części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 94 ] Wycieraczki - nieprawidłowe działanie

KlubowiczA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 94 ] Wycieraczki - nieprawidłowe działanie

Post autor: KlubowiczA8 » 10 lut 2013, 21:39

Wycieraczki działają prawidłowo przy włączeniu funkcji ciągłego szybkiego i bardzo szybkiego wycierania.

Po wyłączeniu wycieraczek nie wracają do pozycji startowej, tylko zatrzymują się tam gdzie są w chwili wyłączenia. Nie działa też ustawianie wycierania przerywanego.

Podobno winne jest sterowanie instalowane wewnątrz silnika wycieraczek, dlatego temat umieszczam w sekcji elektrycznej. Nabyłe używany drugi silnik, ale jest ta sama usterka.

Czy faktycznie winny jest silnik, czy sterowanie jest gdzieś indziej? Można to naprawić w prosty sposób, czy lepiej szukać kolejnego używanego silnika za 70 zł (lub innego elementu) aż do chwili, gdy trafię na sprawny...?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, 00:39 przez KlubowiczA8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 10 lut 2013, 21:58

Wina leży akurat po stronie mechanizmu wycieraczek. Czeka Cię jego rozebranie i nasmarowanie. Przerabiałem to kiedyś u siebie w kilku autach. W Audi robiłem tylko pękniętą belkę całego mechanizmu. Powodzenia w naprawie :-)
Dążenie do doskonałości.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 12 lut 2013, 22:35

Prawdopodobnie wcześniej ktoś tam grzebał i żle to wszystko zestawił,chodzi mi o moment położenia wycieraczek a położenie wałka silniczka .

KlubowiczA8
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: KlubowiczA8 » 13 lut 2013, 17:13

Ja zupełnie nie widzę zależności pomiędzy mechanicznymi ustawieniami konstrukcji wycieraczek a opisaną przeze mnie usterką.

Wycieraczki w trybie szybkim i bardzo szybkim działają całkowicie sprawnie, startują od razu, nie hałasują.

Natomiast nie działają wcale ani trochę w trybie przerywanym, i nie wracają do położenia startowego po wyłączeniu, tzn. bez względu na ich położenie w momencie wyłączenia wycieraczek, zatrzymują się w tym miejscu, a nie w jakimś niewłaściwym ale zawsze w tym samym miejscu.

Awatar użytkownika
tutenhamon
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: tutenhamon » 13 lut 2013, 19:24

''Zawsze w tym samym miejscu ''czyli we właściwym czy nie właściwym?? Bo jeżeli nie właściwym to przyczyna leży w tym co ci opisałem ,a jeżeli właściwym i nie działa ci wycieraczka czasowa to sprawa elektryki sam przełącznik może być uszkodzony i nie uruchamia czasówek ,albo sterownik .

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl