ech kolego, 18" to żadna masakra.przemoR888 pisze:Ja miałem dokładnie taki rozmiar na letnich i NIE POLECAM szczególnie na nasze drogi to masakra, opony są za szerokie na nasze koleiny:) teraz mam zimówki 16 i jest przepaść. wygodniejsze i lepiej da się kierować
U mnie na lato była Yokohama Advan Sport 265/35ZR20 na ori feldze 20" od S8 D3 i mogę powiedzieć, że A8 na zwykłym zawieszeniu i feldze 20" jest bardziej komfortowe niż S8 na sportowej "zawieszce" i feldze ori S8 18" - komfort obu sprawdziłem osobiście organoleptycznie :-P
Oponki Yokohama na drodze spisują się całkiem poprawnie i w różnych testach były jedną z lepszych ale...
parę lat temu w innym aucie także miałem Yokohamę, model AVS Sport (kupiłem nówki sztuki nieśmigane) i pomimo całkiem fajnej jazdy opony załamaly mnie stopniem zużycia - pozbyłem się ich po jednym sezonie bo moim zdaniem na następny się już nie nadawały.
Nie wiem czy taka jest właściwość gumy opon Yokohama ale te 20" na których jeździłem w tym roku były teoretycznie dopiero po 2 sezonach a moim zdaniem na 3-ci sezon też się już nie nadają - dwie od razu wylądowały na śmietniku a dwie najlepsze pozostawiłem sobie jako awaryjne ale pewnikiem też znajdą swoje miejsce na wysypisku.
Najlepsze letnie na których przejeździłem wiele sezonów to Goodyear Eagle F1 - miałem od nowości kilka kompletów od pierwszego modelu poczynając na ostatnim wydaniu kończąc.
Każdy komplet wystarczał mi spokojnie na dwa sezony i sprzedawałem je jeszcze innym potrzebującym bez żadnych wyrzutów sumienia.
A oponka spisywała się rewelacyjnie tak na suchym jak i na mokrym asfalcie - jeździłem na nich od wczesnej wiosny do późnej jesieni i dzięki nim moje zimówki jeździły praktycznie tylko max. 3 miesiące w roku (te najbardziej zimowe).
Niestety oponki te mają też jedną podstawową wadę - ze względu na swój charakterystyczny kształt bieżnika w układzie V (tzw. jodełkowy) po dłuższym użytkowaniu mają tendencję do tzw. ząbkowania się co w jeździe objawia się podwyższoną głośnością (dźwiękiem wręcz charakterystycznym dla takiego bieżnika).
Na lato 2010 kupuję nowy komplet opon - jeszcze nie wiem jakie...
jak zwykle wysłucham najpierw dobrych rad moich kolegów z branży a później...
być może kupię ponownie F1-nki :-P
(nowy komplet będzie już także w rozmiarze bardziej zbliżonym do ori czyli 255/35R20 - poprzednie opony kupiłem w komplecie z felami... prawie żywcem zdjęte z S8 D3 stąd róznica w rozmiarze)
A na zimę aktualnie Bridgestone Blizzak 225/55R17 na feldze ori A8 17" - oponki spisują się naprawdę nieźle za co musze podziękować pewnemu koledze ;-)
Za to kilka poprzednich zim przejeździłem na oponkach Pirelli SnowSport i byłem z nich baaaaardzo zadowolony - mogę śmiało polecić.
A na przyszły sezon zimowy myślę jednak o innym wzorze felgi zimowej - jeśli zmienię to razem ze wzorem zmienię także jej rozmiar - na 18"...
czas pokaże jakie będą zmiany ;-)