do D3 to 235/55/17 i duży wygodny balon zaoszczędzi ci kłopotów z dziurami ,wybojami , zależałym śniegiem - nie nadwyrężając kompresora zawieszenia , który zima jest dojechany i często nieszczelny z uwagi na ściśliwość materiałów i zmarźnięte uszczelnienia itd.greg26 pisze:W D2 jeździłem na 17-tkach i dosyć fajnie się jeździło.
Osobiście używam Dunlopa 3D w tym rozmiarze i polecam...bo jest to na prawdę dobry kompromis i bezobsługowa,wygodna i bezpieczne jazda zimą.
Sprawdź czy założysz felgi 17-ki, bo są wersje A8 z większymi przednimi zaciskami hamulcowymi (chyba USA) i tam niżej 19-ki nie podejdziesz.greg26 pisze:Myślałem nad 18-tkami,ale chyba jednak zostanę przy tym co sugeruje zanjac i zacznę rozglądać się za zestawem oryginalnym w rozmiarze 17 cali.
Bądź dobry jak chleb.
usa mialo ten sam rozmiar hamulcow co europa ( jesli porownujemy te same wersje silnikow )
co do a8 to ja na zime mam 235/55R17 i wg mnie nic lepszego na zime nie potrzeba.
co do a8 to ja na zime mam 235/55R17 i wg mnie nic lepszego na zime nie potrzeba.
A4 1.9TDI 140KM 300Nm -> TT 1.8T 180Km 235Nm -> S6 C5 4.2 V8 340KM 420Nm -> S6 C6 5.2 V10 435KM 540Nm -> A8 D3 4.2 V8 334KM 430Nm ( http://www.a8team.pl/a8-d3-42-v8-polift ... vt6841.htm ) -> Corvette C6 6.0
- orkaskawina
- Super Klubowicz
Ja zalozylem felgi 18 z oponami 235/50/18 i czuc roznice w wygodzie przechodzac z 19 :-)
Najlepsze fora internetowe samochodowe w Polsce:
Auto Audi A6 C6
Silnik BDW 2.4 177 KM. Wyciek płynu chłodniczego.
Auto Audi A6 C6
Silnik BDW 2.4 177 KM. Wyciek płynu chłodniczego.
Ja mam na zimę Bridgeston'y w rozmiarze 255/45R18.
Opony mam po 2 sezonach i są w takim stanie że 3-ci sezon zamierzam na nich przejeździć.
Też nie wiem jak trzeba jeździć że zimówki wytrzymują tylko jedną zimę.....
może kolega za wcześnie zakłada i za późno zdejmuje... bo zimówki mają rację bytu w temperaturach poniżej 5°C dla suchej nawierzchni noi oczywiście niezależnie od temeratury jak jest śnieg czy lód co generalnie występuje najczęściej w temperaturach bliskich 0°C i ujemnych ;-)
Opony mam po 2 sezonach i są w takim stanie że 3-ci sezon zamierzam na nich przejeździć.
Też nie wiem jak trzeba jeździć że zimówki wytrzymują tylko jedną zimę.....
może kolega za wcześnie zakłada i za późno zdejmuje... bo zimówki mają rację bytu w temperaturach poniżej 5°C dla suchej nawierzchni noi oczywiście niezależnie od temeratury jak jest śnieg czy lód co generalnie występuje najczęściej w temperaturach bliskich 0°C i ujemnych ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
Zawsze zakładam z początkiem listopada w marcu jest taki bieżnik że szkoda ściągać opony co ma 2,5mm i trzymać na następny sezon :-/ Najwidoczniej muszę mieć ciężką nogę, pokuszę się na ten sezon na Dunlop Winter Sport 3D zobaczymy co wyjdzie w styczniu po trasie z Irlandi do polski? Dzięki koledzy za informację