[D3 02 4.2MPI ] Jaki olej silnikowy? Tylko Motul ?
Ja do swojej D3 wlałem Shella Ultra 5W40 (lałem go wcześniej również do swojej D2 4.2). Olej ten spełnia normę 503.01 (wymiana co 15000km) zalecaną właśnie do 4.2 BFM w D3.Co ciekawe ten olej posiada w tej chwili najwyższe normy do silników benzynowych wg API:klasa SN i jest pełnym syntetykiem!Dla przykładu zachwalany Motul 8100 X-cess 5W40 ma w tej chwili klasę SM.Ja na tym oleju zrobiłem po zakupie 10000 km i od wymiany nie dolałem nic oleju (jeżdżę tylko na benzynie i czasem lubię dołożyć do pieca).Według mojej opinii olej ten jest jednym z najlepszych do naszych V8 i cena jest prawie o połowę niższa od Motula.Miałem w planach przetestować Motula przy następnej wymianie-czyli już wkrótce,ale zastanawiam się czy nie zostać przy Shellu właśnie przez to,że ma od niedawna podwyższoną klasę jakościową SN.
-
- Super Klubowicz
Ileż razy można to pisać... klasyfikacja lepkości (oznaczenie 0W-50, 5W-30, 10W-40 i inne) nie jest wyznacznikiem wprost czy olej jest mineralny, pół-systetyczny czy syntetyczny :!:
Odrobinę nt. klasyfikacji olejów silnikowych można poczytać np. tutaj: http://www.wlejolej.pl/czytelnia/110/kl ... ejow.htmlx ale w necie jest przecież dużo więcej na ten temat.
Więc pisanie że wszystkie syntetyki to 0W-X to delikatnie mówiąc przekłamanie... jest przecież syntetyczny 10W-60 albo 5W-40 ;-)
Odrobinę nt. klasyfikacji olejów silnikowych można poczytać np. tutaj: http://www.wlejolej.pl/czytelnia/110/kl ... ejow.htmlx ale w necie jest przecież dużo więcej na ten temat.
Więc pisanie że wszystkie syntetyki to 0W-X to delikatnie mówiąc przekłamanie... jest przecież syntetyczny 10W-60 albo 5W-40 ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
-
- Forum Audi A8
Witam wszystkich.Przymierzam sie do wymiany oleju i mam dylemat jaki olej zalac.Obecnie jezdzilem na MOTUL 5W40 (dedykowany dla audi) a zastanawiam sie nad CASTROL 10W60 lub MOTUL X-MAX 5W40.ZA wszelkie sugestie bede wdzieczny.A tak na marginesie to znalazlem jeszcze MOTUL 300 V POWER 5W40 w dwulitrowych pojemnikach.Ktos orientuje sie czy ewentualnie moge zalac takie cudo :roll:
Zycie jest za krotkie zeby inwestowac w diesla
Wszystkie oleje Motula z serii 300V są syntetykami.I tak 0W-30 , 5W-30 , 5W-40 , 10W-40 , 15W-50 i ostatni jaki byl na pólce to 20W60.Wszystkie 100% syntetyk.Mowa oczywiście o oleju Motul.Tu gdzie mieszkam raczej nie miesza sie oleju w stodole i sprzedaje pod nazwą znanego producenta. :lol:
Ps.10W-60 to syntetyk Castrola.
Ps.10W-60 to syntetyk Castrola.
Zycie jest za krotkie zeby inwestowac w diesla