![]() |
![]() |
![]() |
[D3 03 4.2MPI ] Adaptacja akumulatora
[D3 03 4.2MPI ] Adaptacja akumulatora
Mam problem z prawidłową adaptacją akumulatora.
Otrzymałem kilka kodów akumulatora niestety żaden z nich nie działa.
Otrzymuję następujące błędy:
Coding rejected
Error oE: Unknown (0x0E)
Error 31: Request out of range
Czy to może być problem ze sterownikiem ?
Otrzymałem kilka kodów akumulatora niestety żaden z nich nie działa.
Otrzymuję następujące błędy:
Coding rejected
Error oE: Unknown (0x0E)
Error 31: Request out of range
Czy to może być problem ze sterownikiem ?
- pioter
- Moderator
- Moje auto: S8 D2
- Rocznik: 1998
- Silnik: V8 4.2
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Imię: Piotr
Tak jak pisałem Ci na pw , miałem problem z akumulatorem bo bardzo szybko się rozładowywał . Nowy i stary akumulator tak samo , adaptacja nic nie dawała dalej było tak samo . Wyczytałem gdzieś w googlach że często siada moduł akumulatora i trzeba wgrać do niego w serwisie nowy soft albo zmienić na inny . Numer ten co siada jest : 4E0 915 181 a poprawiony ma numer 4E0 915 181 C . Zmieniłem na ten z literką C i na razie jest ok. Zobacz jeszcze czy klemy są dobrze dokręcone i czy przewody są dobrze zaciśnięte ten minusowy co jest dokręcony do modułu akumulatora też sprawdź czy jest dokręcony .
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI
mam nadzieje że przed podłączeniem prostownika odłączyłeś aku od instalacji auta... bo właśnie jednym z powodów tych awarii jest ładowanie podłączonego aku do auta. modół zarządzania energią potrafi dostać przysłowiowej "szajby" i sie rozkodować i nie dać ponownie poprawnie zakodować. Modół ten jak każdy inny w aucie przechodzi w stan uśpienia po upływie jakiegoś tam czasu i potrafi powiedzieć "papa" gdy w uśpieniu zostanie potraktowany prostownikiem (szczególnie bez cyfrowego regulatora prądu).colorado pisze:Ostatnio podłączyłem akumulator pod prostownik i też zgłaszał problem z akumulatorem.
Piękno w parze z technologią.
Elektronika Audi lampy przednie full led dołożenie.
tak ale o możliwości podawania stałego napięcia. (tkz podtrzymywacza) taka jest filozofia koncernu VW.
Piękno w parze z technologią.
Kolega Wolek zwrócił uwagę na ważny i podstawowy błąd. Nie można ładować aku w aucie nie mając do tego specjalnego prostownika, bo można napsuć nie tylko układy EPC ale i inne ważne. Najlepiej wyjąć aku z auta i solidnie naładować, ewentualnie odpiąć klemy (najlepiej obie). Ponowna adaptacja po naładowaniu nie zaszkodzi.wolek pisze:mam nadzieje że przed podłączeniem prostownika odłączyłeś aku od instalacji auta... bo właśnie jednym z powodów tych awarii jest ładowanie podłączonego aku do auta. modół zarządzania energią potrafi dostać przysłowiowej "szajby" i sie rozkodować i nie dać ponownie poprawnie zakodować. Modół ten jak każdy inny w aucie przechodzi w stan uśpienia po upływie jakiegoś tam czasu i potrafi powiedzieć "papa" gdy w uśpieniu zostanie potraktowany prostownikiem (szczególnie bez cyfrowego regulatora prądu).colorado pisze:Ostatnio podłączyłem akumulator pod prostownik i też zgłaszał problem z akumulatorem.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, 21:36 przez pebo, łącznie zmieniany 1 raz.
Bądź dobry jak chleb.
Witam
Ma może ktoś rozpiskę krok po kroku w (języku ojczystym) ja zrobić kodowanie/adaptację akumulatora.
[ Dodano: 2017-02-17, 20:10 ]
Spoko poradziłem sobie. Zacznę od tego że padł mi akumulator wczoraj totalnie, a wcześniej rozładowywał się i co jakiś czas musiałem go podładować, pokazywał raz 60% a raz 10%.
Wyjąłem całkiem aku z auta i naładowałem na full....włożyłem dzisiaj i...
Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem że moje kodowanie akumulatora było błędne
po kupnie akumulatora robiłem kodowanie jako VARTA silver 110Ah/920A bo taki mam aku, a dzisiaj patrzę a tu całkiem inna opcja aku wybrana....i kody....więc zrobiłem ponowne kodowanie parametrami z forum tj.:
4E0915105D
0409536083
VARTA
tylko pomyliłem się
wpisując 4E0915105D i zamiast literki E wpisałem F, ale kody przeszły pomyślnie jako VARTA.
I tu pytanie czy tak może zostać??? bo za nic nie mogę tego zmienić, próbowałem.
![Obrazek]()
Ma może ktoś rozpiskę krok po kroku w (języku ojczystym) ja zrobić kodowanie/adaptację akumulatora.
[ Dodano: 2017-02-17, 20:10 ]
Spoko poradziłem sobie. Zacznę od tego że padł mi akumulator wczoraj totalnie, a wcześniej rozładowywał się i co jakiś czas musiałem go podładować, pokazywał raz 60% a raz 10%.
Wyjąłem całkiem aku z auta i naładowałem na full....włożyłem dzisiaj i...
Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem że moje kodowanie akumulatora było błędne

4E0915105D
0409536083
VARTA
tylko pomyliłem się

I tu pytanie czy tak może zostać??? bo za nic nie mogę tego zmienić, próbowałem.