Koledzy jak ustawić dawkę w a8 4.2 300hp, żeby było ok. Mam wg gazownika 3 opcje podstawowe:
1. bogato- żeby jeździł jak na benzynce, ale duzo pali
2. normalnie - w sumie jak sie nie ciśnie to nie czuć róznicy, pali znośnie
3. Nieco ubożej- minimalnie słabszy i mniejsze spalanie
jak ustawić, żeby palił zw miarę mało i nie zniszczyc silnika. Gazownik mówi, że nawet jak sie ustawi delikatniej to nic mu nie będzie. dodam, że miałem tak ustawione i jexdził poprawnie bez szarpania itp.
Wogóle to wymienilem świece na nowe - czy to też zmniejszy spalanie?
Czy spalanie zmniejszy nowy filtr powietrza?
kiedys miałem tak, że po przekroczeniu 6 tys onbrotów wrzucało na benzyne i nie wiedzialem czemu mi tak łyka benzyne...dopiero potem przestawiliśmy
Wogóle to jak minimalizujecie spalanie?
Dzieki za odpowiedzi
![]() |
![]() |
![]() |
[D2 97 4.2PB/LPG ] Ustawienia LPG
[D2 97 4.2PB/LPG ] Ustawienia LPG
Ostatnio zmieniony 20 lip 2012, 01:23 przez Lookerman, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Ustawienia LPG
Wg. mnie to jedno i to samo bo dobrze (czyt. "normalnie") ustawione LPG powinno jeździć praktycznie tak samo jak na PB i nawet przy mocnym bucie nie przełączać się na PB.Lookerman pisze:Koledzy jak ustawić dawkę w a8 4.2 300hp, żeby było ok. Mam wg gazownika 3 opcje podstawowe:
1. bogato- żeby jeździł jak na benzynce, ale duzo pali
2. normalnie - w sumie jak sie nie ciśnie to nie czuć róznicy, pali znośnie
Jeżeli gazownik mówi że ubożej też będzie dobrze to zmień gazownika.Lookerman pisze:3. Nieco ubożej- minimalnie słabszy i mniejsze spalanie
jak ustawić, żeby palił zw miarę mało i nie zniszczyc silnika. Gazownik mówi, że nawet jak sie ustawi delikatniej to nic mu nie będzie. dodam, że miałem tak ustawione i jexdził poprawnie bez szarpania itp.
Ustawienie LPG na ubogo to prosta droga do zniszczenia silnika... wcześniej czy później gniazda zaworowe się wypalą... tak mówią spece od LPG bo ja to się nie znam :-P
Bylo za ubogo i przy bucie nie wyrabiał.Lookerman pisze:kiedys miałem tak, że po przekroczeniu 6 tys onbrotów wrzucało na benzyne i nie wiedzialem czemu mi tak łyka benzyne...dopiero potem przestawiliśmy
Tu speców od eko-drivingu ze świecą można szukać :lol:Lookerman pisze:Wogóle to jak minimalizujecie spalanie?
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-
- Forum Audi A8
Re: Ustawienia LPG
Zostawiamy w garażu i jedziemy autobusem :mrgreen:. Najlepiej ustawić normalnie czyli max 15-20% większe spalanie niż Pb. Nowe świece i filtr powietrza na pewno pomoże ograniczyć spalanie, do tego regularna wymiana filtrów gazu. Latem spokojnie możesz ustawić przełączanie na gaz na 20 st. Na zimę wstawiam w obieg płynu dwa podgrzewacze x4 świece i odcinam do czasu przełączenia na gaz obieg płynu przez nagrzewnicę. Nie wiem jaki masz rozmiar opon, jeśli masz szersze zmień na "normalne". Możesz kombinować z rzadkimi olejami (ale nie wiem czy to się opłaca) lub wpuszczaniem do wszystkich przekładni, jakie masz w samochodzie i do silnika preparatów ograniczających tarcie. Nie piszę oczywiście o bezmyślnym przyspieszaniu i hamowaniu w mieście czy poruszaniu się w granicach sensownych prędkości poza nim. Niestety rekordu spalania tym samochodem nie pobijesz.Lookerman pisze:Wogóle to jak minimalizujecie spalanie?