Witam.
Mam następujący problem: błąd P0116 - czujnik temp.
Pojawił się również problem z automatem: zaczął wywalać olej odpowietrznikiem....
Skrzynia jest po remoncie (1000 km temu) - w warsztacie gdzie robili skrzynie stwierdzili błąd właśnie tego czujnika i stwierdzenie: "czujnik leży, wentylator się nie włącza, olej w skrzyni się gotuje i wywala go odpowietrznikiem".
Jest to realne?
Dodam tylko że parę dni temu nie było tego błędu.... więc jest to świeża sprawa....
Gdzie szukać tego czujnika pod maską? dam radę sam wymienić?
Może jakiś numer części?
![]() |
![]() |
[D2 94 4.2PB/LPG ] P0116 i problem ze skrzynią
Re: P0116 i problem ze skrzynią
http://www.a8team.pl/topics12/1644.htm? ... emperaturyDetter pisze:...
Gdzie szukać tego czujnika pod maską? dam radę sam wymienić?
Może jakiś numer części?
To ten czujnik za 4 cylindrem,a czy sam wymienisz?...jeżeli grzebiesz trochę przy aucie to bez problemu.Zdejmujesz kostkę i wykręcasz czujnik,wkręcasz drugi podpinasz kostkę i tyle...dostęp jest trochę kiepski,ale "jest to wykonalne" :-P
W tym temacie Tomek wrzucił fotkę tego zielonego czujnika ;-) http://www.a8team.pl/topics12/5142.htm? ... ry+silnika
Sygnatura została usunięta bo była za fajna i wszyscy zazdrościli 

Hmmm... w sumie to silnik trzyma w normie temperaturę... mało tego, jak odpaliłem ogrzewanie na full + spokojna jazda: temperatura spada poniżej 80 stopni... a ogrzewanie też nie grzeje nie wiadomo jak mocno....
A skrzynia i tak się gotuje....
nie wiem jeszcze co dokładnie z czujnikiem, bo niestety dopiero w środę podmianka, tak więc nie wiem jaka jest w rzeczywistości temp. na silniku/skrzyni - a to może mieć mało wspólnego z tym co na zegarach.....
ps. co może być przyczyną niedogrzania silnika? termostat?
- temp. na zewnątrz: 8 stopni, bez ogrzewania - na silniku 90, przy włączonym mocnym grzaniu spada poniżej 80.... a nawet w pewnym momencie poniżej 70....
Tak czy inaczej auto stoi do czasu wizyty u mechanika....
A skrzynia i tak się gotuje....
nie wiem jeszcze co dokładnie z czujnikiem, bo niestety dopiero w środę podmianka, tak więc nie wiem jaka jest w rzeczywistości temp. na silniku/skrzyni - a to może mieć mało wspólnego z tym co na zegarach.....
ps. co może być przyczyną niedogrzania silnika? termostat?
- temp. na zewnątrz: 8 stopni, bez ogrzewania - na silniku 90, przy włączonym mocnym grzaniu spada poniżej 80.... a nawet w pewnym momencie poniżej 70....
Tak czy inaczej auto stoi do czasu wizyty u mechanika....
Wczoraj wykasowałem błędy (między innymi p0116) 0dziś wyskoczył błąd nr 16500......
Czy to może być wina tego samego czujnika?
I jeszcze jedna sprawa: jeśli np. leżą obydwa czujniki, to skąd VAG pobiera info o temperaturze silnika? tj. czy jest sens wtedy sprawdzać VAGiem i porównywać z zegarkiem?
[ Dodano: 2012-09-27, 02:12 ]
Czujnik wymieniony, termostat również... temperatury ok, chłodnica oleju również sprawna....
Mechanik (nie od ASB) wyczyścił skrzynie... i stwierdził wycieki w 3 miejscach...
Jutro rano będę dokładniej wiedział w jakich miejscach....
Zdaje się że czeka mnie walka z AUTO Wawer (który wziął ode mnie 6500 za remont skrzyni), który zwalił sprawę....
Teraz tylko bardzo żałuję że nie udałem się od razu do MidPartsu....
ps. proszę o przeniesienie tego wątku do działu o skrzyniach, bo jednak bardziej tego zagadnienia on dotyczy.....
Czy to może być wina tego samego czujnika?
I jeszcze jedna sprawa: jeśli np. leżą obydwa czujniki, to skąd VAG pobiera info o temperaturze silnika? tj. czy jest sens wtedy sprawdzać VAGiem i porównywać z zegarkiem?
[ Dodano: 2012-09-27, 02:12 ]
Czujnik wymieniony, termostat również... temperatury ok, chłodnica oleju również sprawna....
Mechanik (nie od ASB) wyczyścił skrzynie... i stwierdził wycieki w 3 miejscach...
Jutro rano będę dokładniej wiedział w jakich miejscach....
Zdaje się że czeka mnie walka z AUTO Wawer (który wziął ode mnie 6500 za remont skrzyni), który zwalił sprawę....
ps. proszę o przeniesienie tego wątku do działu o skrzyniach, bo jednak bardziej tego zagadnienia on dotyczy.....
No to przykro mi to czytać - pozostaje mieć nadzieję, że ten "AUTO Wawer" to nie brat bliźniak firmy "AUTO Józefów" bo Ci nie cieszą się już najlepszą opinią i spraw sądowych z klientami już kilka przerabiali :evil:Detter pisze:Zdaje się że czeka mnie walka z AUTO Wawer (który wziął ode mnie 6500 za remont skrzyni), który zwalił sprawę....
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-