![]() |
![]() |
[D2 97 3.7PB ] jaki olej wlać do silnika
[D2 97 3.7PB ] jaki olej wlać do silnika
Mam przejechane 278tyś. chciał bym wymienić olej ale nie mam pojęcia jakim olejem jest teraz zalany silnik. Silnik jest suchy jak pieprz oleju też mi nie bierze i chciał bym żeby tak mi zostało po wymianie ;-) i dlatego proszę was a byście mi coś doradzili, bo nie chce zrobić wtopy wlewając pół syntetyk po mineralnym :oops: a na jakich olejach wy jeździcie?
- 123mielony
- Super Klubowicz
- Moje auto: A8 D3
- Rocznik: 2005
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Imię: Krzysztof
Proszę bardzo - http://www.a8team.pl/topics12/2404.htm
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Ja do swojej zalałem Castrol magnatec 10w40.już 3-cia wymiana. też nie wiedziałem jaki był wcześniej lany . Zero wycieków, w ciągu sezonu literek musiałem dolać na 12 tyś przebiegu . spisuje się świetnie .Silnik pracuje cicho,nie słychać popychaczy podczas rozruchu nawet w największe mrozy. zastanawiałem się czy nie zalać jej Castrolem 5w30 ,pompa ma lżej, rzadszy lepiej by cyrkulował po kanałach ale mam obawy żeby uszczelniacze nie puściły .
Właśnie myślę o zalaniu oleju AGIP Sint 2000 10W/40 pół-syntetyczny, to jest jedyny olej jaki udało mi się znaleźć którego specyfikacja zgadza się z zaleceniem producenta, ale też myślę o VALVOLINE MAXLIFE 10W40 pół-syntetyk ponieważ jego formuła niby została stworzona dla silników z większym przebiegiem i o SHELL HELIX ULTRA RACING 10W60 gdyż jego klasa lepkości zgadza się z zaleceniem producenta w okresie późniejszej części eksploatacji pojazdu. Co myślicie koledzy o moim wyborze? i jak oceniacie te oleje pod względem marki?