[D3 05 4.2MPI ] Piszczenie na zimnym
[D3 05 4.2MPI ] Piszczenie na zimnym
Panowie..
Wiecie może co to może być..
Na zimnym silniku, zanim złapie temperature słychać piszczenie jakby w silniku.
Nagrzeje sie i już tego nie ma.
Zamierzam jechać do ASO, ale zanim, może coś doradzicie ? Martwić się ?
Silnik jak w profilu 4.2, auto to A8 D3 z 2005.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez st.john, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie będzie to może pasek od alternatora ?
Jak dodajesz gazu to zmienia się natężenie pisku ??
Ja tak miałem w poprzednim autku.
Piszczał jak szalony.
Wystarczyło go podciągnąć na regulacji i było OK.
Jak dodajesz gazu to zmienia się natężenie pisku ??
Ja tak miałem w poprzednim autku.
Piszczał jak szalony.
Wystarczyło go podciągnąć na regulacji i było OK.
Nie ma to jak 4.2 Quattro
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
Ps:
Wymiana uszczelki pod pokrywą zaworów - Audi A6.
Wypalanie DPF Audi A6 i A8.
Audi A6 C5. Brak RDS w FIS.
często też do postawienia diagnozy przyda się wąż lub butelka z wodą i jak polewasz po paskach to gdy jest zbyt luźny lub zużyty zacznie się ślizgać, przeważnie na kole alternatora (bo jest najmniejsze) i dobrze by wtedy było jakbyś miał włączone światła (alternator bardziej obciążony) a jak odpalasz samochód rano to aku jest najmocniej rozładowane i jak silnik się nagrzeje to już doładuje aku i alternator ma lżej to wtedy może nie piszczeć, o ile to piszczy pasek alternatora
- tutenhamon
- Super Klubowicz
-
- Forum Audi A8
Witam.
Mam podobny problem, na początku piszczało tylko na zimnym silniku z czasem zaczeło piszczeć już na ciepłym , jest to bardziej dzwiek "chrobotanie" jak w rozwalającym sie łożysku , dzwięk wydobywa się z lewej strony stając przodem do auta. Słychać tak jakby piszczało na wałku rozrządu. Proszę o wskazówki co to może być. Pozdrawiam.
Mam podobny problem, na początku piszczało tylko na zimnym silniku z czasem zaczeło piszczeć już na ciepłym , jest to bardziej dzwiek "chrobotanie" jak w rozwalającym sie łożysku , dzwięk wydobywa się z lewej strony stając przodem do auta. Słychać tak jakby piszczało na wałku rozrządu. Proszę o wskazówki co to może być. Pozdrawiam.
Witam. Ja tez mam problem z piszczeniem na zimnym silniku , lecz doszedlem do tego ze to piszczenie wywodzi sie z wiatraka klimatyzacji , gdy wylaczam klime piszczenie przestaje , a gdy silnik sie juz na grzeje wlaczam klime i juz nie ma tego dzwieku ...
Czy moze ktos z was tak mial i moze powiedziec co nalezy zrobic w tym przypadku , mieszkam za graznica, a tu znalezc dobrego i w miare taniego mechanika jest ciezko... Pozdrawiam
Czy moze ktos z was tak mial i moze powiedziec co nalezy zrobic w tym przypadku , mieszkam za graznica, a tu znalezc dobrego i w miare taniego mechanika jest ciezko... Pozdrawiam
Piszczenie przy wlaczaniu klimy
Kolego Junior dolanczam sie mam ten sam problem. co trzeba jak to usunac ?
Mialem podobnie. Poczatkowo myslalem, ze to pasek - niestety to nie on jest przyczyna popiskiwania na zimnym. Gdy wlacze silnik jest OK. Dziwiek (chrobotanie/popiskiwanie) slychac wtedy, gdy dodaje gazu, gdy skrecam, lub pokonuje male wzniesienie szerokosci np.ok.5 metrow (jak zakolysze samochodem gora dol) wszystko na zimnym silniku.Banita pisze:Na 100% pasek. Co może innego piszczeć ? chyba nie łożysko w alternatorze.
Po wymianie paska, mam zamiar wymienic lozysko w alternatorze, lub caly alternator :roll: . Moze ktos ma jakis schemat budowy alternatora, to prosilbym o wrzucenie na forum.
Re: [A8 4.2] Piszczenie na zimnym
Sprawdź przyjacielu takie urządzenie połączone plastikową rurą z obudową filtra powietrza pod spodem - u mnie właśnie to piszczy / urządzenie to tłoczy powietrze (pompa powietrza) do filtra podczas pracy silnika na zimno. Powodzenia ;-)Badylarz pisze:Panowie..
Ps piszczenie zanika po nagrzaniu auto jak w profilu D3