[D2 98 2.5TDI ] Klimatyzacja nie chłodzi
[D2 98 2.5TDI ] Klimatyzacja nie chłodzi
Witam, mam problem z klimatyzacją gdyż klima jest dobita a nie chłodzi, wentylator elektryczny się załącza, sprężarka też się załącza a klimatyzacja dalej nie bije zimnym powietrzem tylko takim letnim. Może wie ktoś jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 23:38 przez saper, łącznie zmieniany 1 raz.
saper, Podłącz Vaga , możliwe że któraś klapa się nie otwiera , a rurki od klimy (pod maską na lewym nadkolu) są zimne ??
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
-
- Super Klubowicz
Klimatyzacja nie chłodzi
a jak ma być ustawiona ? na econ czy na auto ??
możliwe że któraś klapka się zawiesiła albo dysza dławiąca zatkana albo w osuszaczu jest woda ;/ które proponujecie wymienić?
możliwe że któraś klapka się zawiesiła albo dysza dławiąca zatkana albo w osuszaczu jest woda ;/ które proponujecie wymienić?
Może być ustawiona klimatyzacja na strzałkach (góra , środek , nogi) i musi być wyłączone "ECON ", wtedy klima jest włączona . Żeby wyłączyć klimę , robisz to za pomocą przycisku "econ"
Ps:
Ps:
Strzałkami regulujesz , nawiew na szybą , klatkę piersiową i nogi , jak masz ustawione temperaturę na "LO" i "econ"się tobie nie świeci , a klima chłodzi to jest oki .
"Auto" jak włączysz to automatycznie dobiera obroty chłodzenia o temperatury jaką chcesz utrzymać i potem utrzymuje tą temperaturę . Mamy w aucie kilka czujników temperatury , jak ustawisz na "Auto" to komputer steruje nadmuchem , siłą nadmuchu i klapami nawiewu , jak ma dmuchać , czy na szybę , czy na nogi , czy na klatkę piersiową .
"Auto" jak włączysz to automatycznie dobiera obroty chłodzenia o temperatury jaką chcesz utrzymać i potem utrzymuje tą temperaturę . Mamy w aucie kilka czujników temperatury , jak ustawisz na "Auto" to komputer steruje nadmuchem , siłą nadmuchu i klapami nawiewu , jak ma dmuchać , czy na szybę , czy na nogi , czy na klatkę piersiową .
Ps:
Ps:
Dżizas mdamian, przecież kolega napisał że klimatyzację ma włączoną.mdamian pisze:Strzałkami regulujesz , nawiew na szybą , klatkę piersiową i nogi , jak masz ustawione temperaturę na "LO" i "econ"się tobie nie świeci , a klima chłodzi to jest oki...
I w pierwszym poście nie pytał o obsługę klimatyzacji tylko pytał o konkretny problem... że klimatyzacja nabita, szczelna, załącza się kiedy On ją włącza ale powietrze nie jest chłodne tylko takie letnie :!:
Kolego saper, po pierwsze sprawdź bezpieczniki czy wszystkie są OK a po drugie sprawdź dokładnie pompę nagrzewnicy i elektrozawory - jest to jeden element umieszczony pod pokrywą silnika na podszybiu po stronie kierowcy pomiędzy nawiewem środkowym i serwo.
Poszukaj na forum bo problemy z tą pompą nagrzewnicy i elektrozaworami były już wielokrotnie opisywane łącznie z procedurą wymiany tego ustrojstwa.
Do tego VAG'iem sprawdzić czy nie ma jakichś błędów i zrobić testy elektroniki (o ile w przed-lifcie można to zrobić) aby sprawdzić czy wszystkie elementy klimatyzacji pracują prawidłowo (można sprawdzić wszystkie klapy czy się ruszają i w jakim zakresie).
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
- rollo_tomasi
- Forum Audi A8
- Saberek
- Forum Audi A8
Jest jeszcze 1 mozliwosc.
Na podszybiu na rurce od klimy jest laczenie na klucz chyba 22 - jak to rozkrecisz to w srodku jest filterek czynnika ktory kumaty spec od AC powinien wymieniac przy nabijaniu klimy.
U mnie nie byl wymieniany ten filterek od nowosci i trafilem w koncu na kumatego co wiedzial o co chodzi i wymienil to bo powiedzmy ze bylo " lekko " zapchane i blokowalo przeplyw czynnika w systemie .
Wiadomo trzeba spuscic klime do tego itp.
Na podszybiu na rurce od klimy jest laczenie na klucz chyba 22 - jak to rozkrecisz to w srodku jest filterek czynnika ktory kumaty spec od AC powinien wymieniac przy nabijaniu klimy.
U mnie nie byl wymieniany ten filterek od nowosci i trafilem w koncu na kumatego co wiedzial o co chodzi i wymienil to bo powiedzmy ze bylo " lekko " zapchane i blokowalo przeplyw czynnika w systemie .
Wiadomo trzeba spuscic klime do tego itp.
Co racja to racja... to tzw. filtr/dławik... niedawno wymieniałem to jednemu koledze w S8 to było tak zapyziałe że nie wiem jak ten czynnik tam wogóle krążył ;-)Saberek pisze: Jest jeszcze 1 mozliwosc.
Na podszybiu na rurce od klimy jest laczenie na klucz chyba 22 - jak to rozkrecisz to w srodku jest filterek czynnika ktory kumaty spec od AC powinien wymieniac przy nabijaniu klimy...
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
Klimatyzacja nie chłodzi
witam podepne sie pod temat ponieważ mam padniętą sprężarke jest nieszczelna miedzy połówkami i kupiłem używana tu moje pytanie co jest mi potrzebne do wymiany jej chodzi mi głównie jak wyglądaja uszczelnienia węzy wchodzących do spręzarki tzn tych rurek i czy dużo roboty eby to wymienic bo fachowiec powiedział mi 250 złotych bez nabicia
Re: Klimatyzacja nie chłodzi
Rurki od klimy, z tego co pamiętam, mają po prostu oringi.... i nie widzę żadnej filozofii aby odpowiedniej wielkości założyć na odpowiednie przewody ;-)lukasz1986 pisze:... tu moje pytanie co jest mi potrzebne do wymiany jej chodzi mi głównie jak wyglądaja uszczelnienia węzy wchodzących do spręzarki tzn tych rurek i czy dużo roboty eby to wymienic bo fachowiec powiedział mi 250 złotych bez nabicia
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
-
- Forum Audi A8
Klimatyzacja nie chłodzi
dzieki nie rozbierałem jeszcze tego dlatego pytam a kolego Foss wiesz może dużo roboty przy wymianie takiej sprężarki???