Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

Kontakt do Administracji A8Team.PL

[D2 96 4.2PB/LPG ] Przygasający silnik (ABZ)

johnmark
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 96 4.2PB/LPG ] Przygasający silnik (ABZ)

Post autor: johnmark » 02 cze 2012, 19:37

Witam
Borykam się z problemem przygasającego silnika w mojej Audi. Efekt jest taki jakbym wyłączył na chwilę zapłon i ponownie go włączył, obrotomierz i wskazanie zużycia chwilowego spada wtedy na zero i jak silnik ma delikatnie wyższe obroty to potrafi jeszcze zaskoczyć. Błędów żadnych nie znajduję. Tak jakbym wyłączył i włączył zapłon. Czy na benzynie czy też na gazie jest to samo. Już nie wiem co mam robić. Pomóżcie.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2012, 19:26 przez johnmark, łącznie zmieniany 2 razy.

maciu
Super Klubowicz
Super Klubowicz
Moje auto: A8 D3
Rocznik: 2006
Silnik: V8 4.2 TDI
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Imię: maciu

Post autor: maciu » 03 cze 2012, 08:37

najprosciej by bylo zacząc od zasilania - czyli schematy i popatrzec co jeszcze
przygasa razem z motorem, na pewno stacyjka (kostka) do przejrzenia
Proszę nie pisać z pytaniami technicznymi na PW - tylko na forum.
wyPAD 2020

johnmark
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnmark » 03 cze 2012, 10:07

Stacyjka nowa założona, przejrzane bezpieczniki połączenia zasilania i masy. Rozważam opcję zakupu sterownika silnika razem z czujnikami, położenia wału, halla, przepływką, czyli cała elektryka nowa. Co sądzicie o tym, czy zacząć czujników.

stan
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: stan » 03 cze 2012, 10:29

Może na początek zacznij od tańszych rzeczy. Zaraz po kupnie swojej miałem podobny objaw (wprawdzie tylko dwa razy), tocząc się b. wolno nagle ni z gruszki ni z pietruszki gaśnie. Walcząc z drganiami na wolnych (jak większość na forum) zakupiłem drugi silniczek krokowy, chociaż stary nie miał objawów niedomagań, po założeniu więcej mi się to nie zdarzyło.

johnmark
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnmark » 03 cze 2012, 14:37

ok. więc zacznę od silnika krokowego, sprawdzę go i spróbuję jak na razie wyczyścić. Mam specjalny płyn do mycia przepustnic, silników krokowych i turbin. Zamówiłem już również czujnik położenia wału. Ale jak sądzicie, jeśli będzie z nim problem to sterownik zarejestruje błąd czy też nie?

Gość

Post autor: Gość » 08 cze 2012, 18:58

Mi na początku gasła czy spadała do bardzo niskich obrotow po jakimś dystansie a winny była ten wąż co idzie pod kolektorem ssącym(odma)Praktycznie wogule go nie było.Ale dostep tam to maakra.

johnmark
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: johnmark » 08 cze 2012, 20:42

kolego śliczne dzięki za podpowiedź ale u mnie potrafi auto pracować bez najmniejszych problemów dwa dni a następnie kilka razy zgasnąć lub też przerwać na wyższych obrotach i wtedy pojawia się szarpnięcie. w chwili obecnej zamówiłem przepływomierz i czujnik położenia wału-generator obrotów G28, czekam aż przyjdą te części. Codziennie jeżdżę tym autem i cholera mnie bierze z tego stanu rzeczy, gdyż ja tym autem zarabiam. Automat również się zachowuje nienormalnie, raz przy delikatnym dodaniu gazu redukuje o jeden bieg a raz o dwa, w górę też jest dziwnie, w każdym bądź razie nie tak jak było dwa miesiące temu. Znajomy w mercedesie w210 2,7 Diesel miał podobne problemy z automatem i po wymianie przepływki wszystko wróciło do normy, ale silnik nie gasł(diesel na common rail-u). Więc zaczynam zmieniać osprzęt silnika na ślepo.
Pozdrawiam i czekam na dalsze podpowiedzi z Waszej strony koledzy.

Gość

Post autor: Gość » 08 cze 2012, 20:45

Sądząc z twego opisu to raczej nie bedzie lewe powietrze jak ja miałem a cos więcej. Co do skrzyni i jej pracy to jak mi po jej remoncie powiedzieli zanim zaczniesz szukać usterek w skrzyni zlikwiduj wszystkie inne niedomagania bo komputery ze soba wspólpracuja i wogule audi to jeden organizm.I mieli rację.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl