[D3 03 ] Awaryjne otwieranie maski
[D3 03 ] Awaryjne otwieranie maski
Czy można bezinwazyjnie otworzyć maskę?
Jest zerwana linka i otworzyła się tylko prawa strona a lewy zaczep cały czas trzyma.
Jest zerwana linka i otworzyła się tylko prawa strona a lewy zaczep cały czas trzyma.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2012, 23:42 przez recon1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Saberek
- Forum Audi A8
Bylo juz takich tematow z 5 jak dobrze pamietam w http://www.a8team.pl/topics17/6368.htm
rozpisalem sie troche i otworzylem maske prawie bezinwazyjnie.
szukajka nie boli
rozpisalem sie troche i otworzylem maske prawie bezinwazyjnie.
szukajka nie boli
Dzięki kolego.
Szukałem ale większość tematów wiązało za sobą duże koszta i myślałem że po czasie może ktoś odkrył nowy sposób :-?
Na twój temat niestety nie trafiłem :-( .
Dzisiaj spróbuję twój sposób i napiszę jak mi poszło.
[ Dodano: 2012-05-31, 09:01 ]
Koledzy udało mi się otworzyć. :mrgreen:
Nikomu nie życzę takiego przypadku.
Jeździłem od mechanika do mechanika i nikt nie chciał się tego podjąć. :-/
Zamki są tak zatrzaśnięte, że jak wyczepi się linka to niema sensu kombinować i wpychać jakiś drutów, haczyków żeby go otworzyć - spowoduje to tylko połamanie osłon i porysowanie maski.
Zaczynamy od odkręcenia koła lewego i tam szukamy w okolicy lampy małej czarnej puszki (ok. 3/1,5 cm) w której łączą się linki (linka maski składa się z trzech części) i próbujemy tam ciągnąć. Jak się nie uda to znaczy że linka się wyczepiła przy zamku - ja tak miałem.
- zdejmujemy zderzak,
- wypinamy chłodnicę z dolnych zaczepów,
- opuszczamy chłodnicę,
- pokazują się nam wtedy zamki maski
- otwieramy.
Sposobem tym nie robimy sobie żadnych dodatkowych kosztów.
Kompletna oryginalna linka w ASO 130 zł.
Robocizna tj. otwarcie i pociągnięcie nowych linek to 200 zł (oczywiście nie w ASO)
Szukałem ale większość tematów wiązało za sobą duże koszta i myślałem że po czasie może ktoś odkrył nowy sposób :-?
Na twój temat niestety nie trafiłem :-( .
Dzisiaj spróbuję twój sposób i napiszę jak mi poszło.
[ Dodano: 2012-05-31, 09:01 ]
Koledzy udało mi się otworzyć. :mrgreen:
Nikomu nie życzę takiego przypadku.
Jeździłem od mechanika do mechanika i nikt nie chciał się tego podjąć. :-/
Zamki są tak zatrzaśnięte, że jak wyczepi się linka to niema sensu kombinować i wpychać jakiś drutów, haczyków żeby go otworzyć - spowoduje to tylko połamanie osłon i porysowanie maski.
Zaczynamy od odkręcenia koła lewego i tam szukamy w okolicy lampy małej czarnej puszki (ok. 3/1,5 cm) w której łączą się linki (linka maski składa się z trzech części) i próbujemy tam ciągnąć. Jak się nie uda to znaczy że linka się wyczepiła przy zamku - ja tak miałem.
- zdejmujemy zderzak,
- opuszczamy chłodnicę,
- otwieramy.
Kompletna oryginalna linka w ASO 130 zł.
Robocizna tj. otwarcie i pociągnięcie nowych linek to 200 zł (oczywiście nie w ASO)
A jak zdjąłeś zderzak bez otwierania maski?... pytam bo u mnie zderzak przykręcony jest także na górze pod maską :shock:recon1 pisze: - zdejmujemy zderzak,
- opuszczamy chłodnicę,
- otwieramy.
I czy da się opuścić chłodnicę bez rozebrania pasa przedniego, wypięcia górnych kołków i wyciągnięcia plastikowych osłon i tuneli powietrznych?? :roll:
Rozbierałem wiele razy przód w przed-liftowym D3 i nie wydaje mi się to takie proste jak opisujesz... z tym że ja robiłem to oczywiście przy otwartej pokrywie silnika.
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
i nie tylko bo trzeba czasami cały grill wyłamaćrecon1 pisze:Zamki są tak zatrzaśnięte, że jak wyczepi się linka to niema sensu kombinować i wpychać jakiś drutów, haczyków żeby go otworzyć - spowoduje to tylko połamanie osłon i porysowanie maski.
[ Dodano: 2012-06-05, 11:13 ]
niestety tylko w twoim łatwiejszym przypadku.....bo jeśli linka się wypnie przy zamku , co w wiekszości się dzieje....nic ci nie da ciągnięcie za cokolwiek , bo po prostu ja tylko wyciągniesz...puszcza taki plastik przy zamku , linka się wysuwa i kaplica....pozostaje sposób mechaniczny....lub za wczasu się przygotować i zrobić sobie linkę dublującą ;-)recon1 pisze:Zaczynamy od odkręcenia koła lewego i tam szukamy w okolicy lampy małej czarnej puszki (ok. 3/1,5 cm) w której łączą się linki (linka maski składa się z trzech części) i próbujemy tam ciągnąć. Jak się nie uda to znaczy że linka się wyczepiła przy zamku - ja tak miałem.
[ Dodano: 2012-06-05, 11:15 ]
ciekawe jak ,przy zamkniętej masce :?: magia czy co?recon1 pisze:- zdejmujemy zderzak,
- opuszczamy chłodnicę,
- otwieramy.
ehh kiedys pisałem bo i ja miałem z tym problem... jak wypadnie linka z gniazda w zamku to bez rwania grila i rozwiercania zamka nic nie zrobisz.
tak więc bajki, bajki...
pozdrawiam Michał
tak więc bajki, bajki...
pozdrawiam Michał
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
Mechanik przekazał mi taką informację że tak to zrobił, myślę że nie miałby powodu by mi coś wymyślać :-/
Oglądałem cały przód i nie zauważyłem by zostało coś połamane, przecinane bądź rozwiercane :lol:
Przekazał mi też że miał taki sam problem w A6 i w ten sam sposób to naprawił.
Jak będę się z nim widział to dopytam się szczegółów.
Oglądałem cały przód i nie zauważyłem by zostało coś połamane, przecinane bądź rozwiercane :lol:
Przekazał mi też że miał taki sam problem w A6 i w ten sam sposób to naprawił.
Jak będę się z nim widział to dopytam się szczegółów.
Potwierdzam to o czym pisał WOLEK - bajki i jeszcze raz bajki.Saberek pisze:Kolego wolek pomysl nad moim rozwiazaniem a potem pisz o bajkach....bo troche mi zajelo rozpracowanie tego i to napewno nie jest bajka...
Piszę jeszcze raz:
1.zamek jest w obudowie a obudowa w pasie przednim!!!,
2.linka urwana przy zamku ....i nie da się otworzyć zamka będącego w obudowie poza drutem lub odcięciem ucha maski.
3.nie pisać GŁUPOT jak ktoś tego fizycznie nie robił a słyszał lub mu powiedzieli.
4. można sobie dochodzić przez koło,podwozie itd tylko i wyłącznie jeśli jakaś część linki wystaje z obudowy zamka..WSZYSTKO i na tym koniec.
5.w innych przypadkach pozostaje zniszczenie grila i odcie cie ucha lub dorobienie druta na wytrych o skomplikowanym kształcie :-P
- Saberek
- Forum Audi A8
D3 - WERSJA przed FL ( maly grill )
Urwana linka przy zamku maski , 1 strona otwarta , 2ga dalej trzyma .
NIE trzeba wycinac niszczyc grilla !!!!!!!
Wystarczy zrobic tak jak ja to zrobilem , pisze to ze ZROBILEM a nie slyszalem ze ktos zrobil !!!
Odkrecasz dolne srubki grilla , ciagniesz go lekko w dol i robi ci sie szczelina w ktora wkladasz srubokret , rozbijasz plastikowa oslone ucha wkreconego w maske i samym brzeszczotem odcinasz ucho , maska otworzona !!!
Koszta minimalne, ucho do pospawania a oslona plastikowa 10 zl w ASO.
Jak ktos nie wierzy ze sie da to niech rozpier.... wszystko jak ma za duzo kasy.
Tyle w temacie odemnie :-)
Urwana linka przy zamku maski , 1 strona otwarta , 2ga dalej trzyma .
Wystarczy zrobic tak jak ja to zrobilem , pisze to ze ZROBILEM a nie slyszalem ze ktos zrobil !!!
Odkrecasz dolne srubki grilla , ciagniesz go lekko w dol i robi ci sie szczelina w ktora wkladasz srubokret , rozbijasz plastikowa oslone ucha wkreconego w maske i samym brzeszczotem odcinasz ucho , maska otworzona !!!
Koszta minimalne, ucho do pospawania a oslona plastikowa 10 zl w ASO.
Jak ktos nie wierzy ze sie da to niech rozpier.... wszystko jak ma za duzo kasy.
Tyle w temacie odemnie :-)
to jest nieważne bo mocowanie u góry małego grila i dużego do pasa przedniego jest takie samo :!:Saberek pisze:D3 - WERSJA przed FL ( maly grill )
[ Dodano: 2012-06-09, 15:17 ]
tylko jeśli uda się odciąć ucho maski 8-)
[ Dodano: 2012-06-09, 15:19 ]
jeśli szczelina pozwoli , jest tak małe miejsca ,że to totolotek.Saberek pisze:ciagniesz go lekko w dol i robi ci sie szczelina
[ Dodano: 2012-06-09, 15:21 ]
dobre , raz się coś gdzieś udało....i 8-)Saberek pisze:Jak ktos nie wierzy ze sie da to niech rozpier.... wszystko jak ma za duzo kasy.
[ Dodano: 2012-06-09, 15:24 ]
no,no a najlepsze jest to że drugi ciągnie aluminiową maskę w góre....tylko dopisz ,że blacharz ją musi potem prostować bo się przekątne nie zgadzają i jest zwichrowana , młotkiem ją młotkiemSaberek pisze:Tyle w temacie odemnie :-)
Nie lubię się wtrącać ale tym razem to chyba Cię trochę poniosło kolego Saberek... jeżeli chcesz komuś napisać coś wprost to ewentualnie na PW a nie otwartym tekstem :-?Saberek pisze:(...)
Pozdrawiam, FOSS
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-