[D2 00 ] Żarówki z can-bus czy bez?
[D2 00 ] Żarówki z can-bus czy bez?
Witam. Mam A8 D2 3.3 TDI po lifcie (2001"). Mam pytanie jadę zaraz kupić nowe żaróweczki ledowe postojowe i pytanie czy kupić z can busem czy bez? Bo słyszałem że w niektórych autach jest tak że jak kupimy bez Can busa to wywala błąd spalonej żarówki. Nie wiem czy jest tak w naszych A8 po lifcie? Wolałbym kupić bez Can Busa bo te z Can busem są słabsze, ale jak będzie wywalał ten błąd to kupie z Can Busem. Jeżeli temat się powtórzył to sorki.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2012, 01:17 przez SamackA8, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Super Klubowicz
Nie wiem jak jest z tyłu ale u siebie nie miałem 2 postojówek z przodu i nic się nie świeciło mi na FISie.
Xenon to normalne.
A z ciekawostek, ojciec ma Merca W203 Coupe i u niego wyświetlana jest każda przepalona żaróweczka postojowa, baa nawet wyświetla na kompie która to prawa/lewa, przednie/tylna.
Xenon to normalne.
A z ciekawostek, ojciec ma Merca W203 Coupe i u niego wyświetlana jest każda przepalona żaróweczka postojowa, baa nawet wyświetla na kompie która to prawa/lewa, przednie/tylna.
Na pewno miałeś info na FISie że masz przepalone żarówki ( nie namalowaną żarówkę , ale napis o żarówce )Druss pisze: Nie wiem jak jest z tyłu ale u siebie nie miałem 2 postojówek z przodu i nic się nie świeciło mi na FISie.
U mnie jak coś takiego wyskakuje to na 100% gdzieś żarówka nie świeci , czy to przód , czy tył , czy nawet oświetlenie tablicy rejestracyjnej .
A mam 1994 rok autka .
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
-
- Super Klubowicz
To to juz mialy 190 i 124 z polowy lat 80tych. Z ciekawostek dotyczacych w203 i oswietlenia jest fakt ze gdy spali sie zarowka kierunkowskazu z przodu to sterownik zastepczo mryga odpowiednim halogenem. Z tylu jak sie spali kierunek to mryga jak pamietam wsteczym.Druss pisze:A z ciekawostek, ojciec ma Merca W203 Coupe i u niego wyświetlana jest każda przepalona żaróweczka postojowa, baa nawet wyświetla na kompie która to prawa/lewa, przednie/tylna.
To jest ciekawostka, bo kiedys trafil do mnie taki w203 ze sprawnymi kierunkami i komunikatem na fisie o spalonych zarowkach. :?: Okazalo sie ze jakis pajac gdy zauwazyl ze mrugaja halogeny to przeciagnal kable do kierunkow w lampach. No i mrugaly halogeny w kierunkowskazach. Zuch w h*@#....
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia
W D2 komputer nie sprawdza żarówek przednich świateł pozycyjnych więc kolega Druss nie miał info na FIS ;-)mdamian pisze:Na pewno miałeś info na FISie że masz przepalone żarówki ( nie namalowaną żarówkę , ale napis o żarówce )Druss pisze:Nie wiem jak jest z tyłu ale u siebie nie miałem 2 postojówek z przodu i nic się nie świeciło mi na FISie.
Podobnie jest z oświetleniem tylnej tablicy rejestracyjnej - też można jeździć bez żarówek.
Tylne światła pozycyjne w klapie też chyba nie są sprawdzane ale tego nie jestem na 100% pewny bo już tego nie pamiętam a nie będę teraz tego "odkopywał".
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning
-
inspekcje przed zakupem
-
Tych w klapie napewno nie sprawdza. Nieraz mi jedna szwankuje i żadnym komunikatem mi po oczach nie błysnęło. Teraz pytanie co z tymi narożnikowymi... wie ktoś?FOSS pisze:Tylne światła pozycyjne w klapie też chyba nie są sprawdzane ale tego nie jestem na 100% pewny...
A i z przepalonej żarówki w świetle wstecznym też sobie FIS z tego nic nie robi.
Tak właśnie pamiętam... bo w swojej srebrnej D2-ce przez jakiś czas miałem wyjęte obie żarówki (jedna się spaliła a że dokupić było nie po drodze to drugą wyjąłem) i nie kojarzę aby FIS atakował mnie komunikatem spalonych żarówek.Simone331 pisze:Tych w klapie napewno nie sprawdza. Nieraz mi jedna szwankuje i żadnym komunikatem mi po oczach nie błysnęło.FOSS pisze:Tylne światła pozycyjne w klapie też chyba nie są sprawdzane ale tego nie jestem na 100% pewny...
Te na 100% są kontrolowane.Simone331 pisze:Teraz pytanie co z tymi narożnikowymi... wie ktoś?
Na koniec krótki komentarz gwoli wyjaśnienia...Simone331 pisze:A i z przepalonej żarówki w świetle wstecznym też sobie FIS z tego nic nie robi.
generalnie komputer auta już w D2 sprawdza wszystkie żarówki z oświetlenia zewnętrznego i awarie każdej z nich zapisuje sobie w pamięci ale na FIS wyświetla ostrzegawcze komunikaty tylko dla wybranej grupy żarówek a nie dla wszystkich... wszystkie awarie można sprawdzić zczytując błędy VAG-iem... z tego co pamiętam tam zapisuje awarie każdej żarówki z oświetlenia zewnętrznego i prawie wszystkich z oświetlenia wewnętrzego ;-)
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
-
inspekcje przed zakupem
-
Podsumowując:
FIS w D2 informuje jedynie o spalonym żarniku lampy przedniej i spalonej żarówce stopu - która jest zarazem żarówką pozycyjną lampy narożnika. Postojówki, halogeny, drogowe i światło wsteczne można sprawdzić jedynie organoleptycznie.
Spalony kierunek - przyśpieszony cykl migania.
FIS w D2 informuje jedynie o spalonym żarniku lampy przedniej i spalonej żarówce stopu - która jest zarazem żarówką pozycyjną lampy narożnika. Postojówki, halogeny, drogowe i światło wsteczne można sprawdzić jedynie organoleptycznie.
Spalony kierunek - przyśpieszony cykl migania.
A8 4,2 quattro
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
S6 4,2 quattro
A6 2,8 quattro
A2 1,6 FSI
A6 TDI AEL
POLISHANGEL
A8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro
V8 4,2 quattro