mdamian pisze:Prawo o ruchu drogowym: (...)
Tak więc jeśli jest normalna przejrzystość powietrza (brak mgły , intensywnych opadów ) używanie halogenów w terenie zabudowanym jest zabronione .
Wybacz
mdamian ale chyba się nie rozumiemy.
Najpierw napisałeś "No i w terenie zabudowanym też jest niedozwolona jazda na halogenach." czyli
nie ma tu ani słowa nt. warunków drogowych (pogodowych).
Teraz zaś piszesz: 'Tak więc
jeśli jest normalna przejrzystość powietrza (brak mgły , intensywnych opadów ) używanie halogenów w terenie zabudowanym jest zabronione."
Wyraziłeś się nieprecyzyjnie z czego wynikało coś co było sprzeczne z przepisami a teraz doprecyzowałeś tak jak być powinno.
Co do przepisów... wiem, że jazda na przeciwmgielnych w warunkach normalnej przejrzystości powietrza nie jest dozwolona.
Ja u siebie mam na dole xenony i światła wyregulowne tak aby rzeczywiście świeciły po ziemi - nic innego nie wymyślę a pasków LED na tą chwilę nie zamierzam sobie zakładać.
Sam przepis mówiący o włączaniu świateł mijania bądź dziennych także za dnia w warunkach dobrej przejrzystości powietrza osobiście uważam za debilny... to taka chęć zrobienia czegoś lepiej i pokazania że coś się robi... podniesienie bezpieczeństwa na drogach poprzez włączanie świateł w dzień czy poprzez ściganie autami z videorejestratorem kierowców przekraczających prędkość na autostardzie.
Ciekawe że na zachodzie nie ma takich debilizmów a jednak na drogach jest bezpieczniej
mdamian pisze:Zjeżdżając z obwodnicy 3-miejskiej na Gdynię Chylonię zatrzymała mnie policja i chciała wlepić mi mandat . Pech chciał że tam gdzie mnie zatrzymali to był teren zabudowany , ale było mglisto . Temu chyba odpuścili . Ale jak by nie było mgły to bym dostał od tych panów mandat.
Myślę że większość policjantów po obejrzeniu działania tych świateł dziennych na halogenach i sprawdzeniu ustawień w MMI może mieć wiele wątpliwości czy mają prawo mnie ukarać.
Jak w S8 przerobiłem lampy XenonPlus to też nie miałem na nich homologacji ale podczas kontroli dowodu nigdy za nie nie straciłem.