![]() |
![]() |
![]() |
[D2 95 4.2PB/LPG ] Problem przy wymianie rozrządu
-
- Forum Audi A8
[D2 95 4.2PB/LPG ] Problem przy wymianie rozrządu
Witam. Zabrałem się dziś za wymiane rozrządu w swoim samochodzie i mam problem z odkręceniem tej dużej śruby na wale co trzyma koło pasowe te 4 małe na imbus odkręciłem ale nie mogę odkręcić tej dużej śruby na klucz 27 bo obkreca mi się cały wał i przez nie odkręcnie tego kola nie mogę wymienić paska czy wiećie jak to odkrecic bo auto stoi przed domem bez przodu. pomocy.
-
- Forum Audi A8
Punkt 3 jest jedynym możliwym do wykonania przez amatora w garażu bez załatwiania odppowiedniej blokady na przódk44761 pisze:Punkt 3. nie ma chyba zastosowania przy skrzyni automatycznej
.
Po lewej stronie połaczenia skrzynia silnik masz "okienko" serwisowe.
W 4HP24 i 5HP24 jest takie okienko gdzie można zastopować koło z zębami.
Nie jest to fachowe ponieważ cały moment odkręcania przenosisz przez cały wał
czyli blokujesz tył wału by na przodzie sporym momentem zaatakować śrubę.
dorób klucz z kawałka rurki z powycinanymi zębami i nie bedzie problemu z odkręceniem. Jak chcesz zdjęcie jak to wygląda to sie zrobi. Rurke wkladasz w kolo pasowe, wycięcia w niej zazębiają sie w wypusty na kole pasowym dotego dospawany kawałek prętą który zapiera się o glebe. W otwór rurki wkładasz klucz 27 i odkręcasz.
-
- Forum Audi A8
Zrobiłem kilka fotek. Przy odkrecaniu dużej sruby wkrec te cztery małe bo mozeszkolo sobie uszkodzić.
Pierwsze podejscie było bez tej dospawanej rurki i się pogieła( pręt z płaskownikiem. Takze musi być mocna. Ja odkreciłem tak gdzies 1,5 m dlugości rurka zalożoną na klucz.
Siła dokrecenia 450 Nm dużej śruby a małych hmm ... 25 chyba
Pierwsze podejscie było bez tej dospawanej rurki i się pogieła( pręt z płaskownikiem. Takze musi być mocna. Ja odkreciłem tak gdzies 1,5 m dlugości rurka zalożoną na klucz.
Siła dokrecenia 450 Nm dużej śruby a małych hmm ... 25 chyba