[D2 FL ALL ] Grill przedni A8 vs. w12 vs. S8
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Kolego, w zeszłym tygodniu to robiłem. Tzn, sam górny grill oklejałem bo dolny mam ori W12. Jeśli chcesz się tego podjąć przy wycinaniu z listewek rantowych chrom 8mm to musisz się przygotować psychicznie do tego aby zrobić to bardzo dokładnie.
Tak to u mnie wygląda po obklejeniu.
Tak to u mnie wygląda po obklejeniu.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2013, 18:12 przez krzychu22.p1i, łącznie zmieniany 2 razy.
Możesz zrobić tak jek ten wyżej (W12) lub tak jak tutaj zrobił to dice111 (S8)justinos1 pisze:Ja to bd robił folią chromowaną. Czyli żeberka nie są całe w chromie tylko przednia ich część jest tak? A swoją drogą to jak wyjmę grill w masce, a jak ten dolny?
http://www.a8team.pl/a8-d2-grill-pion-chrom-vt235.htm
Jak otworzysz maskę to na górnej części grila będziesz miał plastikowe języczki opierające się o rant klapy. Zduś je tak, żeby nie popękały i gril wychodzi. Ten ze zderzaka to musisz pociągnąć do siebie. Jak nie jest przykręcony to powinien wyskoczyć.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Oryginalnie ten chrom w W12 nie jest na całą głębokość żeberka tylko na jakieś 3-4mm. Dlatego wybrałem listwę chromowaną (bardzo bobrze opasuje żeberko i można więcej kleju dołożyć aby się lepiej trzymało)a nie folię. Z tym, że folię będzie Ci o wiele łatwiej wyformować i powycinać gdyż poziome żebra nie dość, że są pochylone to jeszcze z delikatnym zaokrągleniem. Tutaj: http://www.audiklub.org/forum/viewtopic.php?f=8&t=58423 był poruszany temat oklejania folią i wyszło ok.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Mnie też ten sceptycyzm odpycha. O jaką wiochę tutaj chodzi? Grill S8 jest, jest też W12. Tutaj rozeszło się raczej o krzyżówkę S z W12 czyli chromowaną kratownicę. Fakt zbytnio przesłodził ale potem się poprawił i pozostał przy W12. Dla mnie nie jest to wiocha.
Aha, ze zwykłego grilla A8 najłatwiej jest zrobić właśnie W12, bo do eSy trzeba ciąć żeberka tak jak Dice111 w swoim temacie.
Aha, ze zwykłego grilla A8 najłatwiej jest zrobić właśnie W12, bo do eSy trzeba ciąć żeberka tak jak Dice111 w swoim temacie.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
1,5m poszło mi na sam górny :-P , bo dolny mam ori W12 od kupna:D Kupowałem z allegro. Co by spamu nie walić to wbijaj w mój temat: http://www.a8team.pl/audi-a8-d2-fl-by-k ... 982,45.htm albo na PW
Podepnę się pod temat żeby nie tworzyć nowego....
Połamałem dolny 'spojler' przedniego zderzaka (pierdzielony korzeń....)
Nie chcę wymieniać całego zderzaka - bo wiadomo - koszty. a poza tym reszta ocalała...
Natomiast jak już i tak muszę zmienić dół, zastanawiam się czy nie zapodać poliftowego...
Orientuje się może ktoś czy podejdzie dokładka z poliftowego zderzaka do preLift?
ew. może ma ktoś na zbyciu?
Połamałem dolny 'spojler' przedniego zderzaka (pierdzielony korzeń....)
Nie chcę wymieniać całego zderzaka - bo wiadomo - koszty. a poza tym reszta ocalała...
Natomiast jak już i tak muszę zmienić dół, zastanawiam się czy nie zapodać poliftowego...
Orientuje się może ktoś czy podejdzie dokładka z poliftowego zderzaka do preLift?
ew. może ma ktoś na zbyciu?
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz
Kupujesz taką taśmę: http://allegro.pl/listwa-rantowa-chrom- ... 58516.html
Klej ściągnąć trzeba z tych listw, jest w miarę klejący ale miałem swój sprawdzony Może być butapren np. 2 metry spokojnie wystarczą na górny jednak przy tej cenie warto wziąć 3-4m. Nie zaszkodzi więcej przy tej cenie. Bierz pod uwagę, że trzeba ją prostować przed cięciem aby ukosy nie wychodziły a potem dopasowywać do żeberek. Musisz mieć ostry nożyk i duuużo cierpliwości.
Klej ściągnąć trzeba z tych listw, jest w miarę klejący ale miałem swój sprawdzony Może być butapren np. 2 metry spokojnie wystarczą na górny jednak przy tej cenie warto wziąć 3-4m. Nie zaszkodzi więcej przy tej cenie. Bierz pod uwagę, że trzeba ją prostować przed cięciem aby ukosy nie wychodziły a potem dopasowywać do żeberek. Musisz mieć ostry nożyk i duuużo cierpliwości.
- krzychu22.p1i
- Super Klubowicz