części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[D2 98 2.5TDI ] Klimatyzacja nie chłodzi

saper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

[D2 98 2.5TDI ] Klimatyzacja nie chłodzi

Post autor: saper » 03 sie 2012, 19:38

Witam, mam problem z klimatyzacją gdyż klima jest dobita a nie chłodzi, wentylator elektryczny się załącza, sprężarka też się załącza a klimatyzacja dalej nie bije zimnym powietrzem tylko takim letnim. Może wie ktoś jaka może być tego przyczyna?
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 03 sie 2012, 23:38 przez saper, łącznie zmieniany 1 raz.
;)

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 03 sie 2012, 20:08

saper, Podłącz Vaga , możliwe że któraś klapa się nie otwiera , a rurki od klimy (pod maską na lewym nadkolu) są zimne ??

Awatar użytkownika
pioter
Moderator
Moderator
Moje auto: S8 D2
Rocznik: 1998
Silnik: V8 4.2
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG
Imię: Piotr

Post autor: pioter » 03 sie 2012, 20:48

Klima jest ustawiona na auto czy econ ?
ex : A8 D2 95r 4.2
A8 D3 03 4.2
A8 D4 12 4.2TDI

szeryfisch
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: szeryfisch » 03 sie 2012, 23:17

moze zawory ogrzewania sie podwiesily? Jesli rurki klimy sa zimne to klima dziala, ale zawory podaja goraca wode na nagrzewnice i w efekcie masz letni nawiew..
Masz problem z autem? Zapraszam:
Magnice ul.Kwiatowa 1
10km od Wrocławia

saper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Klimatyzacja nie chłodzi

Post autor: saper » 04 sie 2012, 22:24

a jak ma być ustawiona ? na econ czy na auto ??
możliwe że któraś klapka się zawiesiła albo dysza dławiąca zatkana albo w osuszaczu jest woda ;/ które proponujecie wymienić?
;)

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 04 sie 2012, 22:35

Może być ustawiona klimatyzacja na strzałkach (góra , środek , nogi) i musi być wyłączone "ECON ", wtedy klima jest włączona . Żeby wyłączyć klimę , robisz to za pomocą przycisku "econ"

saper
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: saper » 05 sie 2012, 22:34

na tak mam załączone, econ wyłączony i ustawione góra dół i ta temperatura 'LO' i wciśnięty jest taki przycisk 'a ze strzałką' i dalej zimnym powietrzem nie dmucha... to dobrze jest ustawiona czy nie ???
;)

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 05 sie 2012, 22:45

Strzałkami regulujesz , nawiew na szybą , klatkę piersiową i nogi , jak masz ustawione temperaturę na "LO" i "econ"się tobie nie świeci , a klima chłodzi to jest oki .
"Auto" jak włączysz to automatycznie dobiera obroty chłodzenia o temperatury jaką chcesz utrzymać i potem utrzymuje tą temperaturę . Mamy w aucie kilka czujników temperatury , jak ustawisz na "Auto" to komputer steruje nadmuchem , siłą nadmuchu i klapami nawiewu , jak ma dmuchać , czy na szybę , czy na nogi , czy na klatkę piersiową .

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 06 sie 2012, 00:44

mdamian pisze:Strzałkami regulujesz , nawiew na szybą , klatkę piersiową i nogi , jak masz ustawione temperaturę na "LO" i "econ"się tobie nie świeci , a klima chłodzi to jest oki...
Dżizas mdamian, przecież kolega napisał że klimatyzację ma włączoną.

I w pierwszym poście nie pytał o obsługę klimatyzacji tylko pytał o konkretny problem... że klimatyzacja nabita, szczelna, załącza się kiedy On ją włącza ale powietrze nie jest chłodne tylko takie letnie :!:

Kolego saper, po pierwsze sprawdź bezpieczniki czy wszystkie są OK a po drugie sprawdź dokładnie pompę nagrzewnicy i elektrozawory - jest to jeden element umieszczony pod pokrywą silnika na podszybiu po stronie kierowcy pomiędzy nawiewem środkowym i serwo.
Poszukaj na forum bo problemy z tą pompą nagrzewnicy i elektrozaworami były już wielokrotnie opisywane łącznie z procedurą wymiany tego ustrojstwa.
Do tego VAG'iem sprawdzić czy nie ma jakichś błędów i zrobić testy elektroniki (o ile w przed-lifcie można to zrobić) aby sprawdzić czy wszystkie elementy klimatyzacji pracują prawidłowo (można sprawdzić wszystkie klapy czy się ruszają i w jakim zakresie).
* FOSS motorsport * (PL-Warszawa)
inspekcje przed zakupem
serwis, części zamienne nowe i używane
serwis mobilny, serwis door2door
modyfikacje, przeróbki, tuning

-

Awatar użytkownika
rollo_tomasi
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: rollo_tomasi » 06 sie 2012, 00:53

Nabita może i była, ale może już nie jest.
Dlaczego była nabijana?
Czy ogrzewanie działa? Czy masz sprawny układ chłodzenia silnika, czy silnik się nie przegrzewa?
Wiele przy tym nie zdziałasz sam, nie mając narzędzi.
Tomek

Awatar użytkownika
Saberek
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Saberek » 06 sie 2012, 17:04

Jest jeszcze 1 mozliwosc.
Na podszybiu na rurce od klimy jest laczenie na klucz chyba 22 - jak to rozkrecisz to w srodku jest filterek czynnika ktory kumaty spec od AC powinien wymieniac przy nabijaniu klimy.
U mnie nie byl wymieniany ten filterek od nowosci i trafilem w koncu na kumatego co wiedzial o co chodzi i wymienil to bo powiedzmy ze bylo " lekko " zapchane i blokowalo przeplyw czynnika w systemie .
Wiadomo trzeba spuscic klime do tego itp.

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: FOSS » 06 sie 2012, 18:42

Saberek pisze: Jest jeszcze 1 mozliwosc.
Na podszybiu na rurce od klimy jest laczenie na klucz chyba 22 - jak to rozkrecisz to w srodku jest filterek czynnika ktory kumaty spec od AC powinien wymieniac przy nabijaniu klimy...
Co racja to racja... to tzw. filtr/dławik... niedawno wymieniałem to jednemu koledze w S8 to było tak zapyziałe że nie wiem jak ten czynnik tam wogóle krążył ;-)
inspekcje przed zakupem

-

lukasz1986
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Klimatyzacja nie chłodzi

Post autor: lukasz1986 » 30 kwie 2013, 20:53

witam podepne sie pod temat ponieważ mam padniętą sprężarke jest nieszczelna miedzy połówkami i kupiłem używana tu moje pytanie co jest mi potrzebne do wymiany jej chodzi mi głównie jak wyglądaja uszczelnienia węzy wchodzących do spręzarki tzn tych rurek i czy dużo roboty eby to wymienic bo fachowiec powiedział mi 250 złotych bez nabicia

Awatar użytkownika
FOSS
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Re: Klimatyzacja nie chłodzi

Post autor: FOSS » 01 maja 2013, 13:36

lukasz1986 pisze:... tu moje pytanie co jest mi potrzebne do wymiany jej chodzi mi głównie jak wyglądaja uszczelnienia węzy wchodzących do spręzarki tzn tych rurek i czy dużo roboty eby to wymienic bo fachowiec powiedział mi 250 złotych bez nabicia
Rurki od klimy, z tego co pamiętam, mają po prostu oringi.... i nie widzę żadnej filozofii aby odpowiedniej wielkości założyć na odpowiednie przewody ;-)
inspekcje przed zakupem

-

lukasz1986
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Klimatyzacja nie chłodzi

Post autor: lukasz1986 » 01 maja 2013, 19:22

dzieki nie rozbierałem jeszcze tego dlatego pytam a kolego Foss wiesz może dużo roboty przy wymianie takiej sprężarki???

ODPOWIEDZ

Wróć do „A8 D2 (1994 - 2002)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl