części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

No i felga poszła w piz...

Ubezpieczenia, szkody komunikacyjne i ich wycena, naprawy blacharsko-lakiernicze, spory z warsztatami, kruczki prawne z tym wszystkim związane.
Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 16 sty 2014, 22:45

Patry pisze:Powodzenia w walce, trzymam kciuki ;)
no zobaczymy czy nie walcze z wiatrakami

Awatar użytkownika
martinezzg
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: martinezzg » 19 sty 2014, 10:58

dużo ludzi nie wie ale ubezpieczyciel ma obowiązek dać Ci na czas naprawy auto zastępcze - jak mi kamyk w szybie dziurę w ósemce zrobil to skode dostałem w salonie od gościa z wypożyczalni - jak znajomy mastera miał uszkodzonego dostał ducato - to jest tak ze nawet nie ma gadki z ich strony jak powiesz ze żadasz auta zastępczego - jedyny feler to oczywiście sprawa vat-u od tego - jak to bywa nie otrzymasz go :)
A8>eSka

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 19 sty 2014, 11:48

martinezzg pisze:jedyny feler to oczywiście sprawa vat-u od tego - jak to bywa nie otrzymasz go
To co , znaczy , że musisz zapłacić Brutto , a Ubezpieczalnia oddaje netto ??

Awatar użytkownika
martinezzg
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: martinezzg » 19 sty 2014, 14:33

mdamian pisze:
martinezzg pisze:jedyny feler to oczywiście sprawa vat-u od tego - jak to bywa nie otrzymasz go
tak ogólnie t wygląda - płacisz brutto - oddają netto - bo uważają ze Ty sobie ten vat odliczysz - oczywiście nie jest to zgodne z prawem i możesz się z nimi kłoćić - z tego co czytałem to większość spraw jest wygrana :)
A8>eSka

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 19 sty 2014, 14:38

martinezzg pisze:
mdamian pisze:
tak ogólnie t wygląda - płacisz brutto - oddają netto - bo uważają ze Ty sobie ten vat odliczysz - oczywiście nie jest to zgodne z prawem i możesz się z nimi kłoćić - z tego co czytałem to większość spraw jest wygrana :)
Ale to dotyczy firm a osoba fizyczna dostaje kwotę brutto.

Awatar użytkownika
mdamian
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: mdamian » 19 sty 2014, 14:40

martinezzg pisze:
mdamian pisze:
Jeśli płacę Brutto , to czemu mam przyjąć z ubezpieczalni koszta netto ??
To tak samo jak by ubezpieczalnia zapłaciła mi netto za części i naprawę auta , a resztę ja musiał bym dopłacić .
Skoro płacę cenę Brutto przy wykupie polisy to chcę , żeby ubezpieczalnia mi też oddała brutto koszta które poniosłem .

Awatar użytkownika
labas
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: labas » 19 sty 2014, 14:47

mdamian pisze:Jeśli płacę Brutto , to czemu mam przyjąć z ubezpieczalni koszta netto
Ja tak otrzymałem kasę, ale auto na firmę to i VAT odzyskałem.

Awatar użytkownika
martinezzg
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: martinezzg » 19 sty 2014, 15:44

aaaa tak tak ja prowadzę działalność więc pisałem o takim przypadku, a jeśli nie prowadzisz to jesne ze brutto :)
A8>eSka

Awatar użytkownika
daro72
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: daro72 » 20 sty 2014, 10:01

labas pisze:Ale to dotyczy firm a osoba fizyczna dostaje kwotę brutto.
Nie do końca tak jest. Kiedyś parę lat temu gość wjechał mi tył auta. Ubezpieczyciel zaproponował mi kwotę netto. Pomyślałem dobra dojdzie Vat więc starczy na styk na naprawę. Nie miałem czasu na latanie za tym wszystkim. Jakież było moje zdziwienie jak na konto wpłynęła tylko kwota netto ale już wtedy było po ptokach. dopiero później się dowiedziałem, że trzeba zrobić im kontr wycenę przez zakład naprawczy i wtedy wypłacą kwotę brutto. Bo wychodzą oni z założenia, że naprawisz auto poza płatnikiem. Czyli u pana Henia w garażu. Takie polskie prawo jest <niewiem>
Dążenie do doskonałości.

Kamilson100
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Kamilson100 » 20 sty 2014, 16:26

martinezzg pisze:jak znajomy mastera miał uszkodzonego dostał ducato
Nie wiedziałem, jednak mimo wszystko nic by mi to nie dało bo musze mieć samochód specjalnie przeze mnie przystosowany żeby rozwozić towar z firmy, więc takie ducato nic by mi nie dało, ale dobrze wiedzieć na przyszłość :)

Gustaw63
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Gustaw63 » 23 sty 2014, 21:08

Moja sąsiadka tak miała wjechała w dziurę , wezwała policje, zdjęcia itd. następnego dnia zalepili dziurę (albo tego samego). Ponieważ za drogę odpowiadało miasto , po kilku dniach dostała polecony jaka dziura przecież tam żadnych dziur nie ma .A jak coś to sąd :D Sąsiadka zrezygnowała . Nie żartuje mogę podać namiary na ta panią .

Awatar użytkownika
Gabriel
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Gabriel » 23 sty 2014, 22:26

Gustaw63 pisze:Nie żartuje mogę podać namiary na ta panią .
Wierzę Ci Kolego.
U nas w Rybniku łatali drogę i łaty zasypywali jakimś żwirkiem drobnym. Jechałem za jakimś busem i nagle grad kamyczków na auto. Zdenerwowało mnie to, bo brak oznaczeń jakichkolwiek. Dzwonie na policję a koleś, czy umiałbym podjechać do nich bo akurat mają przekazanie zmiany i musiał bym poczekać długo a tak to na miejscu spiszą wszystko. No to podjechałem i również długo czekałem. Następnie zapakowali mnie do Vectry i pojechaliśmy tam gdzie to się stało. Faktycznie droga cała zasypana a nie tylko łaty, ale pod znakiem "przejście dla pieszych" (na jednym słupku) dokręcony znak, uwaga żwir na jezdni.
Skończyło się na pouczeniu, bo mógłbym mandat dostać jeszcze :/

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 13 mar 2014, 20:13

No dobra samochód po dzisiejszych oględzinach, niestety nie w mojej obecności bo jestem na wyjeździe.
Obrazek

Kilka rzeczy mi się nie podoba
- wahacz, amortyzator, tarcza - policzone do wymiany po jednej stronie a te rzeczy wymienia się parami
- opona policzona 1szt - wiadomo Quattro powinno sie wymienic 4szt ale tu nawet nie jest policzona para na przód
- wogóle nie jest ujęta felga a skrzywiona i zdarta jakby pies wygryzł

Oszacowany koszt naprawy wg rozliczenia kosztorysowego - co to wogóle znaczy.

Zaraz napisze maila zwrotnego a jutro wyśle maila do ASO z prośba o wycene i oszacowanie kosztów.

Awatar użytkownika
Flash
Forum Audi A8
Forum Audi A8

Post autor: Flash » 13 mar 2014, 20:43

Ara$ pisze:- wogóle nie jest ujęta felga a skrzywiona i zdarta jakby pies wygryzł
Ujeli felgę, nazwali - tacza koła aluminiowa :D

Ara$
Super Klubowicz
Super Klubowicz

Post autor: Ara$ » 13 mar 2014, 21:31

Flash pisze:
Ara$ pisze:- wogóle nie jest ujęta felga a skrzywiona i zdarta jakby pies wygryzł
Ujeli felgę, nazwali - tacza koła aluminiowa :D
k... jakby nie można było po ludzku napisać

[ Dodano: 2014-03-13, 21:32 ]
w sumie to chyba tego dobrze nie przeczytałem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, szkody, naprawy, porady prawne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl