[D2 preFL ALL ] ABZ vs AKG różnice?
[D2 preFL ALL ] ABZ vs AKG różnice?
Witam
Miałem jechać oglądnąć jedną sztukę ale okazało się że siedzi tam AKG, szukałem czym te silniki się różnią niestety poza tym że AKG jest rzadkim silnikiem i był produkowany przez 1-rok to żadnych konkretnych informacji nie znalazłem.
Może ktoś sie orientuje czym te silniki się różnią?
Miałem jechać oglądnąć jedną sztukę ale okazało się że siedzi tam AKG, szukałem czym te silniki się różnią niestety poza tym że AKG jest rzadkim silnikiem i był produkowany przez 1-rok to żadnych konkretnych informacji nie znalazłem.
Może ktoś sie orientuje czym te silniki się różnią?
- tutenhamon
- Super Klubowicz
Tu już troszkę było o tym. nawet dość wyczerpująco . <okioki>
http://www.a8team.pl/d2-94-42pb-lpg-pro ... hlight=akg
http://www.a8team.pl/d2-94-42pb-lpg-pro ... hlight=akg
to nie do konca prawda.tomek87g pisze:w AKG kolektor ssacy jest inny bo ma wtryskiwacze wiekszej srednicy z odprowadzeniem oparów do przewodu miedzy przeplywka a przepustnica ,takze na pierwszy rzut oka silnik AKG mozna rozpoznac wlasnie po tym dodatkowym przewodzie blisko filtra powietrza
Ta konstrukcja wtryskiwaczy nazywa sie air shrouded i ma za zadanie w pewnych warunkach podac paliwo w oslonie powietrza cos jak przy malowaniu pistoletem gdzie strumien powietrza ksztaltuje farbe/paliwo.Ponoc ma to wymierne korzysci.
WYstepuje to takze w AKH bo sam to mam.Kolektor jest standardowy tylko wtryskiwacz jest grubszy ale jego wymiary podstawowe sa te same.
Coś o tej technologii na stronie BMW:
M42 BMW
"To comply with emission regulations, a new air shroud injection system is used which allows additional metered air to be drawn into the combustion chamber thus lowering CO/HC emissions."
M42 BMW
"To comply with emission regulations, a new air shroud injection system is used which allows additional metered air to be drawn into the combustion chamber thus lowering CO/HC emissions."
- tutenhamon
- Super Klubowicz